Kral hazretleri nihayet kınadı

Kral hazretleri nihayet kınadı

Suudi Arabistan: İsrail'in gemilere saldırısı, dünyaya küstahça meydan okumadır.

Suudi Arabistan, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren filoya saldırısını şiddetle kınadığını açıklandı. Ayrıca Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın bugün yaptığı açıklama 20'ye yakın Arap televizyonunda canlı olarak verildi. Arap Aleminin önde gelen haber kanalları Al-Jazirah, Al-Arabiya, Al-İhbariye gibi televizyonlar Erdoğan'ın konuşmasını canlı verirken Suudililer bu konuşmayı yakından takip etti.

Cidde'de Suudi Kralı Abdullah bin Abdülaziz Al-Suud'un başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamada, İsrail'in saldırısı şiddetle kınandı. Açıklamada ayrıca, "İsrail'in yardım filosuna saldırısı, dünyaya küstahça meydan okumadır." denildi. Saldırının açıkça düşmanlık olduğu belirtilen açıklamada, "Filistinliler açlığa mahkum ediliyor. Günahsızlar öldürülüyor." ifadeleri kullanıldı.

Saldırı ayrıca Suudi basınında da geniş yer buldu. Suudi Arabistan'da yayınlanan Şark-ul Awsat gazetesi olayı manşetten verdi. Gazete haberinde, "Saldırı açık bir düşmanlıktır. Filistinliler açlığa mahkum ediliyor. Günahsızlar öldürülüyor." Sözlerine yer verdi.

Şark-ul Awsat'ın haberi şöyle devam etti: "12 devlet, İsrail Büyükelçilerini dışişleri bakanlığına çağırdı. Tüm dünyada kınama ve lanetleme gösterileri yapılıyor. BM Güvenlik Konseyi ile NATO olağanüstü toplandı. Türkiye: "Saldırı bir devlet terörüdür" diyor. Obama, olayda can kaybı olmasından sadece üzüntülü ve kısa zamanda gerçeklerin toplanmasını istiyor. Suudi Bakanlar Kurulu, "Bu saldırı tüm dünyaya alçakça bir meydan okumadır" diyor. Dünya şoke oldu. İsrail'in düşmanları kadar dostları da olayı kınıyorlar. Uluslararası soruşturma açılması isteniyor. Avrupa ülkeleri de kınıyorlar. İsrail ile ortaklık ve işbirliklerinin dondurulması isteniyor. Fransa Dışişleri Bakanı, "olay için hiç bir neden bulamıyorum" diyor."

Suudi Arabistan'da yayınlanan Okaz gazetesi ise olaya geniş yer vererek, "Suudi Bakanlar Kurulu, 'Yardım filosuna İsrail saldırısı, dünyaya küstahça bir meydan okumadır.' şeklinde kınadı. Suudi Bakanlar Kurulu dün geceki mutat toplantısında "Özgürlük Filosuna" İsrail saldırısını dünya kınıyor. İslam ülkeleri liderleri: "İsrail liderlerinin yargılanmalarını istiyor" BM Güvenlik Konseyi "Özgürlük Filosuna" İsrail saldırısıyla ilgili dünkü açık oturumda yerinde saymaya devam etti. Sadece soruşturma yapılmasını istedi. Obama, sadece üzüntüsünü belirtmekle yetindi ve Netanyahu'dan gerçekleri âcilen toplamasını istedi. Başbakan Erdoğan, "Özgürlük Filosuna" olan İsrail saldırısını "Devlet terörü" olarak niteledi. Körfez İşbirliği Konseyi, İsrail saldırısını kınadı. İsrail saldırısını lanetleyen Gazze'de genel greve çağrı yapıldı. Filistin Cumhurbaşkanlığı şehitler için 3 günlük yas ilan etti. İnsanî yardım filosuna İsrail saldırısında 19 şehit düştü." başlıklarıyla duyurdu.

El-İktisadiye gazetesi de manşetten duyurduğu haberi, "Özgürlük Filosundaki katliama Suudi Arabistan'da devlet ve millet seviyesinde öfke yağıyor. Suudi Arabistan katliamı kınadı ve BM'i İsrail makamlarının vahşiyâne tasarrufları karşısında sorumluluğunu takınmaya çağırıyor." Şeklinde verdi.

El-Vatan gazetesi de İsrail saldırısını manşetlerine taşıdı ve okuyucularına şu ara başlıklarla sundu: "Kral Abdullah başkanlığında toplanan Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, Özgürlük Filosuna saldırıyı şiddetle kınadı ve İsrail'i Filistin Milletini açlığa mahkum etmekle suçladı. Arap-İsrail boğuşma arenasında Türk kanı da aktı. Erdoğan: "Olay devlet terörüdür. Elimiz-kolumuz bağlı kalmayacağız!" diyor.

Al-Hayat gazetesinin Suudi Arabistan baskısında olaya geniş yer veren gazeteler arasında, gazete şu başlılara yer verdi. "Suudi Arabistan, İsrail'in yardım filosuna olan saldırısını şiddetle kınadı ve İsrail'i "vahşiyâne politikasına" son vermeye çağırdı. Gazze'de öfke ve hüzün karışımı büyük şok yaşanıyor. Gazze'de boşa çıkan beklentiler ve hayal kırıklığı. Türkiye İsrail ile olan askeri tatbikatlarını iptal etti ve dünyayı insan hayatlarını hiçe sayan İsrail'i kınamaya çağırdı."

Suudi Arabistan'da en büyük gazetelerden biri sayılan El-Riyadh gazetesi ise şunları aktardı.: "Kral Abdullah başkanlığında toplanan Suudi Bakanlar Kurulu bildirisinde: "Suudi Arabistan, İsrail'in cinayetini kınıyor ve Birleşmiş Milletleri, bu olay karşısında sorumluluklarını kuşanmaya çağırıyor." denildi. İsrail, insanî yardım filosuna ateş açtı. Dünya dehşet içinde seyrediyor. Uluslararası dayanışmacılardan 20 kişi şehit oldu. Onlarca da yaralı var! Şehitlerin çoğu Türklerden oluşuyor. İsrail'in "Özgürlük Filosuna" kasıtlı saldırısı uluslararası sularda ve gece karanlığında yapıldı. Gazzeli Filistinliler dünkü gelişmelerden sonra dev Türk bayrağıyla gösteri yaptılar.Körfez ülkeleri "İsrail devlet terörü ve korsanlığını" kınadı. İsrail katliamı karşısında devletler ve milletler düzeyinde öfkeler yayılıyor. Amr Mûsâ: "bu cinayeti Araplar affetmeyecekler!"
 

Etiketler :