Kürtler ve Türkler beraber yaşamak istiyorlar mı?

Kürtler ve Türkler beraber yaşamak istiyorlar mı?

Türkiye'nin doğu ve batısında bulunan illerde yapılan ankette Türklerle Kürtlerin birbirine bakışı ve ortak gelecek algısı değerlendirildi. İşte sonuçlar...

Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (BİLGESAM) 'Terörle Mücadelede Toplumsal Algılar' başlıklı rapor hazırladı. Türkiye'nin doğu ve batısında bulunan illerde yapılan ve yaklaşık 3 bin gönüllünün katıldığı ankette devletin Kürt sorununu çözebileceğine inancın, terörün yaşandığı illerde daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Veriler ışığında yapılan değerlendirmeye göre; terörün bir çözüm aracı olarak kullanılmasına, desteklenmesine ve mazur gösterilmesine toplumun büyük oranda tepki verdiği bir kez daha tespit edildi.
 

PKK HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ TEHDİT EDİYOR

PKK terör örgütünün güvenlik, hak ve özgürlük, sosyal ve ekonomik gelişmeyi tehdit eden bir güvenlik sorunu olarak algılandığı ortaya çıktı. PKK'nın Kürt meselesinden ayrı bir sorun haline geldiğine işaret edildi. PKK ile mücadelenin insan haklarına saygı sınırları içinde ve her türlü siyasi mülahazanın üstünde tutularak kararlı bir şekilde yürütülmesi gerektiği vurgulandı.

KÜRTLER VE TÜRKLER BİRLİKTE YAŞAMAK İSTİYOR

Rapora göre Türklerle Kürtlerin Türkiye toprakları üzerinde ortak bir geleceği olduğuna inananlar Türkler arasında yüzde 70. Kürtler arasında bu oran yüzde 90'a çıkıyor.

Bilgesam Başkanı Doç. Dr. Atilla Sandıklı, Türklerle Kürtler arasında hissedilen sosyal mesafe anlamında büyük bir kırılma söz konusu olduğunu söylüyor. Özellikle terörün yaşandığı illerdeki Türklerin Kürtlerle beraber yaşama konusunda batı illerinde yaşayanlara göre daha olumlu düşündüğünü belirten Sandıklı, "PKK terör örgütünün son dönemdeki eylemlerinin Kürtlerden daha çok Türklerdeki ayrışma düşüncesini yükseltmeyi ve Türkleri bu konuda tahrik etmeyi hedeflediğini değerlendirmek gerekiyor. Ayrıca veriler, Kürtler arasında ayrılıkçı düşüncenin zayıf olduğunu ve Kürtlerin Türklerle birlikte yaşamaya olan teveccühünün oldukça güçlü olduğunu da ortaya koyuyor" dedi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.