Libya Dışişleri Bakanı İngiltere'ye kaçtı

Libya Dışişleri Bakanı İngiltere'ye kaçtı

Libya Dışişleri Bakanı Musa Koussa, beklenmedik bir şekilde Londra'ya geldi ve görevini bıraktığını açıkladı.

Libya hükümetinin önde gelen isimlerinden Koussa'nın İngiltere'ye Tunus'tan geçtiği bildirildi. İngiltere hükümeti, Koussa'nın sığınma isteyip istemediğini belirlemek için bir kaç saat sorgulandığını açıkladı. İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Libya hükümetinde yer alan diğer yetkilileri de siyasi geçiş sürecini kabullenmeye ve Kaddafi rejimini bırakmaya teşvik etmek istediklerini bildirdi.

BBC muhabiri, bakanın sivillere yönelik saldırıları protesto etmek için Libya'dan ayrıldığı yolunda bilgileri aktardı. Libya yönetimi, önceki saatlerde Musa Koussa'nın diplomatik görevde olduğunu öne sürmüştü. 

İsyancılar geri püskürtüldü

İngiltere Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ise Koussa'nın kendi iradesiyle seyahat ettiğini ve Koussa'nın durumuna ilişkin ayrıntılı açıklama yapılacağını belirtti. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, daha erken saatlerde de beş Libyalı diplomatın ülkeden sınırdışı edildiğini açıklamış, bu kişilerin İngiltere'nin güvenliğine tehdit oluşturabileceklerini öne sürmüştü.

Libya Dışişleri Bakanı Musa Koussa'nın İngiltere'ye gelişi, Kaddafi güçlerinin Libya'daki isyancıları geri püskürttükleri bir sıraya rastlıyor. Kaddafi'ye sadık güçler, kilit önemdeki petrol limanı Ras Lanuf ve yakınlardaki Bin Cevad kentinin kontrolünü, Başkent Trablus yönünde önemli kazanımlar elde ederek ilerleyen Libyalı isyancıların elinden geri aldı.

BBC'nin Ecdebiye kentindeki muhabiri, isyancıların cepheye destek gönderdiğini, gönderilen mühimmat arasında dört adet Katyuşa roket sistemi de olduğunu söylüyor. Ülkenin doğusunda bu gelişmeler yaşanırken, batıda yer alan ve isyancıların kontrolünde olan Mizrata kenti de Kaddafi yanlısı güçlerin yoğun saldırısı altında.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :