Kutlamada dakika dakika gelişme

Kutlamada dakika dakika gelişme

1 Mayıs kutlamasında neler yaşandı, hangi bölgelerde çatışma çıktı? İşte dakika dakika yapılan olayların ayrıntıları..

KESK Başkanı yarım saate kadar Taksim'e ulaşabileceklerini kaydetti. Evren 'Taksim için kabul sayıya ulaşılmıştır' dedi.

Her sokak başında 50'şer kişilik sokak içinde onlarca polis görev yapıyor. Bölgede helikopterlerde görev yapıyor. Pangaltı, Harbiye ve Şişli bölgelerinde polis gruplara müdahale ediyor. Bariyer kurmak isteyen gruplar polis tarafından kovalanıyor.

Bölgede bulunan İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah herhangi bir açıklama yapmayacağını İstanbul Valisi Muammer Güler'in gerekli açıklamalarda bulunacağını kaydetti.



Göstericiler Taksim'e ulaşabilmek için patika yolları kullanıyorlar. Hangi semtten geldikleri bilinmiyor ama Pangaltı'da bulunan bir grup var. Bunlarda kırmızı bandanaları ve ellerindeki kırmızı bayraklarla Taksim'e ulaşmaya çalışıyorlar.



Harbiye Askeri müzeye yaklaşan kortej Taksim'e doğru ilerliyor. Bu kadar kalabalık bir kitlenin Taksim'e varması mümkün mü? DİSK'in dışında bazı partilerin temsilcileri de DİSK'e bağlı işçilerin arkasından yürüyüşe geçmiş durumda.

İşçiler sloganlar atıyor. Ara sokaklardan ana caddelere ulaşmaya çalışan gruplar var. Polis bu gruplara müdahale ediyor. Taksim 2 - 2,5 km'lik bir mesafe var. Ancak çok büyük bir kalabalık var. Şayet bu kalabalık Taksim'e ulaşırsa polisin müdahalesi kaçınılmaz olacaktır.

Polis Telsizi : Feriköy'de gaz bombası bitti acil gönderin.... Polis merkezden takviye gaz bombası istiyor.

DTP, CHP VE YABANCI SENDİKA TEMSİLCİLERİ DİSK KORTEJİNDE

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Ali Özpolat, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bihlun Tamaylıgil, CHP İstanbul milletvekilleri Mehmet Sevigen ve Sacit Yıldız, DTP milletvekilleri Sırrı Sakık ve Sabahat Tuncel, eski kültür bakanı Ercan Karakaş, eski milletvekili Berhan Şimşek ve Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ile CHP'li Gürsel Tekin de şu anda Harbiye Askeri Müzesi'ne ulaşan DİSK kortejinde!... Kortejde, Almanya, Fransa, Suriye ile çeşitli ülkelerden sendika temsilcileri de yer alıyor. Çelebi'nin pazarlığı sürüyor.

Süleyman Çelebi DİSK binasında polislerle müzakere yapıyor. Polislerin telsizlerinden gaz bombası takviseyinde bulunuyor.

DİSK'e bağlı bir gruba Taksim'e çıkması için izin verildi.

DİSK 3-4 bin kişilik bir grupla Taksim'e yürüyor. Pangaltı'daki gösteriler sürüyor.

Taksim Anıtı'na pankart asmak isteyen bir kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Taksim'de ara sokaklarda kovalamacalar sürüyor. Taksim'e çevik kuvvet gönderiliyor. Bölgede bol sayıda itfaye ekibi hazır bulunduruluyor.

HAK - İŞ TAKSİM'DE

Hak - İş Temsilcileri Taksim'de açıklama yapıyor

Çetelerle mücadele operasyonunun sonuçlandırılmasını talep etmek için buradayız. Burada hayatını kaybeden yurttaşlarımızın ruhu şad olsun.

DİSK üyeleri gözaltına alındı

DİSK üyeleri, toplu halde Pangaltı'ya yürüyüşe geçti. Ellerinde flama, bayrak ve pankartlarla yürüyüşe geçen DİSK üyeleri, "İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız" sloganları attı. Polisin müdahalesiyle gruptakiler gözaltına alındı.

GÖSTERİCİLERDEN POLİSE TAŞ

1 Mayıs kutlaması için Pangaltı'na girmeye çalışan ve aralarında ESP'li grubun da bulunduğu yaklaşık 200 kişilik gruba polis biber gazı sıkarak müdahale etti.

Çok sayıda gözaltı var. Hak-İş korteji Taksim'e giriyor. Göstericiler bir bankaya ait ATM'yi parçalıyor.

Cihangirde bulunan bir çok ev, market, işyeri gibi yerlerin camları kırılmış durumda. Grup zaman zaman çöp konteynırları ile yol kenarlarında bulunan saksılarla barikat oluşturuyorlar. Esnaf çatışmalardan etkilenerek kepenklerini kapattı.

İzmit'ten İstanbul'a gelen göstericilerin yolu kesildi. DİSK yaklaşık 2000 kişilik bir grupla Taksime yürüyor.

Bazı polislerin kasklarında numara olduğu bildirildi. Polis, DİSK kafilesine katılmak isteyen grupları engelliyor. Pangaltı'da göstericiler polise taş atıyor. Ergenekon Caddesi'nde çıkan büyük olaylara 3 ayrı Çevikkuvvet'in müdahale ettiği bildirildi.

Celalettin Cerrah Halaskargazi Caddesi'nde

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Halaskargazi Caddesi'nde yürüyerek alınan güvenlik önlemlerini inceledi.

Cerrah'ın yürüyüşü sırasında kortejde bulunan DİSK ve CHP'liler ile başka sendikalara üye diğer göstericiler sloganlar atarak, Cerrah'ı protesto etti. Bazı göstericilerin ellerindeki pet şişeleri Cerrah'a attıkları gözlendi.

Celalettin Cerrah, görev yapan bazı polis memurlarıyla da sohbet etti.


Pangaltı ve Harbiye'de taş atan gruplara panzerlerle müdahale ediyor. Polis pek çok noktada göstericilerle müdahale ediyor. Göstericilerin polislere sapanlarla taş attıkları bildirildi.

Sıraselviler'de olay çıktı

Taksim Sıraselviler'de toplanan yüzleri maskeli bir grup, söktükleri kaldırım taşları ve saksılarla yola barikat kurdu.

Güvenlik güçleri, yaklaşık 60 kişilik gruba müdahale ederken, göstericiler çevredeki birçok dükkanın da camlarını taş atarak kırdı. Yüzleri maskeli grubun bekleyişi ve gerginlik sürüyor.

Abide-i Hürriyet caddesinde gaz bombasıyla müdahale var. Yürüyüşe geçen Disk Korteji Pangaltı'da bekliyor. Polis DİSK Kortejinin yürüyüşüne izin vermedi. Polis ekipleri Cihangir'de gruplara müdahale ediyor. Polisle disk arasında pazarlık sürüyor.

Halaskargazi'de gerilim. Polis bir gruba su sıktı, biber gazı kullandı. Küçük çaplı olay yaşandı.

Taksim'in alt taraflarında Cihangir-Firuzağa'da sendikaların disiplininde olmayan gençlerden oluşan küçük gruplarla polis arasında çatışma çıktı. Polis tazyikli suyla müdahale etti. Bazı mağazaların ve bankaların camları da kırıldı.

DİSK ve KESK kortejin tamamı alana alınacak. Polis ve sendika arasında şimdilik bir sorun yok. Yürüyüş sakin bir şekilde devam ediyor. Polis kortejin yanında yürüyor. Kortej Pangaltı'da.. Ara sokaklardan korteje karışmak isteyen gruplara polisin tavizi yok.

ŞİŞLİ'DE POLİS MÜDAHALE ETTİ: Mecidiyeköy'de toplanan 250 kişililik gruba polis müdahale etti. Ortaklar Caddesi'ne kaçan gruba polis tazyikli su sıktı, biber gazı kullandı. Burada gerilim sürüyor. Bu arada Pangaltı'da hareketlenme var. DİSK korteji Pangaltı'ya yaklaştıkça tansiyon yükseliyor. Mecidiyeköy'ün ara sokalarında toplanan küçük gruplara polis su sıkarak dağıtmaya çalışıyor.

Türk - İş başkanı Mustafa Kumlu "1977 Taksim olayları hepimizi derinden etkilemiştir. Bu yüzden Taksim'in güzel kutlamalarla hatırlanacağı günlere özlem giderek büyümektedir. Bir Mayıs'ın 30 yıl aradan sonra tatil edilmesi o günlerin habercisidir"

AZİZ RUHLARINA KARANFİL ATALIM

Bir işçi "1 Mayıs 1977'de öldürülen arkadaşlarımızı saygıyla anıyoruz. Onların acısı bize her zaman öncü olmuştur. 1977'de şehit edilen arkaşlarımızın başlattığı mücadele devam ediyor. Onların aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz. Onlara karanfiller atmaya davet ediyorum" dedi ve 1 dakikalık saygı duruşunun ardından "ruhları şah olsun" diyerek konuşmasını bitirdi.

DİSK ve KESK heyeti toplanma noktası Pangaltı'ya yürüyor. Flamalar ve sloganlar eşliğinde kortejin yürüyüşü başladı. Burada diğer örgütlerle buluşacaklar. Polisle burada anlaşmaya varılırsa Taksim'e çıkacaklar..

Anayasa Mahkemesi Burhan Kuzu: Hayırlı olsun, eskiden içi boştu. Şimdi içi doldurulmuş oldu. İşçilerin 1 Mayıs'ını kutluyorum. Ama herkes kurallara uymak zorunda. Herkes her istediği yerde yürürse bayram bayram olmaktan çıkar.

İŞÇİLER TAKSİM'DE!

Taksim'e ilk çıkan Türk-İş oluyor. Makul sayının 300 civarında olduğu gözüküyor. Heyet Taksim'e çıktı. Kanlı 1 Mayıs'tan bugüne Taksim'e legal olarak çıkmak çok önemli! 30 yıl aradan sonra makul sayıda işçi düzenli bir kortejle Taksim'e çıktı. Geçtiğimiz senelerde sadece sendika yetkililerine izin veriliyordu.

Minibüs arkasında oluşturulan kortej "Yaşasın 1 Mayıs" sloganları eşliğinde yürüyüşe devam ediyor. Şu ana kadar bir olay yaşanmadı. Polis yoğun güvenlik önlemi aldı. Polis helikopteri havadan yerdeki gelişmeleri kontrol ediyor.

DİSK korteji yaklaşık 500 kişiden oluşuyor. Kortej kadın ve erkeklerden oluşuyor. Toplanmalar halen sürüyor. Emniyet Müdür yardımcısı, DİSK Genel Merkezi önüne önüne gelerek kortejin güvenliğini sağlayacağını söyledi. Makul sayı konusunda polis şimdilik yorum yapmaktan kaçındı. Yaklaşık 80 uluslararası sendikanın temsilcisi DİSK önünde. Saat 09.30'da DİSK korteji, sloganlar eşliğinde Pangaltı'ya hareket edecek.

POLİSİN SAYISI MAKUL MÜ?

Bugün 1 Mayıs için tam 27 bin polis görev yapıyor. İşçiler polisin sayısı 'makul mü' diye soruyor. Her bir polisten tek tek 'emir gelmeden müdahale etmeyeceğim' diyerek imza alındı. Bazı polislerin kasklarının arkasında tanınmaları için numara var.

Pangaltı'dan kaçan ekip Şişli'de polis tarafından sıkıştırıldı. Polis Şişli'de göstericilere müdahale etti. Göstericiler Mecidiyeköy'e kadar polis tarafından takip edildi. Tazyikli su kullanıldı.

Polis Pangaltı'da bir gruba su sıkarak müdahale etti. DİSK KESK ve STK'ların toplanma yerinde polisle bazı göstericiler arasında olay çıktı. Polis biber gazı yerine su sıktı, ayrıca şiddet göstermekten kaçındığı gözlerden kaçmadı.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 1 Mayıs'ın ''gerilimsiz sağduyulu bir şekilde kutlanmasını'' istedi. Çelebi, Şişli'deki DİSK Genel Merkezi'ne gelişi sırasında, sendika üyelerince alkışlarla karşılandı. Basın mensuplarının, ''Makul sayınız nedir?'' sorusuna, ''Makul sayı koymuyorum. Dediğimiz makul çerçevenin içerisinde kalacağız'' yanıtını verdi.
DİSK Genel Merkezi önünde toplanmalar başladı. Bina önünde neşeli bir hava hakim ve 1 Mayıs marşı çalınıyor. toplu halde Pangaltı'ya gidecekler. Sendika forması taşımayanlar kortejde yer alamayacak. 70 kadar örgüt Pangaltı'da toplanacak.. Polis burada barikat oluşturmuş durumda. Eğer makul sayıda anlaşma olursa işçilere Taksim'e çıkma izni verilecek.

KADIKÖY'DE BU YOLLARA DİKKAT

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, 1 Mayıs nedeniyle Kadıköy'de Rıhtım Caddesi ile Boğa Meydanı'ndan Rıhtım Caddesi'ne kadar olan yolun tamamen, Söğütlüçeşme Caddesi'nden Rıhtım'a inen ara sokaklar ile Taşköprü Caddesi, Kışla Caddesi, Orgeneral Şahap Gürler Caddesi ve Albay Faik Sözdener Caddesi'nin ihtiyaç duyulduğunda trafiğe kapatılacağı belirtildi.

Açıklamada, alternatif olarak Tıbbiye Caddesi'nden gelen trafik akışının, Burhan Felek Caddesi'nden E-5 yönüne, Behiçbey Sokak'tan İbrahimağa ışıklar istikametine yönlendirileceği ifade edildi.

Söğütlüçeşme Caddesi'nden gelen trafik akışının, Altıyol Boğa Meydanı'ndan Rıhtım'a iniş engellenerek Kuşdili Caddesi Salı Pazarı istikametine, Moda'dan gelen trafik akışının ise Mühürdar Kavşak'tan geri yönlendirileceği kaydedildi.

İPTAL EDİLEN SEFERLER

Kentte bugün Şişhane-Taksim ve Mecidiyeköy-Taksim metro seferleri saat 05:30'dan itibaren yapılmayacak. Metro hattı, Mecidiyeköy-Atatürk Oto Sanayi sitesi arasında çalışacak.

Kabataş-Taksim Füniküler sistemi, İstiklal Caddesi'ndeki nostaljik tramvay, Kadıköy-Moda arasındaki tramvay çalışmayacak.

Ayrıca, İstanbul Deniz Otobüsleri'ne (İDO) ait Kadıköy-Beşiktaş-Adalar iskelesinden yapılan vapur seferleri sabah 08'den itibaren, emniyetin belirleyeceği başka iskeleden yapılacak. İETT otübüsleri ise Taksim meydanında bekleme yapmayacak.

DİĞER SENDİKALARIN MAKUL SAYISI BELLİ

Hak-İş 1000, Türk-İş ise 600 kişiyle Taksim'e çıkacaklar.. Saat 08.30 ile 09.30 arasında Türk-İş, saat 10.00 ile 11.00 arasında Hak-İş'in ve saat 11.30 ile 12.30 arasında ise DİSK ve KESK gibi sendikalar Taksim Meydanı'na çiçek bırakacak.

Taksim'de 1 Mayıs kutlamalarında Valilik ile DİSK arasında makul sayı gerilimi yaşanıyor. Valilik makul sayının 1500 olması şartıyla Taksim izin verdi. DİSK ise rakam vermekten ısrarla kaçınıyor. DİSK saat 10.00'da Pangaltı'da 70 örgütle toplanıp makul sayıda kişiyle Taksim'e yürüyeceklerini söylemişti.

Etiketler :