Köprüdeki trafik çilesi ne zaman bitecek?

Köprüdeki trafik çilesi ne zaman bitecek?

Tek şeritten FSM Köprüsü'nü geçmeye çalışan İstanbulluların trafik çilesi dün ve bugün de devam etti

Karayolları yetkilileri FSM Köprüsü'nde iki şeritten üç şeride çıkarılan asfaltlama çalışmasının olağanüstü bir aksilik olmazsa cuma günü biteceğini söylüyor. Çalışma cuma biterse 4 şeritli köprüde ulaşım yine iki şeritten sağlanacak.

İstanbulluların, yaz sıcağında çıldırtan trafikle imtihanı bitmiyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde 17 Haziran'da başlayan yol bakım çalışmalarında kapalı olan iki şeride önceki gün üçüncüsünün eklenmesi Avrupa'dan Anadolu yakasına geçişte trafiğin durma noktasına gelmesine neden oldu. Fatih Sultan Mehmet ve Haliç köprülerindeki bakım ve onarım çalışmalarının başında bulunan Karayolları İşletmeler Başmühendisi Beyhan Yaraman, "Olağanüstü bir aksilik olmazsa cuma gününe kadar kapatılan üçüncü şeritteki çalışmayı bitirmeyi planlıyoruz" dedi.

'Cumartesi 1 şerit açılacak'

Karayolları İşletmeler Başmühendisi Beyhan Yaraman, şu bilgileri verdi: "Şu anda asfaltlama çalışması devam ettiği için bir şerit daha kapamak zorunda kaldık. Şu anda birinci fazı bitirmek üzereyiz. Burası bitince ikinci faza geçeceğiz. İkinci fazda ise Avrupa'dan Anadolu Yakası'na geçişteki sol iki şeridi kapatacağız. Yine asfaltlama çalışması sırasında üçüncü şerit de kapanacak. Yaptığımız yeri trafiğe vererek öbür faza geçeceğiz. Dört fazda çalışmayı bitireceğiz. Her an bir aksilik olabilir ama bu çalışma bir kaç günlük bir iş. Olağanüstü bir aksilik olmazsa cuma gününe kadar asfalt çalışmasını bitirmeyi hedefliyoruz. Asfalt çalışması bitince köprüde ulaşım yine iki şeritten sağlanacak. Asfalt çalışmasını başladığımız yerde hızla bitiriyoruz. Köprünün ortalarına kadar geldik. Geceleri de çalışmaya devam ediyoruz."

'Hastalar trafiğe çıkmasın'

Önceki gün bazı vatandaşların çalışma alanında top oynadığı köprüye Otogar'dan çıkan şehirlerarası yolcu otobüsleri sekiz saatte ulaşabildi. Sıcaklar nedeniyle çalışan klimalardan bazı araçlardaki yakıt bitme noktasına geldi. Bir çok yolcu uçağını kaçırdı. Trafikten bunalan, saatlerce beklemekten acıkan vatandaşlar köprü girişinde araçlardan indi ve yürüyerek yakındaki Etiler'e giderek su, bisküvi, kek, içecek alıp geri döndü. Yol üstüne seyyar tuvalet olmaması birçok vatandaşın tepkisine neden oldu. Dün öğle saatlerinde bile kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Köprü trafiği Esenler ve Hasdal Kavşağı'na kadar uzadı. Yetkililer, vatandaşların deniz ulaşımı ve metrobüsün de aralarında olduğu toplu ulaşım araçlarını daha fazla kullanmaları istendi. Kalp ve tansiyon hastalarının çok gerekli olmadığı sürece trafiğe çıkmamaları uyarısı da yapıldı. Sirkeci-Harem hattında İDO, köprüdeki çalışmalar sona erene kadar araba vapurlarını aralıksız çalıştırmaya başladı. İBB de 16 Eylül'e kadar sürecek ve köprü trafiğine alternatif olacak Kabataş-Küçüksu-Beykoz gemi seferlerini başlattı.

Köprü çilesi ne zaman bitecek?

İŞTE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Ambarlı-Tuzla arası feribot seferi artsın

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Mehmet Erdoğan'ın İstanbul'un trafik çilesine çarpıcı önerileri var. İşte birkaçı:

TEK-ÇİFT PLAKA: Üç aylığına plakalarda tek, çift uygulaması yapılabilir. Vatandaş kendi arabasıyla gitmek yerine komşusuyla yola çıksın.

GECE MAL DAĞITIMI: İstanbul içinde mal dağıtımı yapan, ambarlara, nakliye depolarına giren şirketlerin dağıtımları geceye kaydırması lazım.

YENİKAPI-HAREM ARASI FERİBOT: Tırlar için Ambarlı'dan Tuzla'ya daha çok sefer konulması gerekiyor. Otobüsler için Yenikapı'dan Harem'e yeni feribotlar koyulması lazım. Kurumsal olan bazı şirketler çözüm olarak seferlerini ayırdı. Otogar'dan ayrı Harem'den ayrı otobüsler kaldırdı. Anadolu'ya giden günlük 1500 seferin en az 500'ü Anadolu Yakası'ndan yapılabilir.

TOPLU TAŞIMA ARTMALI: 4-5 saatte karşı yakaya geçemiyorsanız ortada afete benzer bir durum var demektir. Deprem, sel gibi afetler olduğunda ne yapacağız? Demek ki 3. ve 4. köprüye bile ihtiyaç var. Şehir içi ve şehirler arası taşımada insanları toplu taşımaya yönlendirip bunu destekleyen kararlar almalıyız.

OTOBÜSLERE GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ: Otobüslere otobanlar, köprüler, feribotlarda geçiş üstünlüğü sağlanması lazım. Topçular'a giden otobüs yüzlerce araçla feribot kuyruğuna giriyor. Şahsi araç bir iki ile geçerken bir otobüs en az 50 kişiyle bekliyor. Toplu taşımaya öncelik sağlanması lazım. UKOME'den en azından bu süreçte gece 00:00'dan itibaren sabahın erken saatlerine kadar Boğaziçi Köprüsü'nün otobüslere açılmasını talep ettik. Ancak cevap bile alamadık. Eğer böyle bir izin verilseydi otobüs şirketleri de planlarını buna göre yapardı. İstanbul'un bu yaşananlardan ders çıkarması lazım.

DAHA ÇOK İŞÇİYLE DAHA ERKEN BİTMEZ Mİ?

Dar alanda maksimum işçi çalışıyor

Herkes, "Köprüde çalışan işçi ve ekip sayısını artırarak bakımın çok daha erken bitmesi sağlanamaz mı?" diye soruyor.

Buna Karayolları Genel Müdürlüğü'nün cevabı ise "Dar bir alan da maksimum sayıda insan ve makine kullanıyoruz. Bundan fazlası olmaz" şeklinde. Uzun sürenin nedeni olarak yapılan işlemlerden sonra alınacak test sonuçlarının beklenmesi ve bazı işlerin gece yapılamaması gösteriliyor. Çelik bir yapı olan köprünün üstünde izolasyon ve asfalt bulunuyor. Yolun üstündeki mevcut asfalt ve izolasyon kazındıktan sonra köprünün çelik tabanındaki korozyon (paslanma ve yıpranma) tamir ediliyor. Sonra kaba ve ince kumlama yapılıyor. Kumlama belli bir metreye gelince 3 aşamalı izolasyon devresi başlıyor. Burada çelik tabanı korozyondan korumak için galvaniz ve çinko kaplama kullanılıyor. Her tabakadan sonra yapılması gereken testler var. Testler bitip sonuçları alındığında diğer aşamaya geçilebiliyor. Özellikle gece oluşan yüksek nem ve çiğ yüzünden çinko üretimi ve uygulaması yapılamıyor. Nem yüzünden geceleri sadece asfalt ve izolasyonu kaldırma ve kaba kumlama işlemleri yapılabiliyor. İzolasyon bitiğinde asfaltla bütünleştirecek yapıştırıcı tabaka uygulanıyor. Son olarak kara yollarında kullanılandan daha esnek, geçirimliliği düşük ve çeliğe uygun olan mastik asfalt dökülüyor.

'Alternatif yollar için 444 4 154'ü arayın!'

İBB Trafik Operatörü Murat Kazanasmaz, isyan eden İstanbullulara önemli bir tavsiyede bulundu: "Eskiden yoğun saatler vardı. Artık bu saatler ortadan kalktı. Hangi saatte neresi tıkalı bilinmiyor. Mesela Beşiktaş'tan Köprü'ye gidiş boş olabiliyor ama sürücüler bunu bilmedikleri için 2'nci Köprü'ye gidebiliyor. 444 4 154 no'lu numarayı ararlarsa alternatif yolları öğrenebilirler."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.