Konutlarda Fiyat Artışı uyarısı

Konutlarda Fiyat Artışı uyarısı

Dünyada demirde fiyatlandırma sisteminin değişmesi üzerine, üç büyük üretici fiyatları yüzde 80 artıracağını açıkladı.

İç piyasada da hem dış piyasaya bağlı olarak hem de artan talep nedeniyle Erdemir ve Kardemir fiyatlarını artırdı, böylece iç pazarda fiyat artışı yüzde 10 ile yüzde 18 arasında gerçekleşti.

KONUT 2009’DA GERİLEMİŞTİ

Demirçelik fiyatlarının zamlanması, çimentoda belli bölgelerde görülen artışlar inşaat maliyetlerinde artışa yol açtı. Küresel krizin etkisiyle maliyetleri fiyata yansıtmayan, hatta geçtiğimiz yıl fiyatlarını düşürme yoluna giden inşaat firmaları şimdi zamma hazırlanıyor.

ARTIŞLAR OCAKTA BAŞLADI

Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, bir ay önce tonu 850 TL olan demir çeliğin bugün 1300 TL seviyesinde satıldığını belirterek, maliyette önemli yer tutan demirçelikteki artış nedeniyle konutların zamlanacağını söyledi. İlk etapta firmaların müşteriyi kaçırmamak için yüklü oranda zamdan kaçınacaklarını belirten Özyurt, “Özellikle de yılın 3. çeyreğinde ne faizler ne de fiyatları bu seviyede bulabileceğimizi düşünüyorum, alıcılar elini çabuk tutsun” dedi. Dünya genelinde emtia fiyatları üzerinde oyun oynandığını ve dünyada fiyatların son 2,5 ayda yüzde 60-70 arttığını belirten Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, bunun maliyetlere etki ettiğini söyledi.

Ağaoğlu konut fiyatlarının önümüzdeki aylarda yüzde 5-10 arasında artacağını açıkladı. Öte yandan yeni yılla birlikte geçen yıl fiyatını sabit tutan kimi projelerde sınırlı fiyat artışları gözlendi. Fiyapı tüm projelerinde yüzde 10 ile yüzde 20 arasında zam yaparken, Soyak, Ağaoğlu, Yeşil İnşaat, Varyap, Tulip ve Dumankaya da fiyatlarını artırdı.
 

Etiketler :