Kızlar neden PKK'ya kaçıyor?

Kızlar neden PKK'ya kaçıyor?

PKK'ya katılan kızlar konusundaki araştırma sonuçları.

Polis Akademisi Uluslararası Terörizm Araştırma Merkezi (UTSAM) Van, Hakkari ve Yüksekova’da yaptığı araştırmayla terör örgütüne katılımın nedenlerini gün yüzüne çıkardı. Araştırmaya göre örgüte katılan gençlerin ya ezilmiş ya da çok fakir oldukları belirlendi. Raporda doğuda yaşayan kızlarla ilgili çarpıcı ifadeler yer aldı. Sadece erkek çocukların çocuktan sayıldığı, kızların sevilmediği vurgulanırken kızların babaları tarafından ilkokula istemeye istemeye gönderildikleri kaydedildi.

DEVLETE KIZGINLIK BU HALE GETİRDİ

Kızların çoğunun eğitimlerini yarıda bıraktıkları dile getirilirken ailelerin, kız çocukları doğunca sevinmedikleri aktarıldı. Ayrıca, başlık parası verenle zorla evlendirilen kızların miras hakkının bulunmadığı, evde tüm işleri onların yaptığı rapora girdi. Araştırmada önceki dönemlerde devlete karşı oluşan kızgınlığın gençleri terörist olmaya ittiği belirtildi. Bu durumu Hakkari’deki bir doktorun şöyle anlatığı kayda alındı: “Eskiden yapılan köy aramaları esnasında askerin vatandaşı tehdit etmesi, babayı çocukların yanında aşağılaması çocuklarda büyük nefret uyandırdı. Örgüte katılan gençlere yaşadıklarının hesabını sormanın tek yolu olarak dağa çıkma gösteriliyor.”

BÜYÜK AİLELER TERCİH EDİLİYOR

Dağ kadrosundaki kadın sayısının erkek sayısını geçtiği bildirilen örgütün, eleman kazanmak için kalabalık aileleri seçtiğine dikkat çekildi. Raporda Yüksekova’da dağa çıkmak üzereyken yakalanan genç bir kızın anlattıklarına da yer verildi. “Evde erkek gibi çalıştırılıyorum. Hayattan bıktım. Kaçış yolu olarak dağa çıkmaya karar verdim. ‘Dağa gideyim, ya dağdakiler beni öldürsün ya da çatışmada ölüp kurtulayım’ diye düşündüm.”

PKK’lıların sığınma talebine Fransa’dan ret

Fransa, PKK’lı teröristlerin sığınma taleplerini kabul etmeyeceğini açıkladı. Fransa’nın, terör örgütü PKK’nın yayın organı Roj TV’nin mali kaynaklarına yönelik operasyonları sürüyor. Güvenlik güçleri tarafından önceki sabah, başkent Paris’te faaliyet gösteren ve terör örgütü televizyonu Roj TV ile ticari ilişkileri olduğu öne sürülen bir prodüksiyon şirketinin hissedarlarının evlerine baskın düzenlendi. Evlerde geniş çaplı arama yapan polis, isimleri açıklanmayan 2 kişiyi gözaltına aldı. Aynı şirkete 9 Mart’ta da operasyon yapılmış, 10 kişi gözaltına alınmıştı. Fransa Dışişleri Bakanlığı, terör örgütü PKK ile her türlü mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. Mültecileri ve Vatansızları Koruma Fransız Ofisi (OFPRA) tarafından yayımlanan ‘2009 Yılı Raporu’nun Türkiye ile ilgili bölümünde, terör örgütü PKK mensuplarının başvurularının artık kabul edilmeyeceği kaydedildi.

Etiketler :