Küresel piyasalar Fed'in faiz kararını bekliyor

Küresel piyasalar Fed'in faiz kararını bekliyor

Küresel piyasalar geçen haftanın ikinci yarısından bu yana negatif bir seyir izlerken, yeni haftada ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı yatırımcıların odak noktasında bulunuyor.

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar geçen haftanın ikinci yarısından bu yana negatif bir seyir izlerken, yeni haftada ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı yatırımcıların odak noktasında bulunuyor.

Geçen haftanın son işlem gününde, İngiltere'de gerçekleştirilecek Avrupa Birliği (AB) ile ilgili referanduma ilişkin anketlerin, çıkış yanlılarının önde olduğuna işaret etmesi ve petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle yatırımcıların risk iştahı azalırken, buna bağlı olarak dolar endeksi yükselişini ikinci güne taşıdı. Fed'in bu hafta salı günü başlayacak ve kararları çarşamba günü açıklanacak Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesinde faiz artırımına devam edeceği beklentilerinin çok düşük seviyelere inmesine karşın, karar metni ve sonrasında Fed Başkanı Janet Yellen'ın açıklamalarına ilişkin belirsizlikler piyasalarda tedirginlik yaratıyor.

Analistler, 23 Haziran'da İngiltere'de gerçekleştirilecek AB referandumundan, "ayrılma" yönünde bir karar çıkma ihtimalinin de piyasaları olumsuz etkilediğini kaydederek, bu gelişmelerle sterlin/dolar paritesinin 18 Nisan'dan bu yana gördüğü en düşük seviye olan 1,4159'a kadar gerilediğini belirtiyor.

Küresel risk iştahı üzerinde etkili olan Brent petrolün varil fiyatı da cuma günkü düşüş eğilimini sürdürerek bugün Asya piyasalarında 49,77 dolara kadar geriledi. Brent petrolün varil fiyatında 50 doların hemen üzerinde dengelenme çabası dikkati çekiyor.

ABD'de cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,67, S&P 500 endeksi yüzde 0,92 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,29 değer kaybederken, dolar endeksi yüzde 0,66 yükselerek 94,71'e çıktı.

Cuma günü Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,52, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,86 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,24 düştü, avro/dolar paritesi de 1,1245'e geriledi.

Bugün Çin'de açıklanan sanayi üretimi verisi beklentiler doğrultusunda yüzde 6 artmasına karşın küresel risk iştahındaki azalmanın etkisiyle kapanışa yakın Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,3, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 3,2 değer kaybetti.

Yurt içinde, cuma günü açıklanan 1. çeyrek büyüme verisinin beklentileri aşmasına karşın dünya borsalarındaki negatif seyrin etkisiyle Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi yüzde 1,06 geriledi, dolar/TL ise yüzde 1,27 artışla 2,9383'e kadar çıktı. Analistler, bu hafta piyasaların en önemli gündem maddesinin Fed'in faiz kararı olacağını, dolar/TL'de 2,9550 seviyesinin önemli direnç, BIST 100 endeksinin ise 75.500 seviyesinin kısa ve orta vadeli görünüm açısından kritik destek konumunda olduğunu belirtiyor. Bu hafta Fed'in dışında İngiltere, Japonya ve İsviçre merkez bankalarının faiz kararlarının da izleneceğini kaydeden analistler, yoğun haber ve veri trafiğinin piyasalarda sert dalgalanmalara neden olabileceğini öngörüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.