Leman Sam’a Suç Duyurusu

Leman Sam’a Suç Duyurusu

Sanatçı Leman Sam’ın, Kurban Bayramı’nın ilk gününde Twitter hesabından yaptığı açıklamalarla ilgili savcılığı suç duyurusunda bulundu.

 

Eskişehir’de Avukat Turgay Balaban, twitter hesabında, "Benim için IŞİD ile bıçağını masum bir hayvanın boğazına dayayan aynı duygudadır. IŞİD beni şaşırtmıyor." diyen Sanatçı Leman Sam hakkında savcılığı suç duyurusunda bulundu.

Avukat Balaban, savcılığı sunduğu 3 sayfalık dilekçesinde, Sanatçı Sam’ın ifade özgürlüğünün sınırsız olmadığını bu bağlamda Sam’ın sözlerinin kamu barışını bozduğunu, toplumu kamplara ayırdığını bir kesimin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak suçunu işlediği iddiasıyla yargılanması istemiyle hakkında dava açılmasını istedi. Savcılığın söz konusu başvuruyu kabul etmesi halinde Sanatçı Sam hakkında 6 aydan 1 yıla kadar hapis istemiyle ceza davası açılabilecek.

Avukat Turgay Balaban Eskişehir Adliyesi önünde yaptığı basın açıklamasında, sanatçı Leman Sam’ın, Kurban Bayramı’nın ilk gününde Twitter hesabından, "Benim için IŞİD ile bıçağını masum bir hayvanın boğazına dayayan aynı duygudadır. IŞİD beni şaşırtmıyor." ifadelerini yazdığını belirtti.

Sanatçı Leman SAM, ifade ve düşünceyi açıklama özgürlüğünün sınırlarını aşacak nitelikteki bu beyanı ile ‘Halkın bir kesiminin benimsediği dinî değerleri alenen aşağılamak’ suçunu işlediğini kaydeden Avukat Turgay Balaban, şöyle dedi: "Dünya tarafından terör örgütü listesine alınan, insanların kafalarını kesmekle maruf bir örgüt ile kurban kesimini yerine getiren kişilerin aynı kefeye konulması ve adeta ‘sen vahşisin, canisin, barbarsın’ denilmesi bir inancı ya da inanç sahiplerini aşağılayıcı, rencide edici ve tahkir edici nitelik arz etmektedir."

Bu şekildeki bir isnadı kimsenin kabul etmesini mümkün olmadığını dile getiren Avukat Balaban, "(Benim için IŞİD ile bıçağını masum bir hayvanın boğazına dayayan aynı duygudadır.) denildiği vakit ortada kurban kesen yüz binlerce Müslüman töhmet altında bırakılmış ve kafa kesen bir terör örgütü üyeleri ile denk tutulmuştur." diye konuştu.

"SAM, BU SÖZLERİYLE İNANÇ RİTÜELİNİ AŞAĞILAMIŞTIR"

Leman Sam’ın söz konusu eylemi ifade özgürlüğü sınırında kalan bir sözden ibaret olmadığını vurgulayan Avukat Balaban, ifade özgürlüğünün sınırsız bir özgürlük ya da kişinin ağzından çıkanlardan sorumlu olmayacağı şeklinde anlaşılmaması gerektiğini kaydetti.

Leman Sam’ın sarf ettiği bu cümlelerin ardında ‘masum hayvanlar’ denilmek suretiyle İslam dinindeki kurban ibadeti sorgulandığını aktaran Balaban, ‘IŞİD’le aynı duyguda olmak’ kelimesi kullanılmak suretiyle de bu inanç ritüelinin aşağılandığını ve böylece ‘hakaret ve aşağılama’ kastının ortaya çıktığını anlattı.

‘LEMAN SAM, KURBAN KESENLERİ IŞİD’İ BENZETEREK KAMU BARIŞINI BOZMUŞTUR’

Sam’ın Twitter hesabından söz konusu suça konu yazısının gelişen tepkiler üzerine, geri adım atmak bir yana “Belli ki, bazılarının sinirini acayip bozuyorum, e bu da iyi bir şey. ” demek ve devamında “mutlu yüz” imgesini koymakla gerçek niyetinin tahrik ve aşağılama olduğunu ortaya koyduğunu iddia eden Balaban, şöyle konuştu: "Leman Sam’ın dini değerleri aşağılayan söylemi ile kanaatimce kamu barışı bozulmuştur.  Zira, ‘kamu barışının bozulması’ insanların tüfekleri alıp birbirine saldırması demek değildir.  İfade özgürlüğü maskesine sığınarak, oturduğu yerden ahkam keserek sırf insanlar kurban ibadetlerini yerine getiriyorlar diye hiç kimse, hiç kimse tarafından Işid’le falan kıyaslanamaz, insanların inançlarının aşağılanmasına, bu vesile ile toplumun kamplara bölünmesine bir hukukçu olarak tahammül edemediğim için duyarlılık göstererek Leman Sam hakkında şikayetçi oldum."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.