Köşkü kaygılandıran süreç

Köşkü kaygılandıran süreç

Cumhurbaşkanı Gül, referandumda oylanan bazı düzenlemeleri Türkiye'nin yıllardır yapmaya çalıştığını söyledi.

Siyasetteki kavgacı üslubu ülke için 'tehdit' olarak gördüğünü belirten Gül, referandum sonrasında 'sakin kafayla düşünülmesini' istedi...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ziyaret içinde bulunduğu Bosna Hersek'te gündeme ilişkin önemli tespitlerde bulundu. Gül, siyasetteki kavgacı üslubu Türkiye için 'tehdit' olarak gördüğünü söyledi. Gül, "Acı olan şey, Türk siyasi geleneğinde sorunları çözme yerine sorunları kullanma eğiliminin olması. Türkiye'nin büyük meseleleri var. Bunları sorun olmaktan çıkartma, tehdit olmaktan çıkartma yönünde gayret etmek yerine bunlar kullanılıyor. Maalesef oturup bunları beraber konuşma ortamı bile kalmadı. Çok acı bir şey" dedi.

Gül, referandum sonrasında bu meselelerle ilgili herkesin daha sakin bir şekilde kafa yoracağını umduğunu dile getirdi. Gül, gazetecilerin referandumla ilgili görüşlerini sorması üzerine polemiğe girmek istemediğini vurguladı. Gül, "Ama referandumda ortaya konan şeyler yılladır yapalım dediğimiz şeyler. Ne kadar uğraştık ombuds-manlık konusunda. Hatta Meclis'ten geçirdik, Cumhurbaşkanından dönmüştü" ifadelerini kullandı.

BALKANLARIN HUZURU BİZİ ETKİLİYOR


Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin Balkanlar'ın huzuru ve istikrarı için yaptığı katkıya da temas etti. Gül" Buradaki sıkıntı bizi de etkiliyor. Komşu olmak için sınır gerekmiyor" dedi.

AB ve NATO konusunda teşvikte bulunduklarını anlatan Gül, sorunların bir şemsiye altında daha kolay halledileceğine dikkat çekti. "Gecikirseniz, tek başınıza kalırsınız" uyarısında bulunduğunu anlatan Gül, Türkiye'nin tecrübelerini aktardığını kaydetti:

"70'li yıllarda AB gelin tam üyelik için müracaat edin' demişti. O zamanki liderler 'Onlar ortak biz pazar olacağız' gibi ideolojik sloganlar üretti. Şimdi AB değişti. Büyüme standartlarını değiştirdiler. Şimdi Sırplar şunu istiyor, Boşnaklar bunu istiyor deyip fırsatları kaçırırsanız ileride bunları yaparsanız ama ileride AB çok farklı olabilir. Karadağ girer Makedonya girer sana oralarda yer kalmaz. Elinizi çabuk tutun küçük meselelerle fırsatları kaçırmayın"

HUTBE TARTIŞMASINI TADİÇ ÇÖZDÜ


Bu arada Gül, Sancaktaki hutbe tartışmasını Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç'in çözdüğünden övgüyle bahsetti. Gül, şu bilgileri verdi: "Sancak'taki Müslümanlar aralarında bölünmüş. Bayram hutbesi hangi camide okunacak diye. Bir grup şu cami bir grup bu cami demiş. En sonunda Tadiç 'Bari istanbul'u referans alın' demiş. Onlar da öyle yapmış"

AB’YE UYUMDA SÜRATLi OLMALIYIZ

Cumhurbaşkanı Gül, AB konusunda düzenlemelerin kararlı ve süratli bir şekilde yapılmasını istedi. ‘Elimizi hızlı tutmamız lazım’ diyen Gül, Türkiye’nin hızla değişeceğini ve cazibesinin artacağını anlattı. Gül, “AB biz gir eceğimiz yıla kadar dağılırmı’ şeklindeki soruya ise şu karşılığı verdi:

“Biz girelim de AB dağılacaksa hep beraber dağılalım, güçlenecekse hep birlikte güçlenelim. Biz daha o standar da ulaşmadan onun der dine düşersek o standarda ulaşamayız. Bizim için AB’nin değeri var dır. Oradaki krizler onun değerini azaltmamalı. Bizi ilgilendirmez. Bizi ancak işimizi zorlaştırdığı için ilgilendirir. Biz işimizi hızlı tutmalıyız. Meclis’ teki her konuşmamda bu çağrıyı yaptım. Ticaret yasası hâlâ çıkmadı. Böyle bir şey olabilir mi? Elektronik olarak yapılan alışverişler var. Ticaret internet üzerinden yapılıyor. Sen hâlâ 1936 yılındaki ticaret yasasıyla iş yapıyorsun.”

Etiketler :