Kombi kullananlar aman dikkat!

Kombi kullananlar aman dikkat!

Kombi bacalarının eski soba ve kalorifer bacalarına verilmesi nedeniyle zehirlenmelerin yaşandığına dikkat çekildi.

Kombi bacalarının eski soba ve kalorifer bacalarına verilmesi nedeniyle zehirlenmelerin yaşandığına dikkat çekildi. Uzmanlar, doğalgazın yanması sonucu ortaya çıkan atıkta nem bulunmasının bacaların özelliğini bozduğuna işaret etti. Mutlaka kombiler için çelik kılıflı baca kullanılması gerektiği ve böylece zehirlenmelerin önüne geçileceği bildirildi.

 

Kayseri'de doğalgaz dağıtımı yapan Kayserigaz Genel Müdürü Ahmet Hakan Tola, ilde yapılan uygulama ile kombilerin, evlerdeki soba bacalarına bağlanmasına müsaade etmediklerini açıkladı. Kayseri'de doğalgaz kullanımının ilk gününden itibaren kombi ve şofben bacalarının, evin mutfak veya balkon penceresinden dışarı verildiğini anlattı. Genel Müdür Tola, bu uygulamanın nedeni hakkında da şu bilgileri verdi:

 

"Soba bacaları ile kombi bacalarının hemen hemen aynı standartlarda yapılması gerekmektedir. Çünkü her ikisi de zehirlenmelere neden olmaktadır. Doğalgaz kullanımında gerek merkezi ısıtmada gerekse ferdi ısınmada kullanılacak bacada mutlaka çelik kılıfların olması gerekmektedir. Özellikle kombi ve merkezi ısıtma sistemindeki bacalarda bu şarttır. Çünkü doğalgazın yanmasıyla ortaya çıkan su buharı bacada nem oluşturuyor. Nem ile birlikte baca yapımında kullanılan inşaat malzemesinde erimeler oluşuyor. Erimelerle birlikte baca dışına kusmalar meydana geliyor. Kusmaların olduğu yerlerden karbondioksit gazı ev içerisine sızıyor ve zehirlenmeler meydana geliyor."

 

Genel Müdür Ahmet Hakan Tola, soba bacaların standart olmaması nedeniyle Kayseri'de kombi bacalarının evin mutfak veya balkon kısmındaki camdan dışarı verildiğini hatırlattı.

 

Tola, bunun için normal kombilere göre 100-150 TL pahalı olan hermetik kombilerin şart koşulduğunu ifade etti. Tola, binalarda soba bacalarının yeniden elden geçirilmesi gerektiğini, ancak bunun abonelere de daha pahalıya mal olacağı için bu çözümü getirdiklerini anlattı.

 

Ahmet Hakan Tola, soba bacalarının bu sıkıntıyı her zaman oluşturabileceğini dile getirerek, mutlaka bacaların ve kombilerin senelik bakımının ihmal edilmemesi istedi. Tola, Hermetik kombide, kombinin içerdeki oksijeni kullanarak değil, çift baca sistemiyle doğalgazın yanmasında kullanılan oksijeni dışarıdan aldığını ve buhar ile karbondioksit gazını dışarı attığını anlattı.

 

Etiketler :