Kosova'da seçimin iptal gerekçesi belli oldu

Kosova'da seçimin iptal gerekçesi belli oldu

Kosova'da geçen ay Behçet Pacolli'nin seçildiği cumhurbaşkanlığı seçimini iptal eden Anayasa Mahkemesi, iptal gerekçesinin ''seçim sürecinde anayasanın ihlal edilmesi'' olduğunu bildirdi.

Kosova parlementosundaki muhalefet yanlısı 34 milletvekilinin başvurusuyla konuyu görüşen Anayasa Mahkemesi, ''Kosova Meclisi'nin Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili 22 Şubat'taki kararının Anayasa'nın 86. Maddesi'ne aykırı olduğu'' yönünde karar aldı.

Mahkemenin karar açıklamasında, söz konusu maddede istenen demokratik ilkelere saygı gösterilmediğine dikkat çekildi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Mahkeme kararının ayrıntılı gerekçelerinin iki gün içinde ilgili taraflara ve kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

Kosova Cumhuriyeti'nin en üst yargı organı Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı, ''Anayasa'nın ilgili maddesine göre, 45 gün içinde Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili oylamanın yapılması ve 3. tur oylamada salt çoğunlukla seçimin yasal olması için en az iki adayın olması gerektiği'' ilkesine dayandırılıyor. Cumhurbaşkanı'nın milletvekili oylarının üçte ikisiyle seçilmesini öngören Anayasa'nın ilgili bölümünde, salt çoğunlukla seçilebilmesi için en az iki Cumhurbaşkanı adayının olması öngörülüyor.

Anayasa Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda parlementonun yeni bir Cumhurbaşkanı oylamasına gitmesi durumunda, Cumhurbaşkanı Behgjet Pacoli'nin istifa etmesi gerekiyor.

Anayasa'ya göre, 45 gün içinde Cumhurbaşkanı seçilemezse, parlamento feshedilerek erken seçime gidilmesi gerekiyor.

Başbakan Haşim Taçi'yle koalisyona giren Yeni Kosova İttifakı (AKR), 12 Aralık'ta yapılan seçimlerde, Cumhurbaşkanlığı görevinin liderleri Behçet Pacoli'ye verilmesini talep etmişti.

Etiketler :