"Laiklikten Vazgeç" Çağrısı

"Laiklikten Vazgeç" Çağrısı

Uluslararası İlişkiler Chicago Konseyi, "Dar görüşlü Batı tarzı laiklik, Amerikan dış politikasına zarar verdi ve sınırladı" diyor.

ABD Başkanı Barack Obama’ya uluslararası ilişkilerde Batı tarzı laiklikten vazgeçmesi için çağrı yapıldı.

Eski siyasetçi ve akademisyenlerden oluşan Uluslararası İlişkiler Chicago Konseyi, iki yıllık çalışma neticesinde hazırladığı raporda, “tavizsiz ve dar görüşlü Batı tarzı laikliğin, Amerikan dış politikasına zarar verdiğini ve sınırladığını” öne sürdü. 32 üyeli konsey, raporu Beyaz Saray’a iletti ve Başkan Obama’dan “din kavramının ve Tanrı’nın dış politikanın bir parçası haline getirilmesini” istedi.

Afganistan ve Irak savaşlarına göndermeler olan raporda, yeni dış politika stratejisi için, sadece siyasilerle konuşmayın, hep ve hemen askeri yöntemlere başvurmayın, dini grupları kullanın deniyor. Yine bu raporda, dini ve dini grupları gözardı ederseniz eksik kalırsınız mesajı verilirken, 'ABD dış politikasına aykırı olsa bile dini partiler ve gruplarla mutlaka ilişki kurulmalı' deniyor.

Uluslararası İlişkiler Chicago Konseyi'nin üyeleri çoğunlukla ekonomist ve önemli bir kısmı da orta ve üst düzey şirketler CEO olarak görev yapıyor. Grupta önemli oranda Hristiyan ve Yahudi din adamı ile İslam üzerine çalışan araştırmacılar da bulunuyor.

Etiketler :