Kuzu’dan çok tartışılacak sözler

Kuzu’dan çok tartışılacak sözler

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu: Anayasa değişikliği için yağmur duasına çıkar gibi darbe duasına çıkacağız

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Anayasa değişikliği için ellerinde iki seçenek kaldığını belirterek, "Ya bu anayasayı dörtte bir, dörtte bir, dörtte bir, dörtte bir şeklinde tamamını değiştireceğiz, bu bir taktiktir. Ya da yağmur duasına çıkar gibi darbe duasına çıkacağız, başka da çare kalmıyor." dedi.

Türk Demokrasi Vakfı'nın Rixos Otel'de düzenlediği 'Anayasa ve Demokrasi' konulu konferansta konuşan Kuzu, Anayasanın demokrasiye dayanmasının önemli olduğunu söyledi. Bir ülkede Anayasanın olmasının, orada demokrasinin olduğu anlamına gelmeyeceğini ifade eden Kuzu, içinin okunup muhtevasına bakılması gerektiğini belirtti.

 

"Türkiye'de hep telaşsız ortam aranmış ama hep telaşlı olmuş." diyen Kuzu, "Cumhuriyet tarihimizin yüzde 60'ı olağanüstü hal ile sıkıyönetimle geçirilmiş. Tam düzlüğe çıkacağımız zaman başımıza başka şey getiriliyor. Belki içinde bulunduğumuz bölge bunu tahrik ediyor. O açıdan telaşsız bir ortamı beklersek, pek bulamayız. Telaş olmadığını düşünerek yolumuza devam etmemiz lazım. Sağlam bir devlet geleneğimiz var onun için sorunların üstesinden gelebiliyoruz. Konsensüs şartını aramamız lazım. Hiçbir zaman bu oy birliği değildir. Birinci sınıf demokrasi, söylemesi kolay ama yapması zor bir kavram. Burada en idealini demek istiyoruz. Kuvvetler ayrılığın çok net olarak konulması lazım. Bugünkü sorunlar belki kuvvetler ayrılığının tam olarak yapılamamasından kaynaklanan sıkıntılardır. Uygulamaya yansıyor, bu bir iktidar kavgasına dönüşüyor. Anayasada bazı temel değerler olur ama bu ideoloji çok sert olarak Anayasaya girerse o zaman demokrasiyle çelişkiler, başlar çoğulculuğu engeller. Türkiye bunu da yaşıyor." diye konuştu.

 

"HALK ANAYASANIN HİÇBİR YERİNDE YOK"

 

"Tanzimat'tan bu yana halk bu Anayasanın neresinde?" şeklindeki soruya Burhan Kuzu, 21 ve 24 Anayasasının özel şartlarının bir kenara bırakılması halinde, halkın bu Anayasanın hiçbir yerinde olmadığını kaydetti. 1982 Anayasasının dilinin çok kötü olduğunu ve bunun tekrar yazılması gerektiğini anlatan Kuzu, sivillerin her zaman demokrat olmadığını vurguladı. Kuzu, şöyle devam etti:

 

"Zaten birçok tartışma da buradan çıkıyor, 367 rezilliğinde olduğu gibi. Türkiye de yorumu farklı yapmak için zaten bahane arıyor, hüküm de buna fırsat vermişse tamam işte aradığını bulmuştur. Bunları net olarak ortaya koymak lazım. Anayasa yapmak için 'Kurucu Meclis' olunması gerektiği yönünde eleştiriler yapılıyor. Kurucu Meclis ihtilal sonrası oluşabilir. Anayasa değişikliği için elimizde iki seçenek kalıyor, ya bu anayasayı dörtte bir, dörtte bir, dörtte bir, dörtte bir şeklinde tamamını değiştireceğiz, bu bir taktiktir. Ya da yağmur duasına çıkar gibi darbe duasına çıkacağız, başka da çare kalmıyor. 'Allah'ım bize bir darbe gönder ve çok da tehlikeli olmasın, bir an önce yapıp çekip gitsinler'. Böyle bir şey olabilir mi?"

Etiketler :