Lavrov: Türkiye Suriye'ye asker gönderebilir

Lavrov: Türkiye Suriye'ye asker gönderebilir

Rusya Dışişleri Bakanı, Suriye'de kimyasal silahların imhası için çalışacak. BM uzmanlarının güvenliği için bölgeye asker gönderebileceğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'de kimyasal silahların kontrol ve imhası için çalışacak BM uzmanlarının güvenliği için bölgeye asker gönderebileceklerini, küçük çaplı gözlemci olacak birliklere Türkiye ve Arap ülkelerinin de katkı sağlayabileceğini söyledi.

Rus devlet televizyonu Birinci Kanal'a özel açıklamada bulunan Lavrov, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) uzmanlarının güvenliği açısından bölgeye büyük çaplı askeri birliklerin gönderilmesinin gündemde olmadığını belirtti.

"GÖREVE HAZIRIZ"

Uzmanların çalıştığı bölgelerde askeri gözlemci birliklerinin olabileceğini ifade eden Lavrov, "Bizim askerlerimiz ve polisimiz açısından böyle bir göreve hazırız. Biz BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri, Türkiye ve Arap ülkelerinden gözlemci birlikler organize edebiliriz. Burada bulunan dış güçlerin tüm taraflarla diyalog içinde olması önemli. Provokasyon alışkanlık haline gelmemeli" uyarısında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanı, Suriye'nin ülkesinde bulunan uluslararası kimyasal silahlar uzmanlarının güvenliğinden genel olarak sorumlu olduğunu da hatırlattı.

 

2014 ORTASINA KADAR ARINDIRILMASI ÖNGÖRÜLÜYOR

Rusya ve ABD, Cenevre'de 3 gün süren görüşmelerin ardından Esed rejiminin kimyasal silahlarını uluslararası kontrole devrine karar vermişti. Karara olumlu cevap veren Suriye yönetimi OPCW üyeliği için resmi başvurusunu yaptı. BM Güvenlik Konseyi'nde alınacak kararla Suriye'nin 2014 ortasına kadar kimyasal silahlardan arındırılması öngörülüyor.

Rusya Batılı ülkelerin kimyasal silahlar konusunda BM Güvenlik Konseyi'nde alınacak kararda askeri güç öngören 7. maddenin otomatik olarak uygulamaya girmesine karşı çıkıyor. Lavrov'a göre Batılı ülkeler Suriye'ye müdahale için yeni fırsatlar oluşturmak istiyor ve Moskova'ya da bu konuda şantaj yapıyor.

Kaynak: CİHAN

 


 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.