Latin Amerika'dan Müslümanlara birlik çağrısı

Latin Amerika'dan Müslümanlara birlik çağrısı

Arap ve Latin Amerika ülkelerini bir araya getiren 2. Latam-Arap zirvesi, dün Katar’ın başkenti Doha’da sona erdi. Zirvede 3. Dünya dayanışması vurgulandı.

Arap ve Latin Amerika ülkelerini bir araya getiren 2. Latam-Arap zirvesi, dün Katar’ın başkenti Doha’da sona erdi.

Zirveye katılan Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, ülkesi gibi petrol zengini olan Arap ülkelerinden, ABD Doları’na karşı yeni bir para birimi oluşturulması konusunda destek istedi. İlki 2005’te Brezilya’da düzenlenen zirve, bölge ülkeleri arasındaki ilişkileri geliştirmeyi amaçlıyor. Son üç yılda iki bölge arasındaki ticari ilişkilerin üç kat arttığı belirtiliyor.

Morales'ten Müslümanlara birlik çağrısı

Bolivya devlet başkanı Evo Morales, Pazar günü, ikinci Arap-Latin Amerika toplantısında, global ekonomik kriz karşısında çok taraflı yeni bir dünya düzeni savunusu içerikli bir konuşma yaptı.

Dışişleri bakanı David Choquehuanca’nin basın toplantısında, Bolivya’nın ekonomik ve askeri gücünün az olduğunu; ancak finans, gıda, enerji ve çevresel krizlerle mücadele etmek için oldukça fazla insiyatif gösterebildiğini belirtti.

Yetkililere göre, Morales görüşlerini Arap ve Latin Amerika liderlerinin Doha toplantısı sırasında dile getirdi. Morales, kapitalist sistemin iflas eden sosyal ve ekonomik politikaları karşısında yeni bir dünya sistemi kurulması konusundaki iddiasında ısrarcı olunması gerektiğini vurguladı.

Morales, ayrıca iklim değişikliklerinin olumsuz etkilerine karşı sorumluluk alınması ve kamu hizmetleri olan elektrik, su, eğitim ve sağlık hizmetlerinin kamulaştırılması yolunda bir mücadele başlatılması çağrısında bulundu.

Katar, Ahmedinecad’ı Arap-Latin oturumuna davet etti


Katar devleti, Doha’da düzenlenecek Arap-Latin Ortak Oturumu’na katılmak üzere İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına davetiye gönderdiği bildirildi.

Arap-Latin Ortak Oturumu Doha’da düzenlendi. Ahmedinejad’ın, bu oturuma katılmadı.

Lula: Ahmedinecad’ı sabırsızlıkla bekliyoruz

Brezilya Cumhurbaşkanı Louiz İnacio Lula da Silva, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının Rio de Janeiro’ya yapacağı ziyaretin çok faydalı ve verimli olacağını vurgulayarak, Ahmedinejad’ın tarihi ve önemli ziyaretini sabırsızlıkla beklediklerini belirtti. Lula, Kurtuluş Teolojisi mensubu eski bir piskopos. Lula, Latin Amerika'da Dini Devrimcilik akımını temsil ediyor.
















Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :