KOBİ'ler: IMF'e İhtiyacımız Yok

KOBİ'ler: IMF'e İhtiyacımız Yok

Özgenç, Türkiye’nin IMF’ye değil, IMF’nin Türkiye’ye ihtiyacının olduğunu belirterek, ‘

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, yaptığı açıklamada, IMF konusundaki tavırlarının net olduğunu ve ısrarla bir anlaşma yapılmasını istemediklerini söyledi. Önceki anlaşmalar sonucunda Türkiye’nin öz sermayesini yitirdiğinin bilindiğini kaydeden Özgenç, şunları kaydetti: ‘’Yapılan müzakerelerde de aynı dayatmaların ifade edilmesiyle birlikte alınması düşünülen kredinin özel sektörün borç ödemesine gideceği, bu nedenle IMF ile anlaşmanın KOBİ’lere ve vatandaşa katkısı olmayacağı, ayrıca ülkemizin borç sarmalına gireceği düşüncesiyle yapılmasını istemiyoruz. IMF’yi arzu edenlerin hükümete dayatma yapmalarını da anlamış değiliz. IMF ile anlaşma yapılmasında maksat özel sektörün borcu ise bunu kendileri ödemesi gerekiyor, vatandaşın değil.’’

Özgenç, ‘’Türkiye’nin IMF ile anlaşma yapması gereken, ekonomisi en kötü ülkeler arasında yer aldığını’’ düşünmediklerini belirterek, ‘’Türkiye’nin IMF’ye değil, IMF’nin Türkiye’ye ihtiyacı var. Kaldı ki krizin boyutları itibariyle, standart IMF reçetelerinin ve kapasitesinin bütün bunları çözemeyeceği de Türkiye’nin geçmiş tecrübelerinde sabittir. Türkiye’nin burada konumunun iyi analiz edilmesi gerekmektedir’’ dedi.

Hükümetin alacağı önemli kararlardan birinin de ekonomiye IMF ile devam edilip edilmemesi olacağını anlatan Özgenç, ‘’Bu karar, Türkiye IMF’nin tek müşterisi konumunda kaldığı için kurumun geleceğini de belirleyecek. Anlaşmanın şart olmadığını, hatta krize direnmeyle IMF’siz olunabileceğini göstermeliyiz’’ diye konuştu.


Etiketler :