Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Osmani, Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmeyi değerlendirdi

Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Osmani, Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmeyi değerlendirdi

"Başka ülkelerde yaşadıkları tecrübeye kıyasen, onlardan (Türkiye'den) Türk firmalarına gösterilen muamele noktasında aldığımız övgü, (Kuzey Makedonya) devletin ve hükümetin Türk firmalarına iyi muamele ettiği yönündedir"

ÜSKÜP (AA) - Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Buyar Osmani, Kuzey Makedonya'ya yatırım yapan Türk şirketlerine yönelik gösterdikleri iyi muameleden dolayı Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan övgüler aldıklarını belirtti.

Osmani, haftalık düzenlediği basın brifinginde, dış politikadaki gelişmeler, Ukrayna'daki gelişmeler ve Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kapsamında gerçekleştirdiği temaslara değindi.

ADF kapsamında başta Çavuşoğlu olmak üzere farklı ikili görüşmeler gerçekleştirdiğine işaret eden Osmani, Çavuşoğlu ile görüşmesinde, Kuzey Makedonya ve Türkiye arasındaki ikili iş birliği, ekonomik ilişkiler ve stratejik ortaklık konularına değindiklerini ifade etti.

Osmani, "Başka ülkelerde yaşadıkları tecrübeye kıyasen, onlardan (Türkiye'den) Türk firmalarına gösterilen muamele noktasında aldığımız övgü, (Kuzey Makedonya) devletin ve hükümetin Türk firmalarına iyi muamele ettiği yönündedir. Tabii ki benim için bu iyi bir haberdi. Çünkü bu bir mesajdır. Yatırımları kendine çekmek için en iyi reklam, yatırımcıların devlet ve kurumlardan gördüğü muameleden övgüyle bahsetmesidir." değerlendirmesinde bulundu.

- Ukrayna

Ukrayna'daki gelişmelere de değinen Osmani, Ukrayna'da 120 Kuzey Makedonya vatandaşı ile iletişime geçtiklerini, bunlardan yüzde 80'inin tahliye edildiğini, 8 vatandaşın tahliye edilmeyi beklediğini ve yaklaşık 20 vatandaşın da tahliye edilmek istemediğini belirtti.

Kuzey Makedonya'nın Ukrayna'daki Büyükelçiliğinin aktif olduğunu söyleyen Osmani, bunun Ukrayna'ya verilen desteğe yönelik siyasi bir mesaj olduğunun altını çizdi.

Ayrıca Osmani, sınırlarına gelen hiçbir Ukraynalı mülteciyi geri çevirmeyeceklerini ifade etti.

Öte yandan, Kuzey Makedonya'nın AB üyelik müzakerelerinin başlatılması konusuna da değinen Osmani, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in dün Kuzey Makedonya'ya gerçekleştirdiği ziyareti de değerlendirdi.

Borell'in Balkan turuna Kuzey Makedonya'dan başlamasının başlı başına bir mesaj olduğunu dile getiren Osmani, bu yüzden de bu ziyaretin önemli olduğunu vurguladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.