Komşu Resmen Battı

Komşu Resmen Battı

Yunanistan'a ilişkin endişeler bitmek bilmiyor. Yunanistan'ın iflas riskini gösteren CDS'leri "battı" denilen Dubai ile eşitlendi.

Yunanistan'a ilişkin endişeler bitmek bilmiyor. Avrupa ortak para birimi olan Euro'yu da dibe iten endişeler, Yunanistan'ın piyasalardaki görüntüsüne de yansıdı. Borç sorunu nedeniyle batma noktasına gelen Dubai ile Yunanistan'ın risk primleri bugün piyasalarda eşit seviyeye geldi. Yunanistan'ın 435 baz puana gelen Ülke İflas Riski (yani CDS'leri) şu anda Dubai ile aynı seviyede.

Avrupa'nın ağırdan alması kredibiliteyi sıfırladı

Yunanistan'ın ağır borç yükümlülükleri son 2-3 aydır Avrupa'nın en önemli gündemi olarak ön plana çıkıyordu. Almanya'nın Yunanistan'a destek pakedi çıkarılması konusunda isteksiz tavrıyla alevlenen sorun daha sonra Avrupalı liderlerin bir araya gelerek IMF'nin de içinde bulunduğu bir destek pakedi konusunda anlaşmalarıyla gündemden kısa bir süre için kalkmıştı. Fakat Avrupa tarafından ortak alınan kararla oluşturulan destek pakedine ilişkin hiçbir adım atılmamış olması, Avrupa'daki Yunanistan kabusunun yeniden başlamasına neden oldu. Bugün bütün global piyasaları etkisi altına alan kriz sonunda komşu Yunanistan'ın piyasadaki kredibilitesine de yansıdı. Yunanistan CDS'leri 435 baz puana yükseldi. Bu seviye, hala batmadığını ispatlamak için yoğun çabalar harcayan ve para bulmak için her kapıyı zorlayan Dubai'nin CDS'leriyle aynı seviyeyi işaret ediyor. Dün de Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bloomberg HT'de Kerem Alkin'in sorularını yanıtlarken, "Yunanistan'la ilgili hiçbir pratik önlem alınmıyor" diyerek Avrupa'da Yunanistan, İspanya ve Portekiz gibi ülkelerle ilgili riskin arttığına dikkat çekmişti.

Krizin zirvesinde 450 baz puana çıkmıştı

Geçen yıl artık Şeyh El Maktum ismiyle özdeşleşmiş olarak tanıdığımız Dubai World'un borçlarının ödeyememe durumuna gelmesi ve borç ertelemesi talep etmesi sonrasında Dubai'nin battığı yorumları hızla yayılmıştı. Piyasaları oldukça rahatsız eden bu söylem global piyasalarda hızlı çöküşlere neden olmuş, Dubai'nin iflas riski (CDS) piyasalarda bir anda 450 baz puana kadar yükseliş göstermişti. Bu gelişmelerin ardından Moody's ve S&P gibi uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Dubai'nin kredi notlarını hızla aşağıya çekmeye başlamış ve Dubai World'ün bazı iştiraklerinin kredi notlarını "yatırım yapılamaz" seviyeye indirmişti. Daha sonra komşusu Abu Dhabi Emirliği'nin mali desteğiyle birlikte Dubai istediği borç ertelemesini elde etse de ülkenin 80 milyar dolarlık ağır borç yükü, piyasaların bu ülkenin risk priminin düşmesi için yeterli olamamıştı.

Yunanistan IMF'nin kucağına düştü

Atina'ya giden IMF yetkililerinin burada bir süre kalacakları ve vergi kaçakçılığı ile ilgili bir yasa tasarısı da dahil olmak üzere ekonomik tedbirler üzerinde çalışacakları bildirildi.

Uluslararası Para Fonu yetkilileri Atina’ya giderken, Başbakan George Papandreou da bakanlarından yeni kemer sıkma önlemlerı ve reformlar üzerinde çalışmalarını istedi. Dün düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısında, ekonominin geleceği ile ilgili spekülasyonların ülkeye zarar verdiğini öne süren Papandreu, “sürekli ve yoğun olarak bu ülkenin düzeltilmesi gereken sorunlarına yoğunlaşmalıyız” dedi.

Toplantıdan sonra bakanlar son günlerde medyada ve mali piyasalarda dile getirilen spekülasyonları kınadılar. Bakanlar, Yunanistan’ın iki hafta önce avro bölgesi ülkeleri bakanlarının şekillendirdiği kurtarma paketini yeniden görüşmeye hazırlandığı yönündeki iddiaları yalanladılar.

Brüksel’de Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, “Dolaşmaya başlayan dedikoduların Yunanlılara zarar verdiğini” söyledi. Van Rompuy, “Yunan hükümetinin iki hafta önce ulaşılan anlaşmayı gözden geçirmeyi talep etmediğini” bildirdi.

Atina’ya gelen IMF yetkilileri, Yunanistan Maliye Bakanı Giorgos Papaconstantinou ile görüştüler. Görüşmede kamu harcamalarının kısılması ve yapısal reformlar üzerinde durulduğu bildirildi. Maliye Bakanlığı kaynakları, IMF yetkililerinin iki hafta kadar ülkede kalacağı ve vergi kaçakçılığını sınırlayacak bir yasa taslağı üzerinde çalıştıklarını açıkladılar. Ancak yeni önlemler önerilmediği belirtildi.


Kaynak: Ajanslar ve HT

Etiketler :