Kürtler Türkiye'de yaşamak istiyor...

Kürtler Türkiye'de yaşamak istiyor...

Kürtlerin yüzde 80'e yakını otonomi istemiyor ve iki grup arasında bütünlüğü sağlayan faktörün din olduğuna inanıyor.

Türkiye'de yaşayan Kürtlerin yüzde 80'e yakını kesinlikle ayrı bir yönetim istemezken, yine aynı orana yakın bir kesimi de bütünlüğü sağlayan, bir arada yaşamayı sağlayan tek faktörün ortak din olduğuna inanıyor.

A&G tarafından yapılan saha araştırmasında Kürtlerin, Türklere bakışı, yeni yönetim isteyip istemedikleri, Öcalan'a bakışları gibi birçok konuda önemli ip uçları veriyor.

Taraf Gazetesi'nden Neşe Düzel'e konuşan A&G Araştırma Şirketi sahibi Adil Gür, yaptıkları anketi değerlendirdi: Açılım sürecinde beş araştırma yaptık.

Çıkan sonuç şu: Türkler ve Kürtler asla çatışmazlar. Anket sonuçlarına göre Kürtler'in yüzde 79'u, DTP'lilerin yüzde 64'ü kendi meclisi, polisi olan otonom bölge istemiyor.

KÜRTLER'İN ÇOĞU ÖCALAN'A AFFA KARŞI

A&G'nin anketinden çıkan bir başka çarpıcı sonuç ise Kürtler'in çoğunluğunun İmralı'da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'a affa karşı olmaları. Genel kamuoyunun yüzde 87'si, Kürtler'in ise yüzde 64'ü Öcalan'a affa 'Hayır' diyor.

DTP'liler ise 'Evet' diyor..

TÜRKLE KÜRDÜ 'DİN' Mİ BİRLEŞTİRİYOR?

Gür'ün araştırmalardan çıkan önemli neticelerden birisi de halka 'sizi birarada ne tutuyor? Dil mi, bayrak mı, aynı toprakta yaşamak mı, din mi?" sorusuna halkın yüzde 72,5'u, "Bizi birarada tutan en önemli şey din" yanıtı veriyor.

ABDULLAH ÖCALAN'A AF İSTEYENLER KİMLER?

Genel kamuoyunun yüzde 87'si, Kürtlerin ise yüzde 64'ü Öcalan'ın affedilmesine 'Hayır' diyor. Kürtler'in de büyük çoğunluğu buna 'Hayır' diyor. Her yüz Kürdün yüzde 64'ü Öcalan'a affa 'Hayır' derken, DTP'ye oy verenlerde durum değişiyor. DTP seçmeninin yüzde 76,5'u Öcalan'a affa 'Evet' diyor.

BEYAZ TÜRKLER ÖCALAN'A AFFA 'EVET' DİYOR

Diğer yandan Öcalan'a affa 'Evet' diyenlerin çoğunluğu Kürt değil. 'Evet' diyenler Batı'da yaşayan beyaz Türkler. Bu konuda iki araştırma yapıldı. Biri Ağustos 2009, diğeri Ekim 2009... Halk bölünme endişesi taşımıyor. Yüzde 58 'Bu açılım sonucunda Türkiye bölünmez' diyor.

 dunyabulteni.net

Etiketler :