KOORDİNAT SKANDALI

KOORDİNAT SKANDALI

Kaza sonrası arama kurtarma faaliyetlerini koordine etmekle görevlendirilen Albay Akgün'den şok ifadeler:

BBP lideri merhum Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili Kahramanmaraş İl Jandarma Alay Komutanı Albay Sezai Akgün'ün TBMM Araştırma Komisyonu'na verdiği çarpıcı ifadeleri Yeni Şafak ele geçirdi.

Kaza sonrası arama kurtarma faaliyetlerini koordine etmekle görevlendirilen Albay Akgün, Genelkurmay'dan gelen yanlış koordinatlar nedeniyle, enkaz bölgesine uzak bir noktada saatlerce arama yaptıklarını söyledi.

KRİTİK ZAMANDA YANLIŞ

Kazanın suikast olup olmadığı uzun süredir tartışılırken, olay sonrası kurtarma faaliyetlerinde yaşanan gecikmenin nedeni hala aydınlanmadı. Jandarma Genel Komutanlığı tarafından enkaz arama çalışmaları için görevlendirilen Kahramanmaraş İl jandarma Alay Komutanı Albay Sezai Akgün'ün komisyona verdiği ifade kazadan sonra Yazıcıoğlu ve 5 kişi için kritik saatlerin yanlış yerde aramayla harcandığını gösterdi.

İLK BİLGİ KAYMAKAMDAN

Akgün ifadesinde, düşen helikopterin yeri ile ilgili ilk bilginin, kaza yerine yakın olan Göksun İlçesi Kaymakamı Cemalettin Demircioğlu tarafından verildiğini söyledi. Başbakanlık'tan kaza yeri koordinatlarının Demircioğlu'na bildirildiğini dile getiren Akgün, kendilerinin bu bilgi doğrultusunda Göksun ilçe merkezine bağlı Hacıömer köyüne hareket ettiklerini söyledi. Akgün "17:00 sıralarında koordinat verilen bölgeye Hacıömer bölgesine komando bölüğünü sevkettim. O bölgede herhangi bir bulguya, ize, emareye rastlanılmadı" dedi.

KOORDİNATLAR YANILTTI

Akgün'ün verdiği ifadeye göre, akşam saat 19:00 sıralarında Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen ikinci bir kordinat bilgisi arama çalışmalarını enkazın bulunduğu noktaya uzak olan Ilıca-Sarıgüzel mevkiine kaydırdı. Ilıca-Sarıgüzel mevkiindeki Sisne ovasına kadar ulaşan arama kurtarma ekibi Sisne köyüne ulaştıklarında Genelkurmay'dan gelen yeni bir bilgiyle geri döndü. Akgün şöyle konuştu:

HER CEP TELEFONU İÇİN FARKLI KOORDİNAT VERİLDİ

"23:20 sıralarında gece oldu Sinse köyüne vardık. O köyde bulunduğumuz esnada Genelkurmay'dan ikinci bir bilgi geldi. Helikopterin sinyalinin alındığını ve il merkeze bağlı Kurucuova köyü bölgesinde olduğu..." Genelkurmay'dan gelen baz koordinat bilgisinden sonra yaşananları anlatan Akgün, "Gelen bilgiler arasında bazen 80 kilometre, bazen 20, bazen de 30 kilometre fark var. Alınan bilgiler hep cep telefonun sinyalinden olduğu söyleniyor. Halbuki kaza oldu. Cep telefonları hep aynı yerde, değişik değişik bilgiler geliyor ama biz 'hayır bu olmaz bu olur' diyecek şansımız yok. Her gelen bilgiye birlik kaydırdık" dedi. Akgün,Genelkurmay'dan verilen sinyal koordinatlarının Sisne köyüne 4 kilometre uzaklıkta olduğunu söyledi.

YANLIŞ BİLGİYE 3 SAAT

Baz istasyonlarından alınan sinyal koordinatlarının Kurucaova köyü mevkiinden geldiğinin Genelkurmay tarafından kendisine iletilmesinin ardından bu bölgeye hareket ettiklerini söyleyen Akgün, buraya 3 saatte ulaşabileceklerini söyledi.

YANLIŞ YER 9 KERE ARANDI

Genelkurmay'dan verilen kordinat bilgisiyle yanlış bölgede arama yapan Akgün, şöyle konuştu: "(ertesi gün) Saat 06:30'dan itibaren o bölgede bakmadığımız taş kalmadı ama Genelkurmay 'Buradan sinyal alınıyor' diyor. Bir yerde hata yapıyoruz, bir daha... 9 defa o bölgede arama yaptık ancak biz yanıldık ama suç bizde değil. Bize bildirilen o Tüllüce Tepe ve Kurucaova köyünde sinyal alınıyor denilen bölgede baz istasyonları varmış, cep telefonlarının baz istasyonları."

Bulundu bilgisi TV haberinden

Albay Akgün, Hacıömer köyü bölgesinde arama çalışmalarını sürdürdüğü sırada Jandarma Genel Komutanlığı'ndan kendisini arayan 2. Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel'in helikopterin bulunduğu haberini verdiğini söyledi. Akgün "Genel komutanlıktan ve televizyondan çıkmış bir yayın. Sanırım Kayseri valimiz açıklama yapmış. 2. Ordu komutanımız Necdet Paşa aradı, dedi ki 'Albayım yaralılar bulunmuş sağlık durumları iyi deniyor. Ben hemen Göksun sağlık ocağı ve çevredeki devlet hastanelerine herhangi bir yaralı gelip gelmediğini sormalarını emrettim fakat herhangi bir yaralı ulaşmamıştı."

Emniyet yaşıyorlar mesajı çekti mi?

Komisyonda Albay Akgün'ün ifadesini alan Hakkı Köylü'nün Akgün'e sorduğu ilginç bir soru ise Emniyet İstihbarat tarafından gönderilen bilgi mesajı oldu. Komisyon başkanı Köylü'nün "Emniyet İstihbarat mesaj çekmiş Sayın Albayım, haberlerin kaynağı o görünüyor. Size de bir bilgi geldi mi emniyet istihbarat birimlerinden" sorusuna Akgün "Hayır öyle bir mesaj gelmedi. Öyle yazılı ve sözlü bir mesaj gelmedi. Gelse harekat merkezi sürekli benimle irtibat halinde" cevabını verdi.

Enkazın yerini TİB tespit etti

Helikopterin düştüğü bilgisinin İHA muhabiri İsmail Güneş tarafından 112 Acil servisine bildirilmesinin ardından harekete geçen Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı kazazedelerin cep telefonlarından enkazın bulunduğu bölgeyi tespit etmiş ve koordinatları Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi, Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğüne vermişti. Ancak Jandarma Genel Komutanlığı ise TİB'den kendilerine koordinat verilmediğini açıkladı. YENİ ŞAFAK

Etiketler :