Kofi Annan görevinden istifa etti

Kofi Annan görevinden istifa etti

Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan görevinden istifa etti ve Suriye hakkındaki düşüncelerini Financial Times gazetesi için kaleme aldı. Suriye konusunda farklı uçlarda olan ABD ve Rusya ise birbirlerini suçladı.

 

Yazısında Suriye'de binlerce sivilin hayatanı kaybetme ihtimalinin yükseldiğine vurgu yapan Annan, uluslararası toplumun bu vahşi gidişhatı engellemekte yetersiz kaldığını söyledi.

Krizin çözümü için Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın geri adım atmasını ve görevinden ayrılmasını isteyen Annan, ancak askeri bir çözümün sonu getirmeyeceğini kaydetti.

Rusya, Çin ve İran'ın tutum değiştirmesini isteyen Annan aynı çağrıyı muhalifleri destekleyen ABD, Türkiye, Suudi Arabistan, Katar ve İngiltere'ye de yaptı. Tarafların politik bir geçişe ikna edilmesi gerektiğini vurgulayan eski Özel Temsilci Suriye'nin hala felaketten kurtulabileceğini ancak bunun için cesaret ve liderlik gerektiğini belirtti.

Özellikle ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e harekete geçmeleri için çağrı yapan Annan, uluslararası toplumun ortak hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi.

İSTİFAYA ULUSLARARASI TEPKİLER
Annan'ın istifasının ardından ABD Rusya'yı BM Güvenlik Konseyi'nden Suriye'ye yaptırım içeren kararları veto ederek, Özel Temsilci'nin çabalarını bloke etmekle suçladı. 

 

Rusya tarafı ise, ABD ve başka bazı ülkelerin muhalifleri el altından savaşmaya teşvik ederek, Annan'ın oluşturduğu 6 maddelik planı boşa çıkarmaya çalıştığını belirtti.

Yazılı bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton “Ne yazık ki, BM Güvenlik Konseyi, Annan'a çabalarını ilerletmesi için anahtar araçları vermede bloke edildi” ifadesini kullandı.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ise yazılı açıklamasında, başlangıcından itibaren Suriye krizine barışçıl çözüm çabalarını destekledikleri Annan'ın istifasının BM Güvenlik Konseyi'nin Şam yönetimini zorlayacak kararlarda uzlaşamamasının ne kadar talihsizce olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Annan çok değerli, zeki ve dürüst bir kişi. Kararına çok üzüldüm. Umarım uluslararası toplum, Suriye'de çatışmaları durdurmaya yönelik çabalarına devam eder” değerlendirmesinde bulundu.

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi ise Arap Birliği'nin Suriye özel temsilciliğinden istifa eden Kofi Annan'a teşekkürlerini sundu.

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Gerard Araud, Suriye'deki BM gözlemcilerinin 19 Ağustos'ta ülkeden ayrılabileceğini söyledi.

Genel Sekreterin barışı koruma operasyonlarından sorumlu yardımcısı Herve Ladsous New York'ta yaptığı açıklamada, "Genel Sekreter Ban, BM'nin bir şekilde Suriye'de kalması gerektiğine inanıyor" diye konuştu.

Ban Ki-mun'un, BMGK'ye, BM'nin Suriye'deki varlığını nasıl sürdürebileceğine dair öneriler getireceğini belirten Ladsous, ancak bu konuda ayrıntıların henüz belli olmadığını söyledi.

talya Dışişleri Bakanı Giulio Terzi, Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın görevinden ayrılmasını olumsuz bir gelişme olarak değerlendirdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.