Kıyat'tan gündemi sarsacak iddia

Kıyat'tan gündemi sarsacak iddia

İfade veren Atilla Kıyat, duruşmada ses getirecek açıklamalarda bulundu

Kayseri eski Jandarma Komutanı Emekli Albay Cemal Temizöz’ün 20 faili meçhul cinayetin emrini verdiği iddiasıyla 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılandığıfaili meçhullerdavasında ‘tanık’ olarak ifade verenemekliKoramiral Atilla Kıyat, şok açıklamalarda bulundu.

Daha önce katıldığı bir televizyon programında “Faili meçhul cinayetler devlet politikasıydı” diyen Kıyat, dünDiyarbakır6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada ses getirecek açıklamalarına devam etti.

Bir yüzbaşı üstlerinden emir almadan yapamaz

• Denizci olmam nedeniyle terörle mücadele görevim olmamıştır. Bu konudaki herhangi bir toplantıda yer almadım. Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve Askeri Şura’da bulunmadım. Faili meçhul cinayetler konusunda eğer böyle bir suç işlenmişse teğmen, üsteğmen veya yüzbaşı rütbeli askerin kendi başına bunu yapamayacağını düşünüyorum. Bu benim şahsi değerlendirmem. Eğer bu bir devlet politikasıyla birilerinin bunu açıklaması gerektiğini anlattım.

Kendi başlarına yapmaları mümkün değil

• Yargılama sonucunda Albay Temizöz ve diğer sanıkların suçlu bulunması halinde, cinayetleri kendi başlarına yapabileceklerine inanmıyorum. Eğer böyle bir şey varsa bunun arkasında bir devlet politikası vardır. Okuyup izlediklerimle eğer bir ülkede binlerce faili meçhul varsa arkasında devlet politikası olmadan olmaz.

Arkadaşlar o emirleri uygulamak zorundaydılar

• Böyle bir fiil işlenmişse terörle mücadele kapsamında Güneydoğu’da görev yapan arkadaşlarımın bu emri uygulamaya mecbur kalabileceklerini düşünüyorum. Bu sanıklar beraat etse bile böyle bir devlet politikası yoktur demeyeceğim. Burada binlerce öldürülme olayından bahsediyorum.



• 1990-2000 yılları arasında yaşananlar devlet politikası değilse açıklasınlar, eğer devlet politikasıysa nasıl rahat bir şekilde uyuyorlar. Yaşananlar, birbirinden nefret eden bir neslin doğmasına neden oldu. Bu benim şahsi görüşüm.

Emir silsile yolu izlemeyebilir

• Ben 43 yıl TSK üniforması giydim. Hiçbir astıma hukuka aykırı emir vermedim. Askerlik hayatımda rütbemin gerektiğini kadar görev yaptım. Diyorum eğer bir cinayet işlenmişse teğmen ya da yüzbaşı bu kararı kendi başına veremez. (Temizöz’ün avukatının ‘Ben anlamakta zorluk çekiyorum’ demesi üzerine) Terörle mücadelede emirler silsile yoluyla gelmeyebilir.

Genelkurmay Başkanı evinde yatıyor

• Buradakiler beraat etseler de faili meçhuller devlet politikası değil demeyeceğim. Bunlar burada yargılanıyorsan neden o dönemin başbakanı,GenelkurmayBaşkanı evinde yatıyor. Devlet içinde yanlış politikalar yapanlar olursa devlet onları yargılayacak.

Temizöz şu an hatırlamıyordur

• Bir komutan emrinde çalışan herkesi tanır. Ben emrinde çalışan herkesi tanıyordum. Onlara liderlik yapacaksan herkesi tanımak zorundasın. Sayın Temizöz, emrindeki herkesi tanıyordur. Ama şu an belki hatırlamıyordur.

Jitem’in varlığına inanıyorum

• (Müdahil avukatların sorusu üzerine)JİTEMismini Jandarma İstihbarat Teşkilatı şeklinde duydum. Emekli olduktan sonra 10 yıldır basını takip ediyorum, TV’lerde yorumcuyum. JİTEM gibi bir yapının olduğu kanaatindeyim. Böyle bir teşkilat varsa bunu hiçbir zaman bir binbaşı kuramaz.


STAR GAZETE

 

Etiketler :