Kuveyt, Katar, BAE ve Bahreyn birleşiyor

Kuveyt, Katar, BAE ve Bahreyn birleşiyor

Körfez’de savaş tamtamlarının arttığı bir dönemde, bölgenin küçük ülkeleri olan BAE, Bahreyn, Katar ve Kuveyt tek devlet olmak için adım mı atıyor?

Körfez’in küçük Arap devletleri, tek devlet olma yolunda adım atıyor. Kuveyt Parlamentosu eski üyesi ve ünlü düşünür Dr. Abdullah en-Nefisi, konuyla ilgili görüşlerini Arap basını ile paylaştı.

Arap dünyasının tanınmış stratejistlerinden olan Dr. Nefisi, yok olmanın eşiğinde olan küçük körfez ülkelerini tek bir devlet altında birleşmeye çağırdı. Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Kuveyt’in tek devlet altında birleşmesi gerektiğini ifade eden Nefisi, küçük devletlerin hatta kalması ve bölgenin istikrarı için bunun çok önemli olduğunu söyledi.

Dr. Nefisi, küçük körfez ülkelerini davet ettiği birliğin kaynaşma olmadığını ve Suudi Arabistan liderliği altında da bir vahdet olmadığını belirtti. Bu birliğin üzerinde çok iyi çalışılmış bir strateji ile uygulanması gerektiğini bildiren Nefisi, “İlk aşamada petrol, dışişleri ve savunma bakanlıkları birleştirilmeli” dedi. Nefisi, bu aşamanın başarılı olması halinde diğer tüm bakanlıkların, her devletin yönetimine ve iç istikrarına halel getirmeksizin, kolay bir şekilde birleştirilebileceğini ifade etti.

Nefisi birlik devletinden hedefin, körfez ülkelerini zayıflatmayı amaçlayan dış güçlere karşı çelikten bir savunma hattının kurulması olduğunu sözlerine ekledi. Güvenlik ve siyasi nüfuz sorunu olan Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Bahreyn’in mutlaka birleşmesini öneren Nefisi, körfezdeki muhtemel bir savaşın asıl hedefinin bu ülkeler olacağını açıkladı.

Bu küçük körfez ülkelerinin birleşmemesi halinde yakın bir gelecekte büyük bir tehdit ile yüzyüze kalacaklarını belirten Nefisi, “Birleşilmemesi halinde dâhili ve harici tüm sorunlar beraberinde yok olmayı getirecektir” diye konuştu.

İran-ABD tehdidine dikkat çeken Dr. Nefisi, her iki ülkenin körfez ülkelerini bertaraf etmek için Washington’da ortak çalışma yaptıklarını iddia etti. Irak işgalini buna delil olarak gösteren Nefisi, İran ve ABD arasındaki işbirliğinin hala devam ettiğini ileri sürdü.

"ARAP ÜLKELERİ TÜRKİYE’DEN LİDERLİK ROLÜNÜ GERİ ALMALI"

Türkiye’nin son dönemde bölgede oynadığı role değinen Nefisi, Arap toplumlarının her zaman için Arap ülkeleri ile hareket etmesi gerektiğini belirterek, “Siyaset kalp ile değil aklı kullanmakla olur” dedi.

Korsan İsrail’e karşı Filistin haklarını müdafaa eden Türkiye’nin öneminin inkâr edilemeyeceğini de vurgulayan Dr. Abdullah en-Nefisi, fakat buna rağmen Türkiye’ye yönelik bu sevginin abartılı olduğunu ve harici devletlere fazla bir umut bağlanılmaması gerektiğine işaret etti.

Suudi Arabistan ve Mısır’ı yeniden bölgedeki liderlik rolüne dönmeye davet eden Nefisi, Türkiye’nin bölgedeki girişimlerinin elinden geri alınması için uğraşılmasını ve Gazze sorunu yeniden Arap meselesi olarak benimsenilmesini istedi. Dr. Nefisi son olarak İslam dünyasına yönelik bir açılımda da sorun olacağını düşünmediğini vurguladı.
 

TİMETURK

Etiketler :