Konutta yeni fiyatlandırma dönemi...

Konutta yeni fiyatlandırma dönemi...

Yılın ilk projelerinde sınırlı sayıda dairenin tanıtım fiyatları metrekarede bin lira seviyesine çekildi

Fi Yapı’nın 45 metrekareyi 37 bin, Yeşil İnşaat’ın 33 metrekareyi 37 bin liradan satışa çıkarmasının ardından Tulip de iki ay içinde Tulip360 projesinde 40 metrekare daireyi 40 bin liraya satışa sunacak...

2010 yılının girmesiyle birlikte bazı inşaat şirketleri satınalınabilir fiyatlardan konut yarışını hızlandırdı. Yılın ilk projelerinde sınırlı sayıda stüdyo dairenin tanıtım fiyatları metrekarede yaklaşık bin lira seviyesine çekildi.

FİYAKA BİR GÜNDE SATTI

Fi Yapı, 15 Ocak’ta satışa çıkardığı Fiyaka Tuzla’nın üçüncü etabında 45 metrekareyi 37 bin liraya sunarken, Yeşil İnşaat Beylikdüzü’ndeki Innovia 3 projesinde 33 metrekareyi 39 bin liradan satışa çıkardı. Her iki kampanyaya gösterilen yoğun ilgi, piyasada küçük ve satın alınabilir fiyattan dairelere olan ihtiyacı teyit etti.

3 günde bin 500 kişi Innovia hakkında bilgi alırken, ilk hafta 9 bin kişi de bizzat satış ofisini ziyaret etti. Fiyaka Tuzla’da ise 54 adet stüdyo daire bir günde tükendi. Konutta bin lira yarışına önümüzdeki aylarda bir şirket daha katılacak. Tulip Gayrimenkul, Esenyurt’ta 2 ay sonra satışa çıkmaya hazırlandığı Tulip360 projesinde 40 metrekare konutları 40 bin liradan müşterisine sunacak.

ASIL PAZAR AŞAĞIDA


Tulip İcra Kurulu Başkanı Burak Erten konuta asıl ihtiyacı olan orta gelir grubuna yönelmeye çalıştıklarını ama imkanların sınırlı olduğunu söyledi. Erten “Arsanın bize ait olmadığı, projeyi hasılat paylaşımı modeliyle gerçekleştirdiğimiz durumlarda metrekare fiyatını bin lirada tutmak bile zor. Bu nedenle en azından lansman fiyatlarında bu tür ekonomik konutlar sunuyoruz” dedi.

35 METREKARE OLMAZ

Erten daha önce Tulip360’da en küçük daireyi metrekaresi bin lira fiyattan ve büyüklüğü 35 metrekare olarak planladıklarını, ancak brüt 35 metrekarelik daireyi rantabıl bulmadıkları için 40 metrekarede karar kıldıklarını açıkladı. Projenin ilk etabındaki dairelerin yüzde 10’unun bu fiyattan olacağını belirten Erten, daha sonra bir iki ay içinde artış olacağını söyledi.

İkinci ruhsat aşamasında olan 2 bin 400 daireli projenin arsasının Zeytinburnu-Avcılar arasındaki en yüksek arazi olduğunu dile getiren Erten, “150-160 milyon TL yatırım değerli bir proje bu. Hasılat paylaşımı modeliyle yapacağız” dedi.

ARAZiLER KiRALANSIN

Burak Erten özel şirketlerin ucuz konut yapabilmesinin ancak ucuz araziyle ya da devletin kendi arazilerini İngiltere ve İsviçre örneğinde olduğu gibi 99 yıllığına kiralamasıyla mümkün olabileceğini belirterek, “Arazi maliyetimiz olmazsa bizler cüzi karla ucuza daire satabiliriz. Konut alıcısı da daire fiyatını ödedikten sonra 99 yıl boyunca aidat öder gibi arazi kirası öder. Yoksa pazarın talebini bu tür sınırlı sayıda konut satışlarıyla karşılamak mümkün değil.”

BİNLERCE KİŞİ UCUZ KONUT PEŞİNDE

Yılın ilk günlerinde başlayan satış kampanyaları bu tür küçük ve ucuz konutlara ilginin boyutunu gözler önüne serdi. Innovia’nın 3. etabında ilk hafta 9 bin kişi satış ofisini ziyaret etti. Yeşil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil orta gelir grubuna yönelik koşullar sunarak sektörün önünü açtıklarını söyledi. Yeşil, “Konutlara gelen yoğun ilgi web sitemizin kilitlenmesine neden oldu.

3. Etap’ın satış hızı önceki etaplara göre yüzde 50 daha fazla. Bu talebin artarak devam edeceğini düşünüyoruz” dedi. İnnovia 3’de fiyatlar 39 bin liradan, Fi Yaka Tuzla 3’de 37 bin liradan başlıyor. Geçen yıl Dumankaya’nın Tuzla’da 39 bin liralık, Fi Yapı’nın Beylikdüzü’nde 44 bin liralık konutlarıyla girdiği yarışa Özyurtlar da Bahçeşehir’de 57 bin liralık konutlarla dahil olmuştu.

Selma ŞENOL-BUGÜN

Etiketler :