Komisyonda ilk iki madde tamam

Komisyonda ilk iki madde tamam

TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülen Anayasa değişikliği teklifinin birinci ve ikinci maddesi değiştirilerek kabul edildi.

Komisyonda, Anayasanın ''Kanun önünde eşitlik'' başlıklı 10. maddesinde değişiklik öngören birinci maddesi ele alındı. Uzun süren konuşmaların ardından CHP ve AK Parti milletvekilleri, madde üzerinde değişiklik yapılması amacıyla önerge verdi.

CHP'lilerin verdiği önerge reddedilirken, AK Parti milletvekillerinin verdiği önerge kabul edildi.

Kabul edilen önerge doğrultusunda maddede yapılan değişiklikle, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gazilere de ''pozitif ayrımcılık'' uygulanacak.

Buna göre, Anayasa'nın 10. maddesine, ''Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür'' şeklindeki 2. fıkrasına, ''Bu maksatla alınacak tedbirler, eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz. Çocuklar, yaşlılar ve özürlüler ile harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz'' ibaresi eklendi.

Özel hayatın gizliliği

TBMM Anayasa Komisyonunda, Anayasa değişikliği teklifinin 2. maddesi kabul edildi.

Kabul edilen 2. maddeye göre, Anayasa'nın, “Özel Hayatın Gizliliği” başlıklı 20. maddesinde değişiklik öngörülüyor.

Buna göre, herkes kendisi ile ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahip olacak. Bu hak, kişinin kendisi ile ilgili kişisel veriler hakkında bilgilendirme, bu verilere erişme, bunların düzeltilmesini veya silinmesini talep etme ve amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenmeyi de kapsayacak. Kişisel veriler, ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızası ile işlenebilecek.

Etiketler :