Kore ile anlaşma olmadı ama

Kore ile anlaşma olmadı ama

Sinop'ta ikinci bir santral inşası için Güney Kore ile yapılan görüşmelerden olumlu sonuç alınamadı.

Ruslarla Mersin Akkuyu'da nükleer santral kurulması konusunda anlaşma yapılmasının ardından, Sinop'ta ikinci bir santral inşası için Güney Kore ile yapılan görüşmelerden olumlu sonuç alınamadı.

G-20 Zirvesi için bu ülkeye giden Başbakan Tayyip Erdoğan, konuyu görüşmek üzere Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak ile dün kahvaltıda bir araya geldi. Sinop'a yapılması düşünülen nükleer santral inşaatı için G.Kore ile imzalanan ön protokole rağmen Türkiye'nin taleplerine isteksiz yaklaşılması üzerine anlaşmaya varılamamıştı. Dünkü kahvaltıda da G.Kore tarafı taleplerin bir kısmını daha kabul etmesine rağmen Türkiye tarafından yeterli bulunmadı.

Başbakan Erdoğan, başkent Seul'den ayrılmadan önce dün sabah saatlerinde Güney Kore Cumhurbaşkanı'nın verdiği kahvaltıya katıldı. Eski Seul Belediye başkanı olan Güney Kore Cumhurbaşkanı ile Başbakan Erdoğan arasında ortak noktaları olan belediye başkanlığı konusu geçti. Erdoğan görüşmede Kore Cumhurbaşkanı'nı Türkiye'ye davet etti. Enerji Bakanı Taner Yıldız, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, Avrupa, ABD ve Japon firmalarla görüşme başlatacaklarını açıkladı. Gazetecilere bilgi veren Yıldız, bayramda Japon firması Toshiba ile bir araya geleceklerini açıkladı. Yıldız, Güney Kore ile yapılan müzakerelere ilişkin, "Görüşmemizde niyet ve kararlılıklarını belirttiler. Ancak, bazı şartlarda henüz mutabık kalabilmiş değiliz. Son yaptığımız görüşmede bu noktaları aşamadığımızı söylemeliyim. Bir kısım iyileştirici şartlar masamıza koydular, biz de bunları değerlendireceğimizi beyan ettik. Ama diğer ülkelerle de görüşmeler başlatacağımızı söyleyebilirim." bilgisini verdi. Yıldız, G.Kore ile yapılan görüşmelerdeki tıkanma noktalarını ise şöyle sıraladı: "Türkiye'de vatandaşımıza, sanayicimize enerji fiyatlarını artırmayacak bir yapı mutlaka sunmamız lazım. Yaklaşık 10 yılı yapım, 15 yılı işletme alım garantili ve 60 yıllık bir işletmeden söz ediyoruz. 70-80 yıllık nükleer güç santralinden bahsediyorsak bunu vatandaşımızın, tüccarımızın, sanayicimizin lehine kurgulamamız lazım. Ortalama fiyatların artmaması lazım. Birçok faktörü düşünüyoruz." Nükleer yapımıyla ilgili hızlı hareket edeceklerini kaydeden Taner Yıldız, "Hızla bir müzakere sürecini geçmemiz lazım. Bu konuda arkadaşları da buradayken görevlendirdim. Avrupa, ABD ve Japonya'nın da aralarında bulunduğu geniş bir yelpazede bunu hızlandırmak istiyoruz. Çünkü Türkiye'nin güç santrallerinin yapımıyla ilgili kararlılığında hiçbir eksilme olmadı. Belki de bayramın ortasında olmak üzere bugün itibarıyla bir firmayı davet edeceğiz ve görüşmeye başlayacağız. Yılbaşına geciktirmemeye çalışacağız. İki santral yeterli değil, ama önce bunları halletmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Türkiye'nin Japonya ile görüşmeleri başlatacak olmasının temeli Erdoğan ve Japon başbakan arasındaki görüşmede atıldı. G-20 için Seul'de bulunan Japonya Başbakanı Naoto Kan, zirvenin ilk günü Erdoğan'ı kaldığı otelde ziyaret ederek 1 saat görüşmüş, Türkiye'de yapılacak nükleer santrallerle yakından ilgilendiklerini belirtmişti. Erdoğan, dün daha sonra G.Koreli büyük şirketlerin üst yöneticileriyle bir araya geldi. Bu kişiler arasında Hyundai, Samsung ve LC, KIA, gibi dünya devi şirketlerin CEO'ları da bulunuyor. İşadamları enerji ve sanayi yatırımlarıyla ilgilendiklerini söyledi.

Etiketler :