Kredi kartında büyük değişiklik

Kredi kartında büyük değişiklik

Visa kart teknolojilerinde devrim yaratacak yeni ürünler

Visa kart teknolojilerinde devrim yaratacak yeni ürünlerini Paris’teki Cartes fuarında tanıttı. İşte 2010’un ilk çeyreğinde Türkiye’de uygulaması başlayacak yeni teknolojiler:

1 SMS’LE BÜTÇE KONTROLÜ
Kriz dönemi için düşünülmüş bir uygulama: Visa Allert. Yaptığınız tüm harcamalar, karttan para çekilir çekilmez cep telefonunuza mesajla bildirilecek. Böylece kullanıcı hem kart güvenliğinden emin olacak hem de ay sonu ekstrelerinin gelmesini beklemeden kartıyla ne kadar harcama yaptığını kontrol edebilecek.

2 KLAVYELİ KREDİ KARTI
İnternette güvenli alışveriş için üzerinde klavye olan ve her işleme anında ayrı kod veren kredi kartı. Bu kart sayesinde internetten alışverişte güvenlik, bir ileri aşamaya taşınacak. Pilot çalışması başlayan kartın üzerindeki klavyeden şifresini giren kart sahibi, internetteki her işlemde ayrı bir kod kullanacak.

3 İKİ ÖZELLİK TEK KARTTA
Hem banka hem de kredi kartı. Simply One adlı bu kartta pilot uygulamaya geçen 3 ülkeden biri de Türkiye. Kart sahibi bu iki özellikli kartla ister maaşını çekiyor, isterse de kartı, kredi kartı gibi kullanıyor. Bu yeni uygulama sayeinde yakın gelecekte cüzdanlardaki kart sayısının azaltılması planlanıyor.

4 ’CEP’TEN ALIŞVERİŞ
Cep telefonundan alışveriş başlıyor. 35 TL’ye kadar tüm alışverişler, telefonlara yüklenen bir programla cep telefonundan yapılabilecek. Alışverişi gerçekleştirmek için cep telefonunuzu kasanın yanındaki belirli bir noktaya yaklaştırmanız yeterli olacak. Ayrıca cepten internette girip tek tuşa basarak Visa kredi kartı hesabınızla alışveriş yapılabilecek.

5 SOKAKTA KART ALINACAK
Çok yakın bir gelecekte otobüs durağında, havaalanında, sokakta banka kartı almak mümkün olacak. Kurulacak Visa kioskları sayesinde tüketiciler kendi kartlarını kendileri yaratacak. Kiosklardaki ekranın önündeki klavyede önce isminizi sonra istediğiniz şifreyi girip yüklemek istediğiniz parayı işaretleyeceksiniz. Bu kiosklarda 100 TL’ye kadar para yükleyerek bir tek tuşa bastığınızda, o paranın yüklü olduğu kartı 2 dakika sonra makineden alabileceksiniz. Hem de dizaynını bile siz belirleyeceksiniz. İnternet üzerinden alışverişin patlamasının etkisiyle yaratılan bu yeni uygulamanın hediye ve harçlık verme yöntemi olarak kullanılması gibi niş fırsatlar yaratacağı belirtiliyor. Kioskların pilot çalışmaları sürdürülüyor.

Kredi kartını ‘bip’letip geçmede liderlik için İngilizlerle kapışıyoruz
Kartta taksidi dünyaya öğreten, pek çok uygulamada öncü olan Türkiye şimdi de temassız kredi kartını en çok kullanan iki ülkeden biri oldu. Pek çok Avrupa ülkesinde daha hazırlık çalışmaları yapılırken, Türkiye’de 650 bin Visa temassız kart sahibi 11 bin kullanım noktasından kartını sadece ’bipletip’ geçiyor

Türkiye yeni kredi kartı uygulamalarına geçişte en hızlı ülke olma ünvanını bırakmıyor. Belirli bir miktara kadar harcamalarda şifre girmeden kartı sadece kasadaki okuyucuya gösterip çıkan bip sesi sonrası yarım saniyede ödemenin yapılabildiği temassız kart teknolojisinde de Türkiye liderliğe oynuyor. Pek çok Avrupa ülkesi temassız kart uygulamasında hala pilot çalışma yaparken, Türkiye’de 11 bin kullanım noktasında 650 bin temassız Visa kart kullanıcısına ulaşılmış durumda.

Şifrede fark attık
Visa Türkiye Direktörü Nur Öztin Kurak, Türkiye’de temassız kart uygulaması (Visa Pay Wave) çalışmasının 8 banka tarafından tamamlandığını, 7 bankanın da çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. “Temassız kartta dünya birinciliği için İngiltere ile yarışıyoruz” diyen Kurak, aktif kullanımda İngiltere’nin de önünde olduğumuzu anlattı. Kurak, “Kredi kartında Türkiye bir başarı öyküsü. Tüm Visa ülkeleri bizi case study (vaka çalışması) olarak inceliyor, birçok yeniliğin uygulanışını bizden öğreniyor” dedi. Kurak, bu noktada bir de örnek verdi: “İngiltere şifreye geçebilmek için kullanıcılara özel eğitimler verildi. Buna rağmen İngiltere’nin 2 yılda geçtiği şifre sayısına biz Türkiye olarak 3 ayda ulaştık.”

Temassız kredi kartı uygulamasının Akbil’le birleştirilebilmesi için İETT ile görüşmeler yaptıklarını söyleyen Kurak, yarım saniyede tamamlanan Visa temassız kart uygulamasında kullanıcıların hiçbir sorun yaşamadığı noktaya geldiklerini belirtti. PayWave temassız kartları Türkiye’de en çok yiyecek ve içecek, süpermarketler, ulaşım (İDO) ve benzin istasyonlarında kullanılıyor. Visa Türkiye Direktörü Kurak, temassız kredi kartına geçen taksi sayısının ise 500 civarında olduğu bilgisini verdi.

Kartın ödeme terminali ile fiziksel temasını ortadan kaldıran Visa payWave, tüketicilere Visa payWave özellikli bir kartı, anahtarlığı veya mobil cihazı, temassız ödeme terminaline sadece ’yaklaştırarak’ alışverişlerini tamamlayabilme imkanı veriyor. Hedeflerinin gelecekte tüm Visa kartları temassız hale getirmek olduğunu söyleyen Kurak, “Visa payWave, kart çıkartan bankalara farklı programlar düzenlemek için esneklik sağlıyor” diye konuştu.

1 yılda Visa kartlarla 98 milyar TL harcadık
Toplam Visa kart adeti:
63 milyon

Visa kredi kart adeti: 25 milyon

Visa banka kart adeti: 38 milyon

12 aylık alışveriş cirosu

(Kasım 08- Ekim 09): 97.9 milyar TL

Kart adetlerınde pazar payı: % 60

Etiketler :