Kuş cennetinden turizme katkı

Kuş cennetinden turizme katkı

İzmir Valisi Cahit Kıraç, barındırdığı kuş cinsleri ve doğal yapısı nedeniyle İzmir Kuş Cenneti'nin kuş gözlemcileri ve doğa severler için çok elverişli bir turizm alanı olduğunu belirtti.

İzmir Valisi Cahit Kıraç, geçtiğimiz günlerde İzmir Kuş Cenneti ziyaretçi merkezinde yapılan toplantıdan çıkan sonucun hayata geçirilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile Ege Üniversitesi (EÜ) Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi yetkililerine genelge gönderdi. Genelgede, 238 kuş türünün yaşadığı, 65 türün kuluçkaya yattığı, 314 bitki türünün görüldüğü ve 3 kurbağa ile 17 sürüngen türünün tespit edildiği Gediz Deltası'ndaki İzmir Kuş Cenneti'nin, ''Uluslararası önemde, Türkiye'nin A sınıfı sulak alanlarından biri'' olarak değerlendirildiğini ifade edildi. Kıraç'ın başkanlığında yapılan toplantıda İzmir Kuş Cenneti'nin barındırdığı kuş cinsleri ve doğal yapısı nedeniyle yörenin gözlemcileri ve doğa severler için çok elverişli bir turizm alanı olduğu, ancak turizme kazandırılabilmesi için bazı düzenlemelere ve altyapının iyileştirilmesine ihtiyaç duyulduğunun gözlemlendiği kaydedildi. İzmir giriş ve çıkışlarında, özellikle İstanbul-İzmir karayolunda belirli aralıklarda, kavşak ve sapaklara ''İzmir Kuş Cenneti''ni gösteren yönlendirme levhalarının konulması önerilen genelgede, şu görüşlere yer verildi: ''Kuş Cenneti'ni ziyarete gelenlerin yararlanabileceği dinlenme ve zorunlu ihtiyaçlarını giderebilecekleri, uygun sosyal tesislerin yapılması, çevreyi rahatsız edici koku yayan ve önemli bir karasinek popülasyonunun oluşmasına neden olan arıtma tesisi artıklarının giderilmesi için gerekli önlemlerin en kısa sürede alınması sağlanmalıdır.''

KUŞ GÖZLEM NOKTALARI

Kuş gözlem noktaları oluşturulması ve bu yerlerde kuş gözlemcilerinin rahatlıkla kullanabileceği, dürbünlü gözlem kulelerinin yapılması istenen yazıda, ''Yörede yaşayan kuş popülasyonu ve o çevreyi tanıtan kitapçık ve broşürlerin basılması, kuşların geliş-gidiş, üreme mevsimleri, beslenmeleriyle ilgili ayrıca CD çalışması yapılması'' kararına varıldığı açıklandı. Kıraç, barındırdırdığı kuş cinsleri ve doğal yapısı nedeniyle İzmir Kuş Cenneti'nin kuş gözlemcileri ve doğa severler için çok elverişli bir turizm alanı olduğunu, bazı düzenlemeler ve altyapının iyileştirilmesiyle kent turizminin gelirine önemli katkı sağlayabileceğini öne sürdü. Kıraç, ''Kuş Cenneti'nin yurt içinden ve yurt dışından gelen doğa ve kuşseverlerin ziyaretine açabilmesi, İzmir'in turizm gelirlerinin artırabilmesi için'' görüşülen ve karar altına alınan maddelerin ''acilen'' yerine getirilmesini rica etti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) yetkilileri de yaptıkları açıklamada, İBB ve İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ) Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun bölgeye önem verdiğini, doğal yaşam parkının uzantısı olarak gördüğü İzmir Kuş Cenneti'nde, bir dizi bilimsel projeyi önümüzdeki günlerde hayata geçireceğini dile getirdiler.

İzmir Kuş Cenneti'nde son 3 yıldır kuruyan sazlıklara 3-4 aydır saniyede 260 litre tatlı su verildiğini anımsatan belediye yetkilileri, bölgede 10 yıldır kuluçkaya yatmayan yeşilbaş ördek türünün görüldüğünü hatırlattılar.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :