Kontrolsüz ilaç kullanımı aşık ediyor

Kontrolsüz ilaç kullanımı aşık ediyor

Aman dikkat... Stres, maddi sıkıntı, aşırı yorgunluk gibi şikâyetlerden, hekim bilgisi dışında ya da doz aşımı yaparak ‘antidepresan’ kullanıp kurtulmak isterken, kendinize ilgi gösterenlere ‘âşık’ olma eğilimine kapılabilirsiniz.

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kontrolsüz kullanılan antidepresanların “mani” hastalığına yol açtığını belirterek, “Depresyonu tedavi ederken çizginin üzerine çıkınca manik durum ortaya çıkıyor. Manide duygu yoğunluğu yaşandığı için kişi kendisine ilgi gösterenlere âşık oluyor. Bu toplumsal bir sıkıntıdır. Bu durum evli insanların da başına geliyor. Örneğin, bir kadın kendisine müzik dersi verene âşık olup, evden kaçmıştı. Sonra birden ‘Ben ne yapıyorum’ dedi ve ilacın etkisiyle bu durumu yaşadığı ortaya çıktı. Birçok meslektaşım, hastası âşık olup boşanma dilekçesini verdikten sonra ‘hastaya iyilik mi yaptım kötülük mü’ bunu sorguluyor” dedi.

"KİŞİSE ÖZEL İLAÇ VERİLMELİ"

Mani’nin, antidepresanın göz ardı edilen yan etkilerinden biri olduğuna dikkati çeken Tarhan, “Kişiye göre ilaç verilirse, bu durum yaşanmaz. Mani halinde duygusal karar verme mekanizması bozuluyor. Kişi ‘Eşimi sevmiyorum ayrılacağım’ diyor. Bunun gibi duygu durum değişikliklerine antidepresanların kullanımında karşılaşılıyor. Antidepresan bırakıldığında ise bu durum normale dönüyor. İlaçlar, kimyasal silahtır ve doğru kullanılmadığında zarar verir” diye konuştu

35 MİLYON

Türkiye’de ağrı kesici ve antibiyotikten sonra en çok antidepresan kullanılıyor. Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a göre Türkiye’de geçen yıl 35 milyon kutu antidepresan ilaç tüketildi. Tarhan, “Son üç yıldaki yüzde 21’lik artış uzmanları endişelendiriyor“ diyor..

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.