Kudüs, elden çıkarsa neler olur?

Kudüs, elden çıkarsa neler olur?

İslami Cihad'ın lideri Dr. Ramazan Şallah, Kudüs'ün maruz kaldığı saldırıları ve Kudüs'ün elden çıkma ihtimalini değerlendirdi.Gelişen olayların bütün sorumluluğunu Mahmud Abbasa yükledi.

İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Dr. Ramazan Abdullah Şallah, Cenevre’de düzenlenen Uluslar arası İnsan Hakları Konseyi’nin toplantılarında Goldstone raporunun görüşülmesinin ertelenmesi sonucu gelişen olayların bütün sorumluluğunu Mahmud Abbas’a yükledi.

Dr. Şallah el-Cezire kanalındaki bir programda yaptığı konuşmada Filistin Yönetiminin kararın ertelenmesini istemesini Filistin halkına yapılmış bir haksızlık ve işlenen iğrenç hatalar silsilesinin bir parçası olarak addetti.

Abbas, İsrail’in Kanlı Elini Temizledi

Genel Sekreter “Filistin Yönetimi Başkanı, İsrail’in halkımızın kanına bulanmış elini aklamaya çalışarak suç işlemiştir. O, gemileri içindeki insanlarla hatta şehitlerle birlikte yakmıştır” diyerek yapılan şeyi siyasi intihar olarak tanımladı.

Dr. Şallah, konunun Uluslar arası Güvenlik Konseyi’nde ele alınmasını isteyen Libya girişimine şaşırdığını ifade etti ve raporun BM Genel Kurulu içerisinde görüşülebileceğini savundu.

Dr. Şallah, şimdiye kadarki bir çok tecrübenin, İsrail’le ilişkileri normalleştirme siyaseninn başarısızlık sonuçlandığının anlaşılmış olmasına rağman, Abbas’ın bu yöntem üzerinde yürümekte ısrarcı olduğunu belirterek “Abbas, Siyonist işgalcilerin avucu içerisinde” dedi.

Kendilerinin Birleşmiş Milletler’den bir şey beklemediğini kaydeden Şallah, buna rağmen önemli bir fırsatın kaybedildiğini söyledi. Şallah “Abbas, hangi hakla bu kararı aldı?” diye sordu.

Meşal’i Övdü

Şallah, Abbas’ın Goldstone raporunun tartışılmasının ertelenmesini isteyerek uzlaşı fırsatlarını köküyle söküp attığını söyledi ve aynı zamanda Mısırlılara uzlaşı anlaşmasını imzalamaya hazırlanan Hamas’ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal’i övdü.

Hamas’ın uzlaşı için büyük çaba harcadığını kaydeden Şallah, “Uzlaşı fırsatını kaçıran Hamas değil Abbas’tır” dedi.

Şallah, uzlaşı konusunun sadece sözde değil özde olması gerektiğinin altını çizdi ve raporun ertelenmesi kararıyla özde meydana gelen şeyin bütün tasavvurları aştığına dikkat çekti.

İslami Cihad, Uzlaşıya Hazır

Dr. Şallah, İslami Cihad’ın Fetih de dahil olmak üzere diğer bütün Filistinli gruplar ve Mısırlılarla uzlaşmak istediğini vurguladı. Ancak Abbas’ın şehitlerin kanından feragat etmesinin herkesin durup bunun mevcut siyasetin semeresi olduğunu söylemesine sebep olduğuna işaret etti.

Basında son dönemde Abbas’ın uzlaşı sağlanmadığı takdirde Gazze hariç sadece Batı Şeria’da seçim yapacağı şeklindeki haberlere yaptığı yorumda bunun yeni bir suç olduğunu söyledi ve özellikle Cenevre’de olanlardan sonra Filistin sahasındaki bütün meselelerin toptan gözden geçirilmesini istedi.

Kudüs’teki Olaylar, Oslo’nun Devamı

Kudüs’te meydana gelen son olaylar hakkında sorulan bir soruya verdiği cevapta Şallah, bu olayları Filistin Yönetiminin İsrail’le Oslo anlaşmasını imzaladığı tarihten başlayarak bugüne kadar gelen yürüyüşünün sonucu olduğunu söyledi.

Dr. Şallah “Kudüs’ün yarım milyon nüfusuyla 34 yerleşim birimini barındırdığını gösteriyor. Filistinlilerin % 35’i bu şehirde oturuyor. İsrail ise Filistinlilerin oranının % 12’yi geçmemesi için karar aldı. Bu nedenle bu insanlar göç ettiriliyor. Bu onları fazlaca endişelendiren demografik bombadan korkmalarından kaynaklanıyor” dedi.

Şallah, Kudüs üzerinde dönen savaşın dünyadaki yaklaşık 13 milyon Yahudi tarafından yıllık bir milyar iki yüz milyon dolarla finanse edildiğine dikkat çekti.

Kudüs, Elden Çıkarsa Ne Olur?

Şallah, İsrail’in Kudüs’teki saldırılarının, ilişkileri normalleştirme siyasetinin başarısızlıkla sonuçlandığının delili olduğunu savundu. Şallah, İsrail’in İslam ve Arap dünyasının sessizliğinden cesaret alarak Mescid-i Aksa’ya saldırdığını söyledi.

Genel Sekreter, İslam ve Arap ülkelerini maruz kaldığı Yahudileştirme çalışmalarına karşı Kudüs ve Aksa’ya yardıma çağırdı ve “Kudüs’le Mekke’yi birleştirmeliyiz. Çünkü eğer Kudüs elden çıkarsa civar ülkeler hiçbir surette istikrara kavuşamaz” dedi.

Dr. Şallah, Kudüs’ün yitmesine izin verdikleri takdirde Arap ülkelerinin parçalanacağı uyarısında bulundu.

isra haber

Etiketler :