Kur'an'ı dinlemek hatim sayılır mı?

Kur'an'ı dinlemek hatim sayılır mı?

Kur'ân'ı bir hatim setinden takip ederek okumaya çalışırsanız veya Kur'ân mealini okursanız hatim sayılır mı? Ramazan ayında verilen beş nimet hangisidir? Mehmet Paksu cevapladı.

Mehmet Paksu'nun yazısı

Kendi özel gayretlerimle Kur'ân-ı Kerim öğrenmeye çalıştım. Ramazan'ın başından itibaren Kur'ân'ı bir hatim setinden takip edip okumaya çalışıyorum. Bu okumam hatim yerine geçer mi? Kur'ân meali okunması hakkında ne dersiniz?
Kur'ân mukabelesi âdeti Peygamber Efendimizle (a.s.m.) Hz. Cebrail'in Kur'ân'ı karşılıklı okumaları, birisinin okuyup diğerinin dinlemesi tarzında başlamıştı.

Bugün camilerimizde okunan Kur'ân cüzleri okumasını bilenler Kur'an'­dan takip ederler, bilemeyenler de dinlerler.

Sadece okuyanlar değil bir ay boyu aralıksız dinleyenler de Kur'ân hatim sevabını alırlar.

Kur'ân'ı dinlemek, okumaktan daha sevaplıdır. Peygamberimiz şöyle buyuruyor:

"Kim Allah'ın kitabından bir âyeti can kulağıyla dinlerse, onun için iki kat sevap yazılır."

Kur'ân'ı dinleyen, dinleme sevabını aldığı gibi, tamamını dinleyen de aynı sevabı kat kat alır.

Kur'ân'ı bizzat okuyandan dinleyenin durumu böyle olduğu gibi kaset ve CD'lerden dinleyenler de aynı sevabı alırlar. Yani Kur'ân'ı dinlemekle Kur'ân sevabını alan kimse, aynı zamanda hatim sevabını da alıyor.

Kur'ân'ın mealini okumak bir hatim olmasa da Kur'ân ilmiyle meşgul olunduğu için onun da ayrı bir sevabı mutlaka vardır.


Tövbe namazı var mı?


Ben bazen tövbe namazı kılıyorum. Böyle bir namazın sünnette yeri var mı, kılmamız doğru mu, kılarsak bir sakıncası var mı? (Rumuz: Ahsen)

Böyle bir namaz vardır, Peygamberimiz de kılmıştır. Bir hadiste, "Bir kul günah işler de sonra kalkıp güzelce abdest alıp temizlenir ve iki rekât namaz kılarak Allah'tan bağışlamayı dilerse, Allah onu affeder" buyurmuş ve arkasından şu mealdeki ayeti okumuştur:

"Onlar çirkin bir iş yaptıklarında veya kendilerine zulüm ve haksızlık ettikleri zaman hemen Allah'ı hatırlayıp, günahlarının affedilmelerini isterler. Zaten günahları Allah'tan başka kim affedebilir ki? Bunlar o günahı bile bile bir daha işlemezler." (Âl-i İmrân, 3/135.)

Ramazan ayında verilen beş nimet hangisidir?

Sevgili Peygamberimiz bu beş nimeti şöyle sayıyor:

"Ümmetime Ramazan ayında beş şey ihsan edildi. Bunlar daha önceki peygamberlerin ümmetine verilmemişti.

"Birincisi: Ramazan ayının ilk gecesi olunca Cenab-ı Hakk onlara rahmetiyle bakar. Allah kime rahmetiyle bakarsa, onu hiçbir zaman azaba çarptırmaz.

İkincisi: Oruç tutanların ağızlarının kokusu Allah katında misk kokusundan daha hoştur.

Üçüncüsü: Gece ve gündüz melekler oruç tutanların bağışlanması için Allah'a yalvarırlar.

Dördüncüsü: Allah o gün cennetine emir verir ve şöyle buyurur: 'Ey cennet, kullarım için hazırlan, süslen. Dünya sıkıntılarından kurtulup benim huzuruma ve ikramıma gelip istirahat etmeleri yaklaştı.'"

Beşincisi: Ramazan'ın son gecesi gelince de Allah oruç tutan kullarının hepsini affeder."

Sahabilerden bir zat sordu: 'Ya Resulallah, bu gece Kadir Gecesi midir?'

Peygamber Sallallâhü Aleyhi Vesellem "Hayır" dedi, "Bilmez misiniz, işçiler gün boyu çalışıp da işlerini bitirdikleri zaman ücretlerini almıyorlar mı?"

Bugün gazetesi

Etiketler :