Kurtulmuş: Yeni Türkiye'yi inşa edeceğiz

Kurtulmuş: Yeni Türkiye'yi inşa edeceğiz

HAS Parti Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş akan kanı durduracak, barışı sağlayacak, herkesin özgür olduğu yeni Türkiye'yi inşa edecek parti olduklarını belirtti.

Elazığ'dan karayolu ile Diyarbakır'a gelen HAS Parti Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, İstasyon Meydanı'nda halka hitap etti. 4 günlük Doğu ve Güneydoğu Anadolu turuna çıkarak Batman, Muş, Bitlis, Siirt, Bingöl ve Elazığ'da halka seslenen Kurtulmuş bölge mitinglerinin sonuncusunu Diyarbakır'da yaptı. Numan Kurtulmuş Diyarbakır mitinginde Türkiye'nin en önemli sorunlarının başında gelen 'Kürt meselesi' konusunda manifesto niteliğinde açıklamalarda bulunarak 13 maddelik çözüm önerisiyle kardeşlik vurgusu yaptı. HAS Parti'nin önemli projelerinden biri olan 'Toplumsal barış için gönüllü birliktelik' projesinin detaylarını anlatan Numan Kurtulmuş, 4 gündür Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde olduklarını söyledi. Kurtulmuş, "HAS Parti olarak yeni kurulmuş bir partiyiz ama Türkiye'nin geleceği olarak görülen bir partiyiz. Akan kanı durduracak, barışı sağlayacak, herkesin özgür olduğu yeni Türkiye'yi inşa edecek bir partiyiz. Herkesin karnının helalinden doyduğu bir geleceği kuracak partiyiz" dedi.

"TÜRKLER, KÜRTLER, ÇERKEZLER, ARAPLAR BU TOPRAKLARA PARAŞÜTLE İNDİRİLMEDİ"

Konuşmasında kardeşlik vurgusu yapan Numan Kurtulmuş, kardeşliğin devam etmesi için adaletin temininin lazım olduğunu ve Diyarbakır'dan adaletli bir kardeşliği kurmak için söz verip kolları sıvadıklarını söyledi. Numan Kurtulmuş, "Bundan iki sene evvel demokratik açılım tartışmalarının konuşulduğunda da buraya gelmiştik. O zaman şunu demiştim 'Kürt halkının beklentileri bu kadar yükselmişken bir adım atılamazsa kaos olur, aman ne olur herkes şu beyaz sayfayı açsın, barışı kuralım, insanca yaşanan bir Türkiye olsun'. Ancak aradan iki seneden fazla bir süre geçmiş olmasına rağmen bu meselede adım atılmadı. Hala insanlar ölüyor, provake yapılıyor. Bunu elemle ve esefle görüyoruz. 9 yıldır Kürt meselesi var diyerek oy alıp iktidara gelen Başbakan, şimdi ne yazık ki Kürt meselesi yok diyor. Sayın Arınç da dün Diyarbakır'da Kürt meselesi var demiş. Hangisine inanacağız. Şimdi burada tarihe kayıt düşmek bakımından madde madde söyleyerek bu meseleyi nasıl çözeceğimizin projesini paylaşacağım. Biz boş konuşmuyoruz, her Allah'ın kulunu kardeşimiz olarak biliyor ve adaleti tesis edeceğimize söz veriyoruz. Toplumsal barış için gönüllü birliktelik diyoruz. Türkler, Kürtler, Çerkezler, Araplar bu topraklara 2011 yılında paraşütle indirilmedik. Bin seneden fazla bir süredir akraba, kardeş, dost olarak yaşıyoruz ve inşallah kıyamete kadar kardeşçe yaşayacağız. Ancak kardeşlik tek başına yetmiyor. Kardeşliğin devam etmesi için adaletin temini lazım. Biz burada Diyarbakır'da adaletli bir kardeşliği kurmak için söz veriyor, kolları sıvıyor ve yola çıkıyoruz. Öncelikli olarak diyoruz ki anayasayı halk yapacak. Anayasa kapalı kapılar ardında, partilerin salonlarında yapılamayacak. Halk kendisi yapacak, bunun için de anayasa meclisini seçilmiş bir meclis oluşturacak" şeklinde konuştu.

"KÜRT SORUNU ÇÖZÜLMEZSE ADALET TESİS EDİLMEZ"

Türkiye'deki sorunları çözmek için herkesin eşit olduğu bir Türkiye inşa edilmesi gerektiğini belirten Numan Kurtulmuş konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hayalimiz var diyorlar ya, bizim de bir hayalimiz var. Diyarbakır'ın şu parkında işsiz olan kardeşimle cumhurbaşkanın eşit olduğu bir Türkiye inşa edeceğiz. Devleti, millet denetleyecek, bunun için yine halk tarafından seçilmiş denetim meclisi bütün Türkiye'den gelerek denetleme yapılacak. Kürt sorunu çözülmezse adalet tesis edilemez. Alevilerin, Kürtlerin, dindarların sorunları var . Bunların arasındaki en yakıcısı Kürt sorunudur. Bununla ilgili olarak orta sahada top koşturma devri geride kaldı. Çözüm eşit yurttaşlıktan, demokrasiden, adaletten, herkesi insan olarak görmekten geçiyor. Bütün bu sorunların hepsini eş zamanlı olarak görüyor ve hepsini eş zamanlı olarak çözmenin mümkün olduğuna inanıyoruz. Biz bütün insanlar olarak hepimiz aynı medeniyetin çocuklarıyız. Bizi hep bir arada tutacak değer medeniyetimizin değerleridir. Temel kavramları hak, adalet, eşitlik olan medeniyetin çocuklarına bir kez daha merhaba diyorum, geleceğiniz aydınlık olsun. HAS Parti'nin projesinde bu sorun sadece bir Kürt sorunu değil, aynı zamanda Türk sorunu ve Türkiye'nin sorundur. Herkesi sürecin içine dahil edeceğiz. Herkes bu sorunun çözümünün bir parçası olacaktır. Çözüm açık ve şeffaf bir şekilde yürütülecek. Asla devlet sırrı diyerek birtakım bahanelerin arkasına sığınılmayacak. Faili meçhullerin hesabı sorulacak. Bütün defterler ortaya çıkarılacak. Çözüm bir dayatma olarak değil, Türkiye Cumhuriyeti ile vatandaşları arasında bir uzlaşma ve barışma şeklinde gerçekleştirilecek. Ana dili, ana sütü kadar helaldir. Bu ülkede insanların ana dillerini geliştirmesinin önündeki engeller kaldırılacak. Herkes ana dilini istediği gibi yaygınlaştıracak. İl ilçe ve köylerin isimleri tekrar geri verilecek. Tillo, Norşin geri dönecek, her ilçe asli ismiyle anılacak. İl genel meclisleri ve belediye meclisleri kaldırılacak, il meclisleri kurularak her il kendisiyle ilgili kararlara kendisi karar verecek. Bunların hepsini kafamdan söylemiyorum. Yaptırmıyorlar diye mazarete sığınmayız. Yazılı olarak söylüyor ve taahhüt ediyoruz. İllerin meclisleri arasındaki koordinasyon için yerel yönetim bakanlığı kurulacak. Kamunun büyük yatırımları için halk danışma kurullarında vatandaş kendisi karar verecek. Türkiye genelinde kalkınmayı bölgesel olarak görüyor ajanslar vasıtasıyla tarım, sanayi ve kobilerde kalkınmayı yerel kararlara bırakıyoruz. İşsizliğe çare programlarını Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinden başlatacağız. Özellikle bu bölgede yok edilen üretimi yeniden inşa edecek kaynakları ajanslar vasıtasıyla her yıl 20 milyar doları hazineden bularak bölgenin kalkınması için harcayacağız

Esnafın güçlendirilmesi için bütün vergileri kaldırarak yüzde 1 oranında esnaftan gerçek vergi alacağız. Burada ki canım ovalarda ekilenlerin karşılığı yok, esnaf sinek avlıyor, üretim sanayi yok. Olanlar da kapatılmış kimse buralara yatırım yapmıyor. Bütün bölgeyi ajanslar vasıtası ile kalkındıracağız".

"DİYARBAKIR CEZAEVLERİ İNSAN HAKLARI MÜZESİNE DÖNÜŞTÜRÜLECEK"

Bu bölgelerde çok acı olayların yaşandığını belirten Numan Kurtulmuş, yıllardır yapılanların hesaplarını soracaklarını söyledi. Kurtulmuş, "Bu bölgede çok şeyler yaşandı. Bölge yıllarca silahların gölgesinde kaldı, halk mağdur edildi, köyler, mezralar yakıldı, insana dışkılar yedirildi. Diyarbakır cezaevi işkence merkezi gibi çalıştı. HAS Parti'nin iktidarının ilk gününde, ilk iş bölgede yıllardır devlet adına işlenen terörden, işkencelerden çocuklarını kaybetmiş ailelerden devlet adına özür dileyerek bu süreci başlatacağız. Bu bölgede yılardır yapılanların hesabını soruşturmak üzere bir komisyon kurulacak ve yetki verilecek. Yine bu bağlamda sosyal telafi programları çerçevesinde Diyarbakır cezaevleri insan hakları ve adalet müzesine dönüşecek. Bu bölgede güvenlik tedbirleri alınarak sınırlar açılacak. Bölge insanlarının birbiriyle kaynaşması sağlanacak. Bu güne kadar güvenlik gerekçesiyle göçe tabi tutulan ve Büyükşehirlerde sefalete mahkum edilen insanlarımızın yeniden kendi köylerine dönmesi için her türlü sosyal, hukuki ve ekonomik zemin hazırlanacaktır.

Örgütlerinin silah bırakması ve topluma kazandırılması için yasal düzenlemeler yapılacak. Bu programlar HAS Parti'nin iktidarında Türkiye'de uygulanacak, toplumsal barışı tesis edecek, gunönüllü birliktelik projesidir, bunu hep birlikte yapacağız. Türk, Kürt, Alevi, Sünni, laik, muhafazakar diye hiçbir şekilde bölünmesine gönlümüz rıza göstermez. Herkes birdir, eşittir. Halkın farklı kesimleriyle sistem arasında problem var. Bu projemizle halkın üzerine kapatılmış, kitlenmiş bu kapıları yıkacağız, kilitleri açacağız, bu ülkenin şerefli insanları olarak aydınlık geleceği hep beraber inşa edeceğiz. Artık lafı ortada dolaştırıp bu sorunu ihmal edemeyiz. Daha fazla çocuklarımız ölmesin, analar ağlamasın, insanlar gariplik, yoksulluk girdabında kalmasın. 75 milyon yumruklarımızı sıkarak değil, ellerimizi sıkarak adalete koşacağız. Siyasi hayatımız boyunca 3 temel konuda yanlışa düşmeyeceğimize söz veriyoruz. Firavunlaşmayacağız, Karunlaşmayacağız ve belamlaşmayacağız" ifadelerini kullandı.

HAS Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu ve Diyarbakır milletvekili adayı Alaaddin Parlak'ın birer konuşma yaptığı mitingde Diyarbakır milletvekili adayları halka tanıtıldı. Mitingin ardından Numan Kurtulmuş ve beraberindeki heyet Diyarbakır'dan ayrıldı. 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.