"Kur'an yakmaktan vazgeçmem!"

"Kur'an yakmaktan vazgeçmem!"

Kur'an yakacağını duyuran kilise lideri, kararından vazgeçmiyor. Biri bu adamı durdursun!

ABD'de Dünya Ticaret Merkezi'ne yapılan saldırının yıl dönümü olan 11 Eylül'de Kur'an yakacağını duyuran Florida eyaletindeki kilisenin lideri, hem Amerika'dan hem de dünyadan aldığı tepkilere rağmen planından vazgeçmiyor. Kilise lideri Terry Jones, Beyaz Saray yönetimi ve Amerikalı dini liderlerinin baskılarına, Vatikan'ın ve NATO'nun tepki açıklamalarına ve aldığı ölüm tehditlerine rağmen planından ger adım atmayı düşünmediğini belirtiyor.

Kur'an-ı Kerim'in sayfalarını yakacağını açıklamasından sonra 100'den fazla ölüm tehdidi aldığını söyleyen Jones, 40 kalibrelik bir silah taşımaya bile başladığını ama kararından dönmeyeceğini kaydediyor. 58 yaşındaki kilise lideri, ölüm tehditlerinin Temmuz ayında kendi başına ilan ettiği "Uluslararası Bir Kuran Yak Günü"nden sonra başladığını ifade ediyor.

Öte yandan kilisenin yaklaşık 50 kadar takipçisi de cumartesi günü yakılması için Jones'a Kuran sayfaları göndermeye devam ediyorlar.

ABD'nin ve NATO'nun Afganistan'daki kuvvetlerinin komutanı olan General David Petraeus, Müslümanların kutsal kitabını yakmanın Amerikan askerlerinin hayatını ve savaşı tehlikeye düşüreceği konusunda uyarıda bulunmuştu. Petraeus "Böyle bir olay, hem Afganistan'daki birliklerimizi tehlikeye sokar hem de İslam ülkeleriyle işbirliğimize ve Müslümanlarla yakınlaşma çabalarına zarar verir." demişti.

Ancak Jones, Petraeus'a cevaben "Ne zaman duracağımızı merak ediyorum. Daha ne kadar geri çekileceğiz? Geri çekilmek yerine belki ayağa kalkma zamanıdır. Belki radikal İslam'a eylemlerine müsamaha göstermeyeceğimize dair bir mesaj gönderme zamanıdır." açıklamasını yaptı ve Dove World Outreach Center'da yapmayı planladığı eylemini gerçekleştirebilmek için dua ettiğini dile getirdi.

Dünyanın önde gelen İslami kurumlarından El Ezher Üniversitesi, kiliseyi nefret ve ayrımcılığı körüklemekle suçladı ve Amerikan kiliselerini de Jones'un eylemine karşı seslerini yükseltmeye çağırdı.

Eylemi endişeyle karşılayan Vatikan da resmi yayın organı L'Osservatore Romano aracılığıyla "Hiç kimse Kur'an yakmasın" duyurusunda bulundu. Vatikan, kiliseyi girişimden vazgeçmesi konusunda uyarırken, "Bu plan, nüfusun çoğunluğu Müslüman olan ülkelerdeki Hıristiyan azınlıklara ciddi biçimde zarar verebilir." diye kaydetti.

Son olarak da ABD'de Müslüman, Hristiyan ve Yahudi dini liderler bir araya gelerek, ABD'de artan İslam karşıtlığını kınadı. Adalet Bakanı Eric Holder ile de görüşen din adamları, yaşananların Amerikan değerleri ile bağdaşmadığını bildirdi. Dini liderler, İslam karşıtlığını kınadı.

Müslümanlara yönelik bir iftar veren ABD Dışişleri Bakanı da eylemden duyduğu rahatsızlığı açıkça dile getirdi.

İLK GARİP VUKUATI DEĞİL

Kur'an-ı Kerim yakacağını duyurmasıyla gündem olan kilise lideri Jones'un bu ilk vakası değil. Jones, bir yıl önce de kilisenin önüne "İslam şeytandandır" yazılı bir afiş asarak yine gündeme gelmişti.

KURAN YAKMANIN YASAL YANI DA TARTIŞILIYOR

Öte yandan Amerika'da Jones'un Kur'an yakma eyleminin hukuki boyutu da tartışılıyor. Kimileri Jones'un eyleminin, bir ifade özgürlüğü olduğunu ve Birinci Anayasa Değişikliği kapsamında korunacağını düşünüyor. Bu konuda açık bir hükmü bulunan Yüksek Mahkeme, başkalarını aşağılamadığı veya şiddete kışkırtmadığı sürece kişileri hedef alan konuşmaların önünde yasal bir engel bulunmuyor.

Jones, itfaiye de Kur'an yakabilmek için başvuruda bulunmuş; ancak bu talebi reddedilmişti. Ancak avukatları, kent yönetiminin izni olmadan Jones'un Kur'an yakabileceğini savunuyor.

YEREL DİNİ LİDERLER DE RAHATSIZ, KİLİSELERDE KURAN OKUNACAK

Jones'un Kur'an yakma eylemi, 125 bin nüfuslu Florida kasabasında bulunan diğer dini liderleri de rahatsız ediyor. En az 12 kilise, Yahudi ve Müslüman oluşum, Jones'un planına karşı hafta sonu gerçekleştirecekleri ayinlerde ve dini seremonilerde Kur'an'dan ayetler okuyacaklar. Yine bir grup öğrenci, cumartesi günü Jones'un kilisesinin bulunduğu sokakta gösteri düzenlemeyi planlıyor.

Eşcinsel olduğu için daha önce birçok kez Jones'un hedefi olan Gainesville'nin yeni valisi Craig Lowe da 11 Eylül'ü kentte Dinlerarası Dayanışma Günü ilan etti.

Etiketler :