Konvoy Filistin'e varmak üzere

Konvoy Filistin'e varmak üzere

GAZZE'YE GİDEN KONVOY, EL ARİŞ LİMANINDAN AYRILMAYA BAŞLADI Filistin'e insani yardım malzemesi götürmek için İngiltere'den yola çıkan ''Filistin'e Yol Açık'' konvoyunda bulunan ve Mısır'dan Gazze'ye geçişine izin verilen araçlar, El Ariş Limanından TSİ 16

GAZZE'YE GİDEN KONVOY, EL ARİŞ LİMANINDAN AYRILMAYA BAŞLADI

 Filistin'e insani yardım malzemesi götürmek için İngiltere'den yola çıkan ''Filistin'e Yol Açık'' konvoyunda bulunan ve Mısır'dan Gazze'ye geçişine izin verilen araçlar, El Ariş Limanından TSİ 16.50 itibarıyla peyderpey ayrılmaya başladı.

İHH İnsani Yardım Vakfı Başkan Vekili Yavuz Dede, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır makamlarının geçişine izin verdiği 155 aracın, peyderpey TSİ 16.50'den itibaren El Ariş Limanından Refah Sınır Kapısına gitmek üzere yola çıktığını bildirdi.

Dede, ''Şu ana kadar araçların yüzde 50'si limandan çıkış yaptı. 530 gönüllü de araçlarla birlikte yola çıkıyor. Çıkan araçlar hiç beklemeden polis konvoyuyla Refah Sınır Kapısına doğru yola çıkıyor. Bu akşam Gazze'ye giriş yapabilmeyi ümit ediyoruz'' dedi.

 


GAZZE'YE GEÇİŞLERİNE İZİN VERİLECEK ARAÇLARIN SAYISI 155'E YÜKSELDİ

Filistin'e insani yardım malzemesi götürmek üzere İngiltere'den yola çıkan ''Filistin'e Yol Açık'' konvoyunda bulunan ve Mısır'dan Gazze'ye geçişine izin verilecek araçların sayısı 139'dan 155'e çıktı.

Türk parlamenterler konvoyun gelmesini Refah Sınır Kapısı'nda beklemeye devam ederken, Mısır makamları da Gazze'ye geçişlerine izin çıkan 155 araç ve konvoydaki 530 kişiyi El Ariş Limanı'nda bekletiyor.

El Ariş Limanı'ndaki konvoyda bulunan İHH İnsani Yardım Vakfı Başkan Vekili Yavuz Dede, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır makamlarının konvoydaki 155 aracın geçişine izin verdiklerini bildirmelerine rağmen, limandaki bekleyişlerinin sürdüğünü söyledi.

Dede, şunları kaydetti:

''Önce, konvoydaki 198 aracın 139'unun geçişine izin verdiklerini söylediler. Ardından 16 araca daha izin çıktı. Geriye kalan 43 aracın geçişine ise 'bu araçlar insani yardım amaçlı değil' gibi saçma bir gerekçeyle müsaade etmeyeceklerini bildirdiler. 155 araç için izin çıktığını söylüyorlar, ama biz hala El Ariş Limanı'ndayız ve bir hareket yok. Bizden şu ana kadar pasaportlarımızı dahi istemediler. Sadece söz verdiler. Verdikleri söze de doğrusu fazlaca güvenmiyoruz.''

Gece yaşanan taşlı saldırıda 30 dolayında arkadaşlarının yaralandığını bildiren Dede, ''8'i hastaneye götürüldü. Bunlardan 3'ü hala hastanede. İkisi Türk vatandaşı olmak üzere 7 arkadaşımız da gözaltındaydı. Bu arkadaşlarımız biraz önce serbest kaldılar. Polis araç ve panzerleri de burada dün akşamdan bu yana bekleyişlerini sürdürüyor. Gece, hiç beklemediğimiz, ummadığımız şeyler yaşadık, taşlı saldırıya uğradık. Amerikalılarla birlikte toplam 530 kişiyiz, 75 yaşında insanlar da var burada. En çok onlar zor anlar yaşadılar. Kaç saattir limanın içerisindeyiz. Arabalarda yatıp kalkıyoruz'' dedi.

Türk parlamenterler ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin, Mısırlı yetkililerle, konvoydaki araçlardan 139'unun Gazze'ye giriş yapması konusunda mutabakata vardıkları bildirilmiş; bu mutabakatın ardından, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan ile beraberindeki Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, Konya Milletvekili Hüsnü Tuna, Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır ve Muş Milletvekili Seracettin Karayağız, El Ariş Limanı'ndan ayrılarak Refah Sınır Kapısı'na gitmiş, konvoyun gelişini beklemeye başlamıştı.

TÜRKİYE'DEN KONVOYA KATILAN MİLLETVEKİLLERİ, GAZZE'YE GİRİŞ YAPTI

''Filistin'e Yol Açık'' konvoyunda bulunan 5'i milletvekili 20 kişilik Türk grubu, Mısır gözetimindeki Refah sınır kapısından geçerek Gazze'ye ulaştı.

Konvoyda bulunanlardan AK Parti Konya Milletvekili Hüsnü Tuna, AA muhabirine telefonla yaptığı açıklamada, yaklaşık 550 kişinin bulunduğu 200 araçlık konvoyun El Ariş'ten yavaş yavaş bırakılmaya başladığını söyledi.

Tuna, iki saat önce, kendisiyle birlikte 5 milletvekilinin de içinde bulunduğu 20 kişilik grubun bir araçla Gazze'ye hareket ettiğini söyledi.

Gazze'ye ulaşmadan önce Mısır'ın denetimindeki son kontrol noktası olan Refah sınır kapısındaki işlemlerinin de tamamlanmasının ardından Gazze topraklarına girmiş bulunduklarını belirten Tuna, şunları söyledi:

''Yaklaşık 200 araçtan oluşan konvoydaki 20 aracın Gazze'ye doğru hareket etmesine çeşitli nedenlerle Mısırlı yetkililer tarafından izin verilmedi. Geri kalan araçların El Ariş'ten yola çıktıkları bilgisini aldık. 200 araçlık konvoy, Gazze'ye doğru yeni yeni yola çıkıyor. Şu an Gazze topraklarındayız ve birazdan mahallelere doğru gireceğiz. Bildiğiniz gibi Gazze, tel örgüler ve yüksek duvarların arasına sıkışmış, 1,5 milyon kişinin çok zor şartlarda yaşadığı bir yer... Biz 'Filistin'e Yol Açık' konvoyu olarak bir süredir zorluklar yaşıyoruz, ancak bu zorlukları Gazzeliller her gün yaşıyor. Dün Mısır polisi ile yaşanan ve bazı arkadaşlarımızın atılan taşlarla hafif şekilde yaralanmasına neden olan tatsız olayı unuttuk.''

-HERKES SAKİN OLMALI-

Yardım konvoyunun geçişine Mısır makamları tarafından izin verilmemesiyle ilgili Selahaddin sınır noktasında yapılan protesto gösterisinde 7 kişinin yaralandığı bilgisini aldıklarını anlatan Tuna, şöyle devam etti:

''Bu olay, Mısır'ın yardım konvoyuna ilişkin tutumunu değiştirebilir. Çünkü Mısırlı yetkililer, konvoya ilişkin birkaç saat içinde yüzde 100 farklı bir karar alabiliyorlar. Ancak, herkesin sakin olması ve yardım konvoyunun Gazze'ye ulaşıp, sorunsuz bir şekilde buradan ayrılması gerekiyor. Ancak temel hedefimiz, çok zor şartlarda yaşam mücadelesi veren ve dünyadan adeta tecrit edilmiş Gazze halkının bu zulümden kurtulmasıdır.''

İHH GENEL SEKRETERİ AYDIN'DAN MISIR'A ELEŞTİRİ

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Sekreteri Durmuş Aydın, ''Filistin'e Yol Açık'' konvoyuna yapılan taşlı saldırıdan dolayı Mısır'ı eleştirdi.

Aydın, yaptığı yazılı açıklamada, İHH'nın Türkiye koordinatörlüğünü yaptığı "Viva Palestina" konvoyunun 19 Aralıkta Türkiye'den çıkış yaptığını ve Suriye üzerinden Ürdün'ün Akabe Limanı'na ulaştığını hatırlattı.

Mısır yetkilileriyle yapılan görüşmeden sonra konvoyun Suriye'nin Lazkiye Limanı'na, oradan Gazze'ye en yakın liman olan Ariş'e yönlendirilmesi noktasında anlaşmaya varıldığını belirten Aydın, şöyle devam etti:

''Bu şekilde konvoyun ve beraberindeki gönüllülerin Gazze'ye yardımları ulaştırabilecekleri konusunda anlaşmaya varılmıştır. 3 Ocakta konvoydaki araçları taşıyan gemi Ariş Limanı'na gelmiştir. 4 Ocakta 17.30 sularında konvoydaki gönüllüleri taşıyan ilk uçak Ariş Havalimanı'na inmiştir. Fakat inen uçaktaki yolculara havalimanında kötü davranılmış ve pasaportlarına hiçbir sebep bildirilmeden el konulmuştur. Aynı şekilde 20.00'de Lazkiye Havalimanı'ndan Ariş'e gitmek üzere havalanan uçağın inişine izin verilmediğinden uçak Şam Havalimanı'na zorunlu iniş yapmak zorunda bırakılmıştır. Daha sonra farklı hava yolu şirketlerinden kiralanan uçaklarla Ariş'e inilmiş ve görüşmeler sonrasında havaalanının dışına çıkılabilmiştir.''

-TAŞ VE BİBER GAZI-

Mısırlı yetkililerin daha önce yapılan anlaşmaların aksine 198 araçlık konvoydaki araçların bir kısmının Gazze'ye geçişine izin vermediklerini, konvoyda bulunan İHH yetkililerine ilettiğini bildiren Aydın, ''Konvoydaki yetkililer aldıkları bir kararla daha önceden Mısırlı yetkililerle yaptıkları anlaşma uyarınca konvoydaki tüm araçların Gazze'ye ulaştırılacağını, bunun pazarlık konusu edilemeyeceğini Mısırlı yetkililere iletmişlerdir'' ifadelerine yer verdi.

''Daha sonra Ariş Limanı içerisinde bekleyen konvoy ve gönüllülerin etrafının Mısır güvenlik güçleri tarafından sarıldığını'' kaydeden Aydın, açıklamasında daha sonra şu ifadeleri kullandı:

''İlerleyen saatlerde alınan bilgilere göre sivil giyimli yaklaşık 100 polis konvoydakilere taş atmış ve polisler de biber gazlarıyla saldırmışlardır. Bu saldırı sırasında yaklaşık 40 kişi yaralanmıştır. Mısır polisi bu yaralananların hastaneye gitmesine izin vermediğinden müdahaleler konvoyun elindeki imkanlarla yapılmaya çalışılmıştır.

Konvoya katılan 500 kişinin içerisinde yaklaşık 250 kişi Türkiye vatandaşıdır. Konvoydaki gönüllüler içerisinde bayanlar olduğu gibi yaralananların aileleri de büyük bir korku içerisinde olanları basın organlarından takip etmektedirler. Yaşanan bu üzücü olaylarla ilgili gereken tüm işlemlerin gönüllülerimize daha büyük zararlar gelmeden neticelendirilmesini aksi halde her türlü engelleme ve saldırıya gerekli karşılığın Tüm Filistin dostları tarafından verileceğini belirtmek istiyoruz.''

Aydın, ''Mısır insanlık suçu işlemektedir'' başlıklı açıklamasında, ''İnsani amaçlarla hareket eden ve tamamen gönüllülerden oluşan böylesi bir girişime Mısır'ın göstermiş olduğu sert tutumu kınarken, tüm dostlarımızı daha duyarlı olmaya davet ediyoruz'' ifadelerine de yer verdi.

Etiketler :