Kızıl Çin'den oruç tutma yasağı

Kızıl Çin'den oruç tutma yasağı

Çin yönetimi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan Müslüman Uygur Türklerini oruç tutmaktan vazgeçirmek amacıyla girişim başlattı.

Sincan'a bağlı Zonglang köyünde memurlar ve öğrencilerin oruç tutması yasaklanırken, Onsu ilçesinde de öğrencilerle öğretmenlerin dini tatil yapmamaları konusunda uyarıldıkları bildirildi.

Çin'in başkenti Pekin'de yaşayan Uygur kökenli bir ekonomist olan İlham Tohti, Sincan'da buna benzer uygulamaların yeni olmadığını, ancak Çinli yetkililerin bu yıl bunu daha sıkı şekilde uyguladığının görüldüğünü söyledi.

Devlete ait Global Times gazetesinde ise bölgesel yönetim sözcüsü Hou Hanmin'in, Çin makamlarının bölge halkını ''okulda ve işte çalışırken doğru dürüst beslenmeye teşvik ettiği''ni ancak kimseyi Ramazan ayında yemek yemeye zorlamadığına ilişkin sözlerine yer verildi.

Çin hükümeti bu uygulamalara sağlık kaygıları nedeniyle başlandığını söylese de bu görüşe katılmayanlar, bunun bölgedeki Müslüman azınlığı dünyevileştirmek için başlatılan tehlikeli bir kampanya olduğuna işaret ediyor.

AA
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.