Lazkiye'de Nusayri devleti mi kuruluyor?

Lazkiye'de Nusayri devleti mi kuruluyor?

Son günlerde sıkça konuşulan Suriye'nin parçalanması senaryoları ve 'Nusayri devleti' projesi için bazı adımların atıldığı haberleri geliyor.

 

Suriye'de kanlı çatışmalar devam ederken, sadece bölgesel güçler ve uluslararası aktörler değil, Baas rejimi de devrim sonrasının planlarını yapıyor.

Son günlerde sıkça konuşulan Suriye'nin parçalanması senaryoları ve 'Nusayri devleti' projesi için bazı adımların atıldığı haberleri geliyor. Şebbiha birliklerinin Suriye'de Nusayri nüfusun yoğun olarak bulunduğu Lazkiye, Hama ve Humus gibi şehirlerde Nusayri olmayan nüfusa sahip köylerin zorla boşaltılması için harekete geçtiği ifade edildi.

Zaman'ın edindiği bilgiye göre, Humus'un Sünni Arap ve Türkmenlerin bulunduğu köylerinde Şebbiha birliklerinin katliam yapacağı haberleri yayılarak, köylerin boşaltılması amaçlanıyor. Humus'a bağlı 3 bin nüfuslu Türkmen köyü Kızhıl'da perşembe günü silahlı Şebbihalar, 'Köy boşaltılmazsa birkaç hafta içerisinde büyük katliam olacak' tehdidinde bulundu. Kızhıl'a komşu Nusayri köylerinden gelen birlikler daha önce Tremse ve Hula'da yaşanan vahşeti hatırlatarak, 'sonunuzun onlar gibi olmasını istemiyorsanız köyleri boşaltın' mesajı verdi.

Bayırbucak Türkmenlerinin de yaşadığı Lazkiye'nin Sünni nüfusa sahip bazı kırsal kesimlerine de haftada 50-100 füzenin kullanıldığı saldırı düzenleniyor. Hama'nın Tremse köyünde geçen ay Şebbihalar yaklaşık 300 sivili katletmişti. Mayıs ayında da Humus'un Hula kasabasında 49'u çocuk 109 sivil, rejime bağlı birliklerce öldürülmüştü.

Kaynaklar, Şebbihaların Sünni köyleri boşaltarak bölgede demografik ağırlığın Nusayri tarafına geçmesi için çalıştığını belirtti. Suriyeli Nusayrilerin en fazla nüfusa sahip olduğu Akdeniz kıyısındaki Lazkiye'nin Tartus bölgesinde Rus üssü bulunması şehrin stratejik önemini artırıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.