Kırmızı Gömlekliler'in sonu mu geliyor?

Kırmızı Gömlekliler'in sonu mu geliyor?

Bangkok'ta kamp kuran "Kırmızı Gömlekliler" diye adlandırılan göstericilere zırhlı araçlarla müdahale etti.

Tayland'ta ordu, hükümetin istifasını ve yeni seçimlerin yapılmasını isteyen, başkent Bangkok'ta kamp kuran "Kırmızı Gömlekliler" diye adlandırılan göstericilere zırhlı araçlarla müdahale etti.

Tayland'da Mart ayından bu yana hükümet karşıtı gösterilerin kronolojisi şöyle gelişti:

14 Mart: On binlerce ''Kırmızı Gömlekli'' bir askeri üsse saklanan Başbakan Abhisit Vejjajiva'nın istifası talebiyle başkent Bangkok'a kamp kurdu.

2 Nisan: Göstericiler, başkentin biri ticari, diğeri turistik iki mahallesini işgal etti.

7 Nisan: Hükümet Bangkok'ta olağanüstü hal ilan etti.

10 Nisan: Göstericiler ile güvenlik kuvvetleri arasında ilk şiddetli çatışmalar patlak verdi. Çoğu "Kırmızı Gömlekli" 25 kişi öldü, 800'den fazla kişi yaralandı.

22 Nisan: Hükümet yanlıları ile karşıtları karşı karşıya geldiği sırada 5 el bombası patladı, bir kişi öldü, 80 kişi yaralandı.

3 Mayıs: Krizden çıkış umudu doğdu. Abhisit, ablukanın kaldırılması karşılığında 14 Kasımda seçimlerin yapılmasını öngören bir ''yol haritası'' sundu. Kırmızılar bu girişimi memnuniyetle karşıladı, ama parlamentonun alt kanadının feshi için kesin tarih istedi.

13 Mayıs: Gerilim yeniden tırmandı. Abhisit erken seçim teklifini iptal etti, çünkü göstericiler kamplarını tahliye etmedi. Ordu işgal edilen mahallenin etrafını sardı. Kırmızılardan taraf olan General Khattiya Sawasdipol, başına isabet eden kurşun neticesinde öldü. Olağanüstü hal uygulaması 15 eyaletle genişletildi. Başta ABD ve İngiltere olmak üzere, birçok ülke büyükelçiliklerini kapattı.

14-17 Mayıs: Bangkok'ta kent gerillası sahneleri yaşandı. Göstericiler, gerçek mermilerle ateş açan güvenlik kuvvetlerine molotof kokteyli, taş, kimi zaman da bıçakla saldırdı, 4 gün içinde 39 kişi öldü, 300 kadar kişi yaralandı. Yetkililer, 17 Mayısta göstericilerin en kısa zamanda dağıtılacağını açıkladı.

19 Mayıs: Ordu, ''Kırmızı bölgeye'' müdahale etti.

-ORDUYA ÖLDÜRME YETKİSİ- 

Tayland'da orduya ayaklanma durumuyla karşılaşılması halinde ''acilen ateş açma'' izni verildiği bildirildi.

Polisten yapılan açıklamada, hükümet karşıtı Kırmızı Gömlekliler'e zırhlı araçlarla müdahale eden orduya öldürme izni çıktığı kaydedildi.

Bu arada, askerlerin müdahalesi sırasında ölenlerin sayısının 5 olduğu bildirildi.

Bangkok polisinden Piya Uthayo, ''İtalyan gazeteci hariç 4 kişi öldü. Çok sayıda yaralı var'' açıklamasında bulundu.

Ölen İtalyan gazetecinin 48 yaşında olduğu ve karın bölgesinden aldığı yarayla öldüğü belirtildi.

Olayları izleyen bir Hollandalı gazetecinin de omzundan yaralandığı ve hastaneye kaldırıldığı belirtildi.


Etiketler :