Kosova'dan Osmanlı'ya vefa

Kosova'dan Osmanlı'ya vefa

Kosova'dan Osmanlı'ya vefa: Sultan Murad Hüdavendigar'ın adı kültür merkezine veriliyor

Kosova, yaklaşık 600 yıl Osmanlı idaresinde yaşamasına vesile olan Sultan 1. Murad Hüdavendigar'ın adını kültür merkezine veriyor. 1389 yılında girdiği Osmanlı idaresinden 1912 yılında ayrılan Kosova, daha sonra Yugoslavya toprakları içerisinde yer almıştı. Yugoslavya'nın dağılmasının ardından yaklaşık 9 yıl Birleşmiş Milletler tarafından idare edilen Kosova, 2008 yılında bağımsızlığını ilan etti.

Kosova'nın Obliç şehrinin Belediye Başkanı Mehmet Krasniçi, yeni nesle Osmanlı kültürünü tanıtabilmek amacıyla bir kültür merkezi yapacaklarını dile getirdi. Ekonomik sıkıntılar sebebiyle merkezin yapımının geciktiğini kaydeden Krasniçi, özellikle 1. Murad Hüdavendigar'ın gençlere anlatılmasına büyük önem verdiklerini ifade etti. Sultan Murad'ın türbesinin belediye sınırları içerisinde olduğunu hatırlatan Krasniçi, "Dedelerimizden Sultan Murad'ı çok duyduk. Ancak onun genç nesillere daha iyi anlatılması gerekiyor. Buraya bir kültür merkezi yapıp yüce padişahın adını vereceğiz." dedi. Kendilerine ait eski bir kültür merkezinin restore edilerek yapılabileceğini belirten Krasniçi, 'Sultan Murad' adı verilecek merkezin yapımı için Türkiye'den yardım talep etti.

Mehmet Krasniçi'nin çağrısına olumlu cevabı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe verdi. Osmangazi Belediye Başkanı olduğu dönemde Obiliç ile kardeşlik protokolü imzalayan ve her yıl Ağustos ayında Kosova'da Sultan Murad'ı anma törenleri düzenleyen Altepe, kültür merkezinin yapılması için harekete geçti. Altepe, Sultan Murad isminin Kosova'da ilk kez bir binaya verilecek olmasını büyük bir olay olarak değerlendirdi. Sultan Murad'ın savaş alanında şehit düşen tek padişah olduğunu hatırlatan Altepe, şehit edildiği yerde adının bir binada yaşaması için ellerinden geleni yaptıklarını kaydetti.

Obiliç Belediyesi'nin projeyi hazırlanmasının ardından hemen harekete geçeceklerini ve kültür merkezinin temelini atacaklarını belirten Altepe, "Kosova'daki kültür merkezinin ayağa kaldırılması belediye olarak bizim projelerimiz içerisinde. Projenin bitmesini bekliyoruz. Ardından restorasyonu başlatacağız. Sanırım bu yaz kültür merkezinin temelini atabiliriz."

Tarihî kayıtlara göre 10 Haziran 1389'da Kosova'da gerçekleşen savaşta büyük bir zafer kazanan Osmanlı Padişahı Sultan 1. Murat, savaş alanında dolaşırken, Müslüman olacağını ve önemli bilgiler vereceğini söyleyerek hükümdarın yanına gelen Sırp despotunun yaralı damadı Miloş Obiliç tarafından hançerlenerek şehit edildi.

Sırplar tarafından bir belediyeye verilen Hüdavendigar'ın katili Miloş Obiliç'in ismi de, geçtiğimiz yıl değiştirilmişti. Başkent Priştine yakınlarındaki belediyenin ismi Kastriot oldu. Belediye meclisinin aldığı karar için İçişleri Bakanlığı'nın onayı bekleniyor. Buna karşın belediye, tabelasını ve şehrin girişindeki levhasını Kastriot olarak değiştirdi. (CİHAN)

Etiketler :