Küresel ısınmada korkulan oluyor!

Küresel ısınmada korkulan oluyor!

ABD'li uzmanların açıkladığı son verilere göre, dünya, 2010 yılında tarihin en sıcak ilk 6 aylık dönemini geride bıraktı.

Her ne kadar Türkiye şu sıralar son yılların en serin yaz aylarını geçiriyor olsa da, dünyanın Ocak-Haziran döneminde tarihin en sıcak ilk aylık periyodunu geçirdiği açıklandı.

Reuters haber ajansına konuşan ABD Ulusal İklim Verileri Merkezi’nin şefi Jay Lawrimore, ilk altı ayın dünyanın şimdiye kadar ölçülen en sıcak dönemi olduğunu söyledi. Verilere göre, 2010 yılının ilk 6 ayında görülen sıcaklık bir önceki rekoru elinde bulunduran 1998'den 0.03 Fahrenheit daha yüksek.   

Dünyanın bir "El Nino" (sıcak hava) periyodundan geçtiği ve havaların bu sebeple ısındığını söyleyen Lawrimore, “Bu yılın geri kalan döneminde bir "El Nino" dönemi yaşadık, şimdilik bu etki durulmuş gibi ancak bu dönemde sadece ekvatorda değil dünyanın çeşitli bölgelerinde de anormal sıcaklık değerleri görüldü" diye konuştu.

Son dönemde özellikle Ortadoğu ve Kanada'nın bazı bölümleriyle, Afrika ve tropikal okyanuslarda anormal sıcak artışları görülmüştü. Kuzey Tayland, son 20 yılın en büyük kuraklığıyla karşı karşıya kalırken, İsrail 1920, İngiltere de 1929'dan bu yana en kurak dönemini geçiriyor. Ayrıca Arktik Okyanusu üzerindeki buz kalınlığı da Haziran ayında en ince halini almıştı.

Her ne kadar uzmanlar yılın geri kalanında biraz daha serin havalar beklese de, 2010'da 2005’teki en sıcak yıl rekorunun kırılabileceği belirtiliyor.

Zira Lawrimore, "Bu yılki 'El Nino' dönemi 'La Nina'ya (serin hava) dönüşecek gibi göründüğü için, bu yılın en sıcak yıl olmaması da muhtemel" ifadesini kullandı.

SICAKLIKLARDAN KENELER ARTAR

Hurriyet.com.tr'ye konuşan İTÜ Afet Yönetim Merkezi Başkanı ve Hürriyet gazetesi yazarı Mikdat Kadıoğlu, dünyanın bu yıl en sıcak ilk ayını geçirmesinin, küresel iklim değişikliğinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu söyledi.

Kadıoğlu, Türkiye'de bugünlerde sıcakların düşük seyretmesine karşın, dünya genelinde sıcaklıkların artış gösterdiğine dikkat çekti.

“Dünyanın bir küresel ısınma trendine girdiğini” ifade eden Kadıoğlu, gerekli önlemler alınmazsa aşırı sıcaklıklarla birlikte bazı olumsuzluklarla karşılaşılabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Yükselen sıcaklıklarla birlikte orman yangınlarının artabileceğine işaret eden Kadıoğlu, insan sağlığını etkileyen durumların da ortaya çıkabileceğini belirtti.

Kadıoğlu bu durumların başında kene ve sıcağa bağlı hastalıkları saydı. Kadıoğlu, "Sıcaklıklarla birlikte kene gibi insan sağlığına tehdit oluşturan canlıların sayısı da artar" diye konuştu

Etiketler :