Kuranı Kerim'in atlasını çıkardı

Kuranı Kerim'in atlasını çıkardı

Hz. Yusuf'un atıldığı kuyunun yeri sadece Filistin'in Sincil bölgesinde yaşayan insanlar tarafından biliniyordu. Ama Prof. Dr. Bedir, çalışmasıyla...

Kur'an-ı Kerim'de Allah'ın "Yeryüzünü gezip, eski ümmetlerin yaşadıklarından ibret alma" emrine muhatap olan İslam dünyası ve Müslümanların elinde bunu yapabilecekleri he bir harita ne bir rehber vardı. Ta ki, Türkiye'den bir profesör, öğretim üyesi maaşıyla yola çıkıp, İslam dünyasına benzeri olmayan kalitede bir Kur'an-ı Kerim Atlası ortaya koyana kadar. Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Bedir, projesi 28 Şubat nedeniyle üniversiteden veto edilip, işadamlarını da sponsorluğa ikna edemeyince arkadaşlarından ödünç aldığı 30 bin dolarla önemli bir esere imza attı.



HİÇBİR GEREKÇE GÖSTERMEDEN REDDETTİLER

1997 yılında Çin Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaparken Kitab-ı Mukaddes ile ilgili bir çok çalışma görünce Kur'an'la ilgili benzer ama çok daha iyi bir çalışmanın fikrini oluşturan Bedir, Atlas'ın nasıl ortaya çıktığını şöyle anlatıyor: "İki yıl içinde çalışmamla ilgili teorik hazırlığın büyük bölümünü bitirdim. Ancak görmediğim yerlere ilişkin bilgilerin kitaplara bakılıp yazılmasının fazla bir değer ifade etmeyeceği açık olduğu için geniş bir İslam coğrafyasını gezme zorunluluğu ortaya çıktı. Bunun zorluğu bir yana finans kaynaı bulmak da zordu. 1999 yılında rektörlüğe Kur'an Atlası isminde bir proje sundum. Hiçbir gerekçe göstermeden reddettiler. 2002 yılında bir çok önemsiz proje için teşvikler verildi. Benim projemi bir kez daha daraltarak sundum. Yine değişik bahanelerle reddedildi."



ARKADAŞLARINDAN ÖDÜNÇ PARA ALDI

Böylesine önemli bir proje için 12 yılını harcayan Prof. Dr. Ahmed Bedir, projesini reddedilince sponsorluk için işadamlarının kapısını çalmış. Ancak duyarsızlık nedeniyle kapıyı açan kimse olmayınca başınının çaresine bakmaya karar vermiş. Arkadaşlarından 5,10 bin dolar borçlar alan Bedir, "Bir arkadaşımdan alıp diğerine vererek borçları bugüne kadar eritmeye çalıştım." diyor. Projenin kendisine maliyetinin 30 bin doları bulduğunu, önemli bir bölümünün seyahatlere gittiğini anlatan Bedir, "Bu eser için tek bir gece çektiğim sancıyı bile hiçbir maddi değerle ölçemem" görüşünde. Bedir, Arap dünyasında da benzer çalışmaların yapıldığını, ancak onların Kur'an'a yakışacak incelik ve dikkatten uzak olduğunu savunuyor.

Prof. Dr. Ahmet Bedir, Kur'an Atlası'nı hazırlarken Tevrat ve İncil'den de yararlandığını belirterek "Kur'an-ı Kerim diğer Semavi kitapların üzerinde bir gözetici ve hakim konumunda.. Kur'an-ı Kerim'e doğrulatarak diğer dinlere ait metinlerden da istifade ettim" diyor. Kur'an Atlası'yla, Hz. Lut'un kavmi, Hz. Salih'in kavmi, Hz.Hud'un mezarı ve kavminin yaşadığı coğrafyayı kesin olarak tayin ettiklerini de anlatan Bedir, bir başka noktaya da dikkat çekiyor: "Kur'anı Kerim'de geçen olayların tarih ve arkeoloji kaynaklarında esamesi bile bulunmuyor. Bu İslam dünyasının da büyük bir eksikliği."



PEYGAMBERLERİN CESEDİ ÇÜRÜMEZ

Yaptığı araştırmanın gerçek bir Kur'an tarihinin yazılmasına da yardımcı olacağını ifade eden Bedir, şöyle devam ediyor: "Çalışmada tespit ettiğimiz bilgiler efsaneler ile gerçeği karşı karşıya getirme fırsatı da sundu. Peygamberlerin hatıraları ütopya olmaktan kurtuldu" Bir Hadis'te "Allah'ın toprağa peygamberlerin cesedinin çürütmeyi haram ettiğinin' belirtildiğini hatırlatan Bedir, "Peygamberlerin naaşları Allah tarafından korunmaktadır." diyor. Peygamberler için bazen birden yerin kabir olarak gösterildiğini kaydeden Bedir, şöyle devam ediyor: "Bunların hepsini ciddiye almak zorundayız. Diyarbakır'ın Eğil ilçesine defnedilen zülküf ile Elyesa Aleyhisselamların kabirlerinin 1995 yılında baraj suları altında kalmasınlar diye yerleri değiştirilmek için kazıldığında naaşlarının bozulmadan sağlam kaldığına yüzlerce insan şahit olmuştur. Her bir kabir ciddiye alınmalı"



12 yılını verdi

Kur'an'da ismi geçen başta Peygamberler olmak üzere şahıs, mekan, kavim ve dinlerle ilgili bilgileri "Kur'ân-ı Kerim Atlası" isimli kitapta bir araya getiren Prof. Dr. Ahmet Bedir, kitabı hazırlamak için tam 12 yıl emek sarf etmiş. Prof. Dr. Ahmet Bedir, Türkiye, Mısır, Irak, Suudi Arabistan, Suriye, Ürdün, Yemen, İsrail, Umman gibi ülkeleri tek tek gezip, kimi zaman silahların gölgesinde çekimler yapmış. Bedir, haritaları hazırlattığı Samsun'daki merkez ile Urfa arasında onlarca kez gidip gelmiş. Prof. Dr. Bedir, Kur'an-ı Kerim'deki "(Resûlüm) De ki: Yeryüzünde gezip dolaşın da, daha öncekilerin âkıbetleri nice oldu, görün. Onların çoğu müşrik idi." (Rûm sûresi / 42) âyetini hatırlatarak İslam dünyasının bu konuyu ihmal ettiğini vurguluyor.




YENİ ŞAFAK

Etiketler :