Köstebek vurgunu

Köstebek vurgunu

Paralel yapının, cemaate ait Bank Asya'yı kurtarmak için içeriden bilgi sızdırarak köstebek operasyonu yaptığı ortaya çıktı.

17 Aralık darbe girişimi ile hükümeti devirmeye çalışan paralel yapının bankası Bank Asya'nın borsadaki hisselerinde yaşanan hareketin, Başbakan Erdoğan'ın 24 Temmuz'da yaptığı açıklamayı doğrular nitelikte olduğu ortaya çıktı. Ortaklık görüşmelerinin başladığının açıklanmasından önceki süreçte milyonlarca lot hisse alan Banka Asya'ya bağlı Asya Yatırım, hissedeki yükselişin ardından yüklü miktarda satış gerçekleştirdi. Asya Yatırım'ın gerçekleştirdiği operasyon Sermaye Piyasası Kanunu'nda Köstebek Ticareti (Insider Trading) olarak tanımlanan suç unsurlarını barındırıyor.

ASYA YATIRIM DEVREDE
Başarısızlıkla sonuçlanan 17 Aralık darbe girişimi, paralel yapıya yakın olan Bank Asya'yı vurdu. Bu yılın ilk üç ayında 4.5 milyar liralık mevduat çıkışı olan ve A-101 dahil üç iştirakini satmak zorunda kalan Bank Asya, buna rağmen paniği durduramadı. Bank Asya'nın borsadaki hisseleri 16 Aralık 2013-24 Mart 2014 tarihleri arasında yüzde 48 düşerek 1.04 TL'ye indi. Hisseler düşerken, Asya Yatırım'ın portföyündeki Bank Asya hisselerinin sayısı ise 19.4 milyon adetten 35.8 milyon adete çıktı. Asya Yatırım'ın bu dönemde aldığı hisselerin ağrılıklı ortalama maliyeti 1.30 TL oldu.

4 GÜNDE YÜZDE 47 YÜKSELDİ
Bank Asya, tam da bu sırada, gerek mevduat çıkışını durdurmak gerekse borsadaki hisselere destek olmak üzere, 25 Mart 2014'te Qatar Islamic Bank ile ortaklık görüşmelerine başladığını açıkladı. Bu açıklamanın ardından Bank Asya hisseleri 4 günde yüzde 47 yükselerek 1.53 liraya çıktı. Hisseler 3 Nisan itibariyle ise 1.72 liraya ulaştı. Bir haftalık yükseliş yüzde 65'e ulaştı. Bu dönemde alımlarını sürdüren Asya Yatırım'ın portföyündeki hisse sayısı 30 Nisan itibarıyla 55.4 milyon adete çıktı. Asya Yatırım 25 Mart-30 Nisan arasında 1.59 lira ortalama fiyattan yaklaşık 20 milyon hisse daha aldı.

HEMEN SATIŞ
En çarpıcı nokta ise, Asya Yatırım'ın 30 Nisan-30 Haziran arasında, hisse başına ortalama 1.62 TL'den 10.5 milyon adet hisse satması oldu. Bu satışın ardından Reuters 2 Temmuz'da Bank Asya ile QIB arasındaki ortaklık görüşmelerinin sonlandığına ilişkin bir haber yayınladı. Asya Yatırım'ın satışı tamamlanmasının ardından, hisse 30 Haziran-17 Temmuz arasında yüzde 10'a yakın düştü. Bu düşüş sırasında Asya Yatırım 2.2 milyon adet hisse aldı.

KÖSTEBEK TİCARET NEDİR?
Sermaye piyasası araçlarının değerini etkileyebilecek, henüz kamuya açıklanmamış bilgileri kendisine veya üçüncü kişilere menfaat sağlamak amacıyla kullanarak sermaye piyasasında işlem yapanlar arasında fırsat eşitliğini bozacak şekilde haksız yarar sağlamak veya bir zararı bertaraf etmek amacıyla yapılan spekülatif işlemlere Insider Trading (Köstebek Ticareti) deniyor.

BAŞBAKAN HAKLI ÇIKTI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 24 Temmuz'da yaptığı açıklamada Qatar Islamic Bank'ın (QIB) Bank Asya'yı alma noktasında olmadığını belirterek, "Onu ilan ederek kendilerine oradan piyasalarda psikolojik bir destek sağladılar. Aslında bu SPK tarafından masaya yatırılması gereken bir konu" değerlendirmesinde bulunmuştu

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.