Krizde yeni gözde İslam Bankaları

Krizde yeni gözde İslam Bankaları

Avustralya kabine bakanı Chris Bowen istihdam yaratmak ve krizin önüne geçebilmek için Asya'daki İslami marketlere yöneleceklerini açıkladı.

Global ekonomik krizle başa çıkmaya çalışan Avustralya, istihdamı artırmak ve krizin önüne geçebilmek için gözünü İslami finansal marketlere dikti.

Avustralya Kabine bakanı Chris Bowen, Sydney Morning Herald’a yaptığı açıklamada Asya’daki İslami marketlerde çok önemli finansal fırsatlar olduğunu ve bunları değerlendireceklerini söyledi.

Bowen, Müslüman nüfusunun çoğunluğunun yaşadığı Asya marketini Singapur ve Kuala Lumpur’un ele geçirdiğini, Avustralya’nın da bu bölgede bir rol oynayabileceğini açıkladı.

30 yıl önce başlayan ve finansal endüstrisinin en hızlı büyüyen sektörü olan İslami finansal marketler dünyanın her tarafından yatırımcılar ve bankacıların ilgisini çekmeye devam ediyor.

Dünya çapında sayısı 300’e ulaşan İslami banka ve finansal kuruluşun değerinin 2013 yılına kadar toplam 1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

İslami bankacılıkta kredi alınırken veya ödenirken faize izin verilmiyor. İslami banka ve finansal kurumlar kumar, alkol, pornogrofi, silah veya domuz ticaretine fon sağlamıyor.

Bowen İslami bankacılığa girmenin Avustralya ekonomisini canlandıracağını ve istihdam sağlayacağını söyledi. “Marketten ufak bir parça elde edilmesi dahi Avusturalya’da yeni iş olanakları sağlayacaktır,” dedi.

Eylül’den beri devam eden finansal kriz Avusturalya marketlerini alt üst etmişti. Faiz ödemeleri ve yüksek riskli tahvillerle iş yapmayan İslami finansal kurumlar ise ekonomik krizde ayakta kalmayı başardı.

Daha önce hazine yardımcısı olan Bakan Bowen, Avustralya’da İslami Bankacılığa izin veren kanunun henüz geçirilmemiş olmasından dolayı pişmanlık duyduğunu açıklayarak “Bu Avustralya’da değerlendirilmemiş fırsatların bir örneğidir,” dedi.

Avustralya’da henüz İslami bankalar yok ancak Avustralya şeriatla uyumlu ilk gayrimenkul fonunu Mayıs ayında Bahreyn’de piyasaya sürdü.

Bowen “Para yönetiminde, emeklilik fonlarında oldukça iyiyiz ve dünyanın dördüncü en büyük fon yönetimi havuzuna sahibiz,” dedi.

Etiketler :