Komisyonda 'haddinizi bilin' kavgası!

Komisyonda 'haddinizi bilin' kavgası!

Komisyonda Anayasa Paketi tartışıldı. Beklenen oldu ve kavga çıktı. "Siz kimsiniz, haddinizi bilin" sözleri havada uçuştu.

 

Anayasa değişikliği teklifinin TBMM Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmeleri sürerken tartışmalar çıktı. CHP'li Gök "size niye güvenelim?" diye sorunca Ak Partili Bilen "siz kimsiniz? cumhuriyetin sahibi mi?" dedi.  CHP'li Gök bu sözlerin üzerine Bilen'i 'haddinizi bilin diye uyardı. Bilen de "asıl siz haddinizi bilin" diye cevap verdi.

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, 1. maddenin görüşmelerine başlanırken, maddenin kamuoyunda, "kadınlar, yaşlılar ve engellilere pozitif ayrımcılık getiriyor" şeklinde bilindiğini anımsattı.

Dünyada kadın milletvekili sayıları konusunda rakamsal bilgiler veren Kuzu, Türkiye'deki oranın düşüklüğüne işaret etti.

Kuzu, yerel düzeyde durumun daha vahim olduğunu, sadece 18 kadın belediye başkanının olduğunu söyledi.

 

BİZ ERDOĞAN'I, SİZ BAYKAL VE BAHÇELİ'Yİ DİNLEMEYİN
Komisyonda esprili anlar da yok değildi. Özellikle AK Parti Gaziantep Milletvekili Mahmut Durdu söz aldığında sık sık espri yaptı. Durdu değişikliğin gelecek döneme bırakılması dışında CHP ve MHP'nin "söylediklerinin hoşuna gittiğini" belirterek, "Allah bize bu görevi vermiş. Biz, Recep Tayyip Erdoğan, siz de Deniz Baykal ve Devlet Bahçeli'yi dinlemeyin. Hukukçu kimliğimizle bu işi bitirelim" dedi.

OLACAK ŞEY Mİ SÖYLEDİĞİN?

Burhan Kuzu'nun, "Olacak şey mi söylediğin" şeklindeki sözleri gülüşmelere neden oldu.

MADDEDEN SİYASİ RANT HEDEFLENİYOR

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, maddenin, muhtemel bir halk oylamasında pakete "evet" oyu verilmesi için konulduğunu iddia etti. Kart, "Temel hakları referanduma götürmek ne kadar doğru? Siyasi rant hedefleniyor. Getirilen değişikliğin başka bir amacı mı var?" diye sordu.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, değişiklikte, bir anayasada düzenlenmemesi gereken ayrıntılara girildiğini belirterek, "Böyle anayasa olmaz" dedi.

367'DEN SONRA BÖYLE OLDU

Komisyon Başkanı Kuzu, "Olmaz ama 367'den sonra böyle oldu" diye konuştu.

MHP'li Bal, "niyetin halis olmadığını" ileri sürerek, "Bizim böyle bir işe 'evet' dememiz mümkün değil" dedi.

AKP'NİN KUTUPLAŞMA YARATARAK OY ALMA ÇABASI

"AKP'nin kutuplaşma yaratarak geçmişte oy aldığını", yine aynı oyunun oynandığını iddia eden Bal, "Bu yol hayırlı bir yol değildir. MHP hiçbir şekilde katkı vermeyecektir" ifadesini kullandı.

RÖNTGENİNİ Mİ ÇEKECEĞİZ, MADDE ÇOK AÇIK

AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, madde ile kadınlar lehine düzenleme getirildiğini anımsattı. Atilla Kart'ın, "gerisinde ne var" sorusu
yönelttiğini ifade eden Türkmenoğlu, "Röntgenini mi çekeceğiz? Madde çok açık. Farklı arayışlara girmeye gerek yok" dedi.

DIŞI ŞEKER İÇİ ZEHİR

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, maddeyi "hapı yutturmak için dışına konulmuş şeker" olarak nitelendirerek, "İçi zehirdir" değerlendirmesi yaptı.

TEMEL HAKLAR REFERANDUM KONUSU YAPILAMAZ

MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, tepkisel bir anayasa çalışmasının söz konusu olduğunu savundu.

Dünyanın hiçbir yerinde temel hakların referandum konusu yapılmadığını belirten Korkmaz, bu konuların ayrı bir metinde düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, maddedeki düzenleme ile Anayasa Mahkemesinin denetim alanının sınırlandırıldığını, mahkemenin iradesinin hedef alındığını öne sürdü.

"SİZ KİMSİNİZ?"

Yeniden söz alan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, "Sayın Cumhurbaşkanı kanuna karşı hile yoluyla Anayasa Mahkemesine yedek üye atıyorsa, 'imza tartışmalarına bir çizik atın' diyorsa, biz size niye güvenelim?" diye
sordu.

AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen, "Biz size niye kendimizi ispat etmekle mükellef olalım? Siz kimsiniz? Cumhuriyetin sahibi misiniz? Çok
çirkin bir ifade" dedi.

Kart, öyle bir kompleksin içinde olmadıklarını, sözlerinin başka yerlere çekilmemesi getirdiğini belirterek, "Ben devletin sahibi olmaktan söz etmiyorum.  'Devlet benim' demiyorum. Demokrasideki uzlaşma kavramından söz ediyorum.  Demokrasi araç olarak kullanılıyorsa, onlarca somut örnek yaşanıyorsa, bizde güvensizlik doğmasının doğal olduğunu ifade ediyorum" diye konuştu.

HERKES HADDİNİ BİLSİN

Kart'ın ardından söz alan CHP Mersin milletvekili İsa Gök, "Hiç kimse CHP'ye 'siz kimsiniz ki' demesin. Bunun hesabını sorarız. Herkes haddini bilsin" dedi.

Bilen, "Siz de haddinizi bilin" karşılığını verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :