Kolombiya ve Ekvador Cumhurbaşkanları sınırda bir araya geldi

Kolombiya ve Ekvador Cumhurbaşkanları sınırda bir araya geldi

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, Ekvador Cumhurbaşkanı Guillermo Lasso ile iki ülke sınırında bir araya geldi.Ekvador'un Kolombiya sınırındaki...

BOGOTA (AA) - Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, Ekvador Cumhurbaşkanı Guillermo Lasso ile iki ülke sınırında bir araya geldi.

Ekvador'un Kolombiya sınırındaki Tulcan kentinde görüşen liderler, sosyal refah, kültürel ve ticari entegrasyon ile güvenlik ve çevre konularını ele aldı.

Liderler, baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro, konuşmasında, Ekvador'dan Amazon ormanlarının korunması ve bölge için temiz enerji üretme çabalarına destek vermesini istedi.

Amazon ormanlarının dünya için önemine değinen Petro, "Dünyanın sera gazlarını emen en büyük sünger Amazon ormanı var, Kolombiya ve Ekvdor'un bölgesel sorumluluğu var. Bir araya gelirsek dünyanın önünde bu konuda söz sahibi oluruz." dedi.

Petro, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütüne (OPEC) benzer bir oluşumun lityum için kurulabileceğini belirterek "Mobil elektrik gücüyle ilgili yeni piller için temel bir mineral olan dünyadaki lityumun üçte ikisine sahip Şili, Bolivya ve Arjantin, lityum OPEC birliğinden bahsettiler." ifadesini kullandı.

Ekvador Cumhurbaşkanı Lasso da iki komşu ülkenin işbirliğinin ticarete olumlu yansıyacağını kaydederek "Güvenlik, göç ve ticarette ilgili konularda koordinasyon içinde çalışarak gündemde bekleyen sorunlara pratik çözümler bulabiliriz." değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan liderlerin, Ekvador ile Kolombiya'yı birbirine bağlayan yolun daha da genişletilmesi konusunda mutabık kaldıkları kaydedildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.