Kürt lider Tammo'yu kim öldürdü?

Kürt lider Tammo'yu kim öldürdü?

WALL Street Journal gazetesi Suriye'de Kürt lider Mesal Tammo'nun öldürülmesi üzerinden ilginç bir haber-analiz yayınladı.

Wall Street Journal, Suriye’de Kürt lideri Meşal Tammo’nun öldürülmesi olayının, başta Türkiye olmak üzere, bölge ülkelerinin Suriye krizine "ılık" yanıtını karmaşıklaştırabileceğini öne sürdü. Gazete "Suriye’de güçlü bir hükümet karşıtı hareketin, kendi Kürt nüfüsüne ilişkin endişesi nedeniyle Türkiye’nin Suriyeli muhalefete desteğini yumuşabileceği" yorumunu yaptı.

Suriye’de Kürt lideri Meşal Tammo’nun öldürülmesine ilişkin tepki ve tartışmalar sürerken, Wall Street Journal gazetesi, bu suikastın, başta Türkiye olmak üzere, bölge ülkelerinin Suriye krizine "ılık" yanıtını karmaşıklaştırabileceğini öne sürdü. Gazete "Suriye’de güçlü bir hükümet karşıtı hareketin, kendi Kürt nüfusuna ilişkin endişesi nedeniyle Türkiye’nin Suriyeli muhalefete desteğini yumuşatabileceği"ni savunurken, Esad yönetiminin Kürt tehdidini Türkiye’ye karşı kullanıyor olabileceği iddiasını yansıttı.

ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, Suriye’de Kürt liderinin öldürülmesinin, şimdiye kadar isyanda pek önemli bir rol almayan, ülkenin en büyük azınlığı olan Kürtleri, protestoların merkezine çekmekte olduğu gibi göründüğünü yazdı.

Gazete "Aktivisler, Suriye’nin sokaklarında artan sayıdaki Kürtlerin yer almasının Cumhurbaşkanı Esad’a muhalefeti güçlendirebileceğini söylüyorlar. Ancak, aynı zamanda kendi büyük ve huzursuz Kürt nüfusu olan Türkiye başta olmak üzere, bölgedeki diğer ülkelerin Suriye krizine ılık yanıtını karmaşıklaştırabilir" görüşünü de öne sürdü.

Şimdiye kadar Suriye’deki Kürt toplum liderlerinin kamuoyu önünde ne muhalefete destek çıktıklarını nede Esad’ın iktidara bırakmasını talep ettiklerini kaydeden gazete, "Bu durum, Sayın Tammo’nun öldürülmesi ile değiştiği gibi" dedi.

ABD’li gazete, Türkiye ile ilgili olarak da "Suriye’de güçlü bir hükümet karşıtı hareket, kendi Kürt nüfusuna ilişkin endişesi nedeniyle Türkiye’nin Suriyeli muhalefete desteğini azaltabilir" yorumunu yaptı.

Haberde Suriye’deki aktivistlerin "Suriye hükümetinin, sınır boyunca Kürt kargaşası tehdidini, Türkiye’yi, Esad karşıtı tutumuna hız vermemesi yönünde uyarmak için kullanıyor olabileceği" iddiasına dikkat çekildi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.