Latin Amerika'nın Filistin ilgisi

Latin Amerika'nın Filistin ilgisi

Ekvador, Bolivya, Arjantin, Brezilya ve Uruguay'dan sonra Şili de Filistin'i devlet olarak tanıyan Latin Amerika devletleri arasına katıldı.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, Filistin'i 1967 sınırlarıyla devlet olarak tanıdıklarını açıkladı. Böylece Şili, Filistin'i devlet olarak tanıyan diğer 6. Latin Amerika ülkesi oldu.

Başkent Santiago'daki Devlet Sarayı'nda açıklamayı yapan Pinera, Şili'deki parti liderlerinin de Filistin'i devlet olarak tanıdıklarını söyledi. Şili Parlamentosu, Filistin'i devlet olarak tanıyan yasayı iki gün önce kabul etmişti.

Tanıma kararı, Şili devlet Başkanı Sebastian Pinera ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında Brezilya’da gerçekleşen görüşmenin ardından açıklandı.

Şili Dışişleri Bakanı Alfredo Moreno düzenlediği basın toplantısında " Şili hükümeti, Filistin devletinin varlığını özgür, bağımsız ve egemen bir ulus olarak tanımaya yönelik kararı kabul etmiştir " dedi.

Böylece Şili, Brezilya, Arjantin, Uruguay, Bolivya ve Ekvador ’dan sonra Filistin’i son haftalarda devlet olarak tanıyan Latin Amerika ülkeleri arasına katılmış oldu.

Filistin Özerk Yönetimi Dışişleri Bakanı Riyad El-Maliki, geçen hafta yaptığı açıklamada, Şili Devlet Başkanı Pinera'nın 3 ay içinde Batı Şeria'yı ziyaret edeceğini bildirmişti.

Brezilya, 1967 savaşı öncesindeki sınırları ile Filistin’i tanıyan ilk Güney Amerika ülkesi olmuştu.

İsrail ise tanımaların, Orta Doğu barış sürecine zarar vereceğini ileri sürüyor.
 

Etiketler :