Kürtler ezan için seve seve canını verir

Kürtler ezan için seve seve canını verir

BDP’nin Şanlıurfa’da ezanı Kürtçe okutmaya kalkışması sert tepkilere neden oldu. Barış Çadırı’nda 20 Mayıs günü Cuma namazında okunan Kürtçe Ezan’a tepkiler şöyle:

BDP’nin Şanlıurfa’da ezanı Kürtçe okutmaya kalkışması sert tepkilere neden oldu. Şanlıurfa  Suruç’ta BDP’nin Barış Çadırı’nda 20 Mayıs günü Cuma namazında okunan Kürtçe Ezan’a tepkiler şöyle:

Müslümanlar buna kanmaz

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “Ezanın herhangi bir dil ve lehçeye çevrisi asla kabul edilemez. Ezan tüm müslümanların ortak inancını sembolize eder. Milletimiz bu acı tecrübeyi tarihi içinde yaşadı ve asla kabul etmedi. Ezan müslümanların bağımsızlık ve özgürlük sembolüdür” dedi.

Bediüzzaman Said Nursi’nin talebesi, Kürt alim Abdülkadir Badıllı: Arapça’dan başka hiçbir dille ezan caiz değildir. Üstad hazretleri Türkçe ezana şiddetle karşı çıktığı gibi buna da karşı çıkar. Sadece Arapça o kelimeleri muhafaza eder.  Onun için ezan-ı Muhammedi değiştirilemez. BDP’lilerden Kürtler Zerdüşt diyenler var. Ben de Kürdüm ama bu doğru değildir. Dini, ezanı, Cuma’yı siyasete alet ediyorlar. Güya Kürtçülük yapıyorlar. 1940’larda yapıldığında da, millet bunları gördü, Adnan Menderes’i getirdi ve Türkçe okunan ezanı değiştirdi. Çünkü Türkçe ezan diye bir şey de yoktur.

Ezan için çok kelle verildi

Bitlisli Nimetullah Ayte:  1940’larda Türkçeye çevrildiğinde çok insanlar kellesini verdi. Bugün de herkes eskiden olduğu gibi dinini korumak için kellesini vermeye hazır. Nasıl Türkçe olmuyorsa, Kürtçe de olmaz. Bunu çıkartanların hedefleri belli. Bölmek. Yanlıştır bu görüş. İnşallah bu görüşlerinden vazgeçerler. Geçenlerde birisi imamlık yaptı, namaz kıldırmayı bilmiyordu. Böyle olmaz. Bölgedeki insanlar Türkçe ezandan kurtulmak için ne kadar kelle gittiğini biliyor. Bu işe de kanmazlar, kellelerini verirler. Nasıl ki Fatiha’nın yerini tercümesi tutmazsa ezan da tercümesiyle okunamaz.

CHP zihniyeti BDP ile hortladı

AK Parti Gaziantep Milletvekili Adayı, Gazeteci Şamil Tayyar: Tek parti zihniyeti hortladı. O dönemde Türkçe ezan yoluyla inançlı insanları dönüştürmeye çalışanlar 1950 yılında sandığa mahkum oldu. Menderes’in ilk icraatı bu ezan yasağını kaldırmak oldu. Maalesef 61 yıl sonra tek parti CHP zihniyeti BDP’de vücut bularak Suruç’ta hortladı.

Kemalist dayatmanın aynısı

Eski Bakan Hasan Celal Güzel: Kürtler de, Türkler de, tüm Türkiye halkı 1930’larda 1940’larda nasıl baskı altındaysa, dine dair mücadele ediyorsa, nasıl jakoben, diktatör ruhlu kimseler bunu yapıyorsa, şimdi etnik bölücü ırkçılar da aynısını yapıyor. Kendi ırkçılıklarını ortaya çıkarıyorlar. İnönü dönemindeki baskının aynısı.

 Urfalı bu tür şeylere kanmaz

Şanlıurfa Sanayi Odası Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin: “Seçimleri provake etmeye çalışıyorlar. Akıllıysa vatandaşın buna kanmaması lazım. Zaten aldığımız tepkiler de halkın buna kızdığı yönünde. Bunu yapanlar da seçimler öncesi dikkat çekmeye çalışıyorlar. Yoksa Urfalı bu tür şeylere kanmaz.”

 

Stargazete.com 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.