Lenin'in gizlenen ölüm nedeni

Lenin'in gizlenen ölüm nedeni

Lenin'in ölüm nedeni çok tartışıldı.. Suikast sonrası felç olarak öldüğü söylendi. Ölümündeki sır perdesi aralandı.

Yazarlar Birliği ve Oxford Yazarlar Grubu üyesi, Rus tarihi uzman Helen Rappaport, kanıtların Lenin'in 1902 civarında Paris'te bir fahişedeyle birlikte olması sonucunda frengi kaptığı iddiasında.

Resmi belgeler ise, Lenin'in üç kalp krizi ve 1918'de bir suikast girişiminin ardından sağlığının bozulması sonucu yaşamını yitirdiğini söylüyor.

20. yüzyıla damgasını vuran Sovyetler Birliği'nin kurucusu ve 1917 Ekim Devrimi'nin lideri Vladimir Lenin üç kalp krizi geçirdikten sonra Ocak 1924'te 53 yaşında hayata gözlerini yummuştu.

Bu iddiasını "Komplocu: Lenin Sürgünde" ("Conspirator: Lenin in Exile") adlı yeni kitabında ortaya atan Rappaport, "Bu çok sayıda üst düzey Kremlin doktorunun ve bilimadamının Lenin'in frengiden öldüğü yönündeki dillendirilmemiş inancıydı, ama yıllar süren gizlilik anlaşması onlara yetkililerin dayattığı bir şeydi. Kimse profesör Pavlov'dan daha sesli bir şekilde bu düşünceyi açıklayamadı" diyor.

Rappaport, Pavlov'un değerlendirmesinin kanıtının 1928'de Paris'te Mikhail Zernov adlı bir başka doktorla New York'taki Columbia Üniversitesi'ndeki belgelenmiş konuşmada kanıtlandığını söylüyor.

Rappaport, şunları söyledi: "Pavlov, Zernov'a Lenin'in frengi olduğunu ve bu süre içinde Sovyet liderin hastalığın beyni etkileyen tüm belirtilerini gösterdiğini ısrarla anlatıyor. Pavlov, ünlü bilim insanlarının ölümünden sonra Lenin'in beynini incelemek üzere çağrıldığını ve hepsinin hastalık konusunda hemfikir olduğunu biliyordu, ama elbette bu kamuoyuna açıklanmadı ve bunu belgeleyen hiçbir resmi Sovyet belgesi de yok."

İngiltere Kralı VIII. Henry'nin, Korkunç Ivan'ın, Nazi lideri Adolf Hitler'in ve Napolyon Bonapart'ın da frengi olduğu belgelenmişti

Etiketler :