Libya havadan bombalanıyor

Libya havadan bombalanıyor

Libya'ya karşı BM nezdinde başlatılan operasyon devam ederken Libya lideri Kaddafi açıklamalarda bulundu. Bununla birlikte NATO saat 16.00'da olağan üstü toplanma kararı aldı.

GÜNCELLENEN MANŞET

SAAT 13.09
ABD ve Fransa uçkaları bombardımana devam ediyor. Hedef ise Libya'nın hava savunma sistemleri. ABD Genelkurmay Başkanı Kaddafi'nin geleceğine dair karar vermesini istedi.
Mullen, harekatın amacının Kaddafi'yi devirmek olmadığını belirtti.



SAAT 12.32 
BİNGAZİ'DE ÖNCEKİ GÜN VE DÜN 90'I AŞKIN KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Libya'nın doğusundaki Bingazi kentinde önceki gün ve dün yaşanan çatışmalarda 90'dan fazla kişinin öldüğü bildirildi.

SAAT 12.40 LİBYA'YA HAVA HAREKATI

Fransız savaş uçakları operasyona devam ediyor. Amerikan savaş uçakları ise Libya'da bir havaalanını bombaladı.

SAAT 12.02 
MUHALİF GÜÇLERDEN BİR GRUP, ECDEBİYE'YE DOĞRU İLERLİYOR

Libya'da karşı uluslararası koalisyon güçlerinin hava operasyonlarının başlamasının ardından, Bingazi'de üslenen silahlı muhalif güçlerden bir grubun, Ecdebiye kentine doğru ilerlemekte olduğu görüldü.

Reuters'ın haberine göre silahlı muhalifler Bingazi-Ecdebiye karayolu üzerinde birkaç kamyonetle kente doğru ilerliyor.

Düzenlenen hava akınları sonrasında yolun belirli bir noktasında biri ambulans olmak üzere tahrip edilmiş araçlar ve çevrelerinde en az 5 ceset olduğu görüldü.

SAAT 12.21 NATO'DAN ACİL OTURUM

NATO saat 16.00'da olağan üstü toplanıyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nda kriz masası oluşturuldu.

SAAT 11.39
DANİMARKA SAVUNMA BAKANI BECH: "4 UÇAĞIMIZ LİBYA'DAKİ OPERASYONA KATILMAK ÜZERE HAZIR BEKLİYOR"

Danimarka Savunma Bakanı Gitte Lillelund Bech, Danimarka Hava Kuvvetlerine ait 4 uçağın, BM'nin onayladığı Libya'ya yönelik askeri operasyona katılmak üzere hazır beklediğini söyledi.

SAAT 11.33 KADDAFİ KONUŞTU

Hristiyan ülkelere petrolümüzü vermeyeceğiz, Libya halkı ne isterse o olacak, Libya halkı silahlanacak. Halkı silahlandırdık sonuna kadar savaşacağız, saldırıya boyun eğmeyeceğiz.

Bu topraklar atalarımızın kanlarıyla sulanmış topraklardır.  Batılıların topraklarımıza girmesine izin vermeyeceğiz. Bingaziğ'ye Amerikan bayrağı çekilmeyecek. Bu saldırlar terörizmdir. Karış karış toprağımızı savunacağız. 

 

SAAT 11.26 14 Kaddafi askeri öldürüldü

Reuters, Bingazi ve Ecdebiye yolunda 14 Kaddafi askerinin öldürüldüğünü açıkladı

 

SAAT 10.58 TRABLUS VE BİNGAZİ'DEKİ HEDEFLERE BOMBARDIMAN SABAHA KADAR SÜRDÜ

Libya'da başkent Trablus ile muhaliflerin kalesi Bingazi'deki hedeflere yönelik Batılı güçlerin bombardımanının sabaha kadar sürdüğü bildirildi.

SAAT 10.19  JAPONYA'DAN LİBYA OPERASYONUNA DESTEK

Japonya, Batılı ülkelerin Libya'ya yönelik operasyonuna destek verdi. Dışişleri Bakanı Takeaki Matsumoto, yayımladığı açıklamada, "Japon hükümeti, Güvenlik konseyi'nin 1973 sayılı kararına uygun olarak BM üyesi ülkelerin aldığı önlemleri destekliyor" ifadesini kullandı.

SAAT 09.54 GÜNÜN İLK BOMBARDIMANI TRABLUS'TAKİ HEDEFLERE YÖNELDİ

Libya'ya karşı dün akşam başlatılan operasyonda bugünün ilk saatlerinde başkent Trablus'taki hedeflerin bombalandığı ve buradaki hava savunma sistemlerinin harekete geçirildiği bildirildi.

AFP'nin haberine göre, bir uçak şafaktan önce Libya lideri Muammer Kaddafi'nin ikametgahının bulunduğu Trablus'un güneyindeki Bab El Aziziye bölgesi üzerinde uçtu. İkametgah ve çevresi ile başkentin diğer kesimlerine yerleştirilen hava savunma sistemleri uçağa ateş açtı.

SAAT 04.02 DEVLET TELEVİZYONU: TRABLUS'A YENİ BİR HAVA SALDIRISI DÜZENLENİYOR

Libya devlet televizyonu, koalisyon güçlerinin bugün sabahın erken saatlerinde başkent Trablus'a hava saldırısı düzenlediğini bildirdi.

"Haçlı düşman"ın saldırılarını sürdürdüğü ifade edilen haberde, Trablus'un bazı bölgelerinin hava saldırısıyla ve roketlerle vurulduğu kaydedildi.

SAAT 03.45 KATAR BAŞBAKANI ÜLKESİNİN DE OPERASYONA KATILACAĞINI TEYİT ETTİ

Katar Başbakanı Şeyh Hamad bin Casim El Tani, ülkesinin Libya'ya yönelik operasyona katılacağını söyledi.

El Tani, El Cezire'ye yaptığı açıklamada, Katar'ın askeri harekata katılacağını belirterek, "Cinayetin nedeni bir protesto değil... Paralı askerlerin karıştığı açık bir savaşa dönüştü. Bunun hemen son verilmesi gereken bir konu olduğunu düşünüyorum" dedi.

SAAT 03:23 DEVLET TELEVİZYONU: "48 KİŞİ ÖLDÜ, 150 KİŞİ YARALANDI"

Libya silahlı kuvvetlerinin devlet televizyonundan duyurulan açıklamasında, saldırıda Trablus'un yanısıra, Sirte, Bingazi, Misrata ve Zuvara'nın vurulduğu ve 150 kişinin de yaralandığı bildirildi.

SAAT 03:10 EL CEZİRE: "KADDAFİ BİRLİKLERİ BİNGAZİ'Yİ YENİDEN BOMBALADI"

El Cezire televizyonu, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı birliklerin muhaliflerin kalesi olan Bingazi kentini bombaladığını duyurdu. Kent, dün de Kaddafi'ye bağlı birlikler tarafından bombalanmıştı.

Televizyon, adı açıklanmayan kaynaklara dayanarak verdiği haberinde, Kaddafi'ye bağlı güçlerin tanklardan ateş açtığını ve roket kullandığını bildirdi.

SAAT 02:00 LİBYA, BM GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANTISI İSTEDİ

Haberi duyuran El Cezire ve El Arabiye televizyonları, konuya ilişkin kaynak ya da toplantının amacı konusunda detaylı bilgi vermedi.

Libya devlet televizyonu ise Muammer Kaddafi'nin ülkeye yönelik saldırıyı durdurmanın BM Güvenlik Konseyi'nin sorumluluğu olduğunu söylediğini bildirdi, ancak toplantı beklentisine ilişkin herhangi bir ifadeye yer vermedi.

23.55 ULUSLARARASI OPERASYONUN MERKEZİ STUTTGART'DAKİ AMERİKAN ÜSSÜ

Libya'ya yönelik uluslararası askeri operasyonun merkezinin, Almanya'nın Stuttgart kentindeki ABD üssü olduğu bildirildi.

23.10 Libyaya yönelik saldırıya İspanya, bir tanker uçak, bir fırkateyn, bir denizlatı ve 4 F-18 uçağı ile operasyona katılıyor.

23.00 Libya resmi TV Kanalı, daha önce açıklanan Trablus, Bingazi, Misrata ve Zuvere kentlerine ek olarak Sirte kentinin de hedef alındığını duyurdu.

Televizyonun haberinde, sivil hedeflerin vurulduğu iddiası yinelenerek, Trablus'taki bir hastanenin de vurulan hedefler arasında bulunduğu kaydedildi.

22.55 El Cezire televizyonu Libya'da muhalif güçlerin, bu ülkeye yönelik operasyona başlayan uluslararası koalisyon güçleriyle işbirliği yaptıklarını duyurdu.

22.45 Obama, Libya'ya yönelik operasyonun sınırlı olduğunu belirtti.

Brezilya'da bulunan Obama, yaptığı açıklamada, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin kendi halkına karşı saldırmayı sürdürdüğünü ve uluslararası topluma, operasyondan başka bir seçenek bırakmadığını kaydetti. Obama, "sınırlı bir operasyon için yetki verdiğini" ifade etti.

"Askeri operasyon bizim ilk tercihimiz değildi" diyen Obama, "bir tiranın, kendi halkına, 'acıma olmayacak' dediğini" bunun da başka şans bırakmadığını kaydetti.

Obama, ABD'nin Libya'ya kara güçleri göndermeyeceğini belirtti.

22.30, Pentagon, Libya üzerinde henüz hiçbir ABD uçağının bulunmadığını açıkladı. 112 Cruise füzesinin 20 hedefi vurduğu belirtiliyor.

Akdeniz'de konuşlu ABD savaş gemilerinden Libya'daki hava savunma sistemlerine füze saldırıları düzenleniyor.

22.20, ABD yetkilisi Amerikan ve ingiliz gemilerinden 110'un üzerinde Tomahawk füzesinin ateşlendiğini duyurdu. ABD, füze saldırılarının uçuşlar için gerekli şartları oluşturmaya yönelik olduğunu duyurdu. Pentagon, operasyonun süresi konusunda açıklama yapmadı. ABD, Cruise füzeleri, Libya'nın batısındaki yerden havaya füze üslerini vurmayı hedelediğini açıkladı.

22.10. Libya  devlet televizyonu, Batılı ülkelerin Misrata şehri ve çevresindeki akaryakıt depolarını vurduğunu duyurdu.

21.50 ABD füzeleri Kaddafi'ye ait hedefleri vurmaya başladı.

Akdeniz'de konuşlu ABD savaş gemilerinden Libya'daki hava savunma sistemlerine füze saldırıları düzenleniyor.

Amerikalı savunma yetkililerince Washington'da düzenlenen brifingde, Libya'nın kıyı şeridindeki hedeflerin vurulmakta olduğu belirtildi.

20.00 ABD'nin bu gece füze saldırısı düzenleyeceği belirtiliyor.

Akdeniz ve çevresinde konuşlu Amerikan savaş uçakları ve savaş gemilerinin, Fransa hava kuvvetlerinin Libya'da başlattıkları operasyona ilk aşamada katılmadıkları ancak ilerleyen saatlerde füze saldırılarıyla destek verecekleri ileri sürüldü.

AP'nin haberine göre Amerikalı yetkililer, füze saldırılarıyla, Libya hava savunma sistemlerinin hedef alınacağını belirtti.

19.30 Fransa'dan açıklama: Fransa Ordusu, Libya'da ilk hedefin vurularak yok edildiğini duyurdu. Vurulan hedefin askeri bir araç olduğu belirtildi.

Ordu Sözcüsü Laurent Teisseire, Muammer Kaddafi'nin isyancıların üzerine yürümesini durdurmaj amacıyla Bingazi'nin doğusunda 100 çarpı 150 kilometrelik bir alanda 20 uçakla faaliyet gösterdiklerini söyledi.

19.00 Fransız Savaş uçağı, Kaddafi güçlerine ait bir askeri aracı bombaladı. Saldırının 18.45 civarında yapıldığı bildirildi. Operasyon Bingazi çevresindeki 150 km'lik alanı kapsıyor.

Libya'daki Muammer Kaddafi yönetimine karşı uluslararası koalisyonun bu ülkede başlattığı operasyonlar kapsamında ilk ateş açıldı.

SAAT 18.30 ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Arap ülkeleri ile yakın temasta olduklarını, Ortadoğu'da insanların barışçıl gösterilere destek verdiklerini, çocukların okullarına gitmesi ailelere yardım yapılmasından yana olduklarını söyledi.

SAAT 18.27 Kanada: Libaya'ya saldırılar kısa sürede başlayacak. Fransız savaş uçakları Libya semalarında

SAAT 18.10 ABD Başkanı Obama, Libya'da sivillerin korunması için hazır olduklarını söyledi.

SAAT 17:40 Hollanda Başbakanı: Günü ilerleyen saatlerinde müdahale gerçekleşebilir

Berlusconi: Napolide'ki NATO üssünün komuta merkezi olmasını önerdi.

SAAT 17: 37 İTALYAN UÇAKLARI DA LİBYA SEMALARINDA

Fransız hava kuvvetlerine bağlı Mirage ve Rafale savaş uçaklarının, Libya'da muhaliflerin merkezi olan Bingazi üzerinde oldukları bildirildi.

SAAT 17: 20 AP: Bingazi üzerindeki Fransız uçakları tankları her an vurabilir...

SAAT: 16:50 SARKOZY'NİN AÇIKLAMASI

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Libya üzerinde uçuş yapan savaş uçaklarının, Kaddafi'ye bağlı birliklerin saldırısını önlemekte olduğunu söyledi.

SAAT 16:35 DAVID CAMERON: ACİL HAREKET ZAMANI GELDİ

Paris’teki Libya zirvesinden sonra konuşan İngiltere Başbakanı David Cameron, “Kaddafi ateşkesi bozdu, Libya’da acil hareket zamanı geldi” dedi

SAAT 16:30 FRANSIZ UÇAKLARI LİBYA SEMALARINDA 

Fransız ordusuna bağlı birçok savaş uçağının, "Libya toprakları" üzerinde keşif uçuşu yaptığı bildirildi. Fransız askeri kaynakları, uçakların Fransa'nın doğusundaki Saint-Dizier üssünden kalktığını belirtti.

SAAT 16:14 Fransız Televizyonu BFM:

Fransız uçakları Bingazi üzerinde uçuyor açıklaması yaptı. Askeri kaynaklar savaş uçaklarının Libya'nın üzerinde olduğunu doğruladı. Sarkozy'nin açıklama yapması bekleniyor. 

ABD: Sivillere yönelik saldırnın cevabı verilecektir... 

SAAT 16.10 LİBYA, BM GENEL SEKRETERİ BAN'DAN ÜLKEYE GÖZLEMCİ GÖNDERMESİNİ İSTEDİ

Libya Dışişleri Bakanı Musa Kusa, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'dan Libya'ya uluslararası gözlemci göndermesini istedi. 

SAAT 15:49 PARİSTE'Kİ LİBYA ZİRVESİ

Libya'daki durumun ele alınacağı zirve Paris'te başladı.

Zirveye katılan 22 lider arasında, BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad bin Casim bin Cabir El Tani, Irak, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri dışişleri bakanları bulunuyor.

SAAT 15.42 İTALYA CUMHURBAŞKANI NAPOLİTANO: GEREKEN NEYSE ONU YAPACAĞIZ 

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Libya'da artan gerilime yönelik ''Uluslararası toplumun üyesi olarak üzerimize düşen neyse onu yapacağız'' dedi. 

SAAT: 13:14 SARKOZY, CLINTON VE CAMERON PARİS'TEKİ LİBYA TOPLANTISI ÖNCESİ BİRARAYA GELİYOR 

Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa'nın başkenti Paris'te, Libya konusunda düzenlenecek olan geniş katılımlı toplantı öncesinde birararaya geliyor. 

SAAT 13.00 KADDAFİ: LİBYALILAR ÖLMEYE HAZIR

Libya lideri Muammer Kaddafi, batılı ülkelerin liderlerine ve BM Genel Sekreteri'ne gönderdiği mesajlarda, "Libya'ya olası askeri harekat yolunu açan, uçuş yasağı getiren BM Güvenlik Konseyi'nin önceki günkü kararının BM'nin temel sözleşmesini ihlal ettiğini" belirterek, "Libyalılar ülkeleri için ölmeye hazır" dedi. 

SAAT 12.50 YÜZLERCE KİŞİ BİNGAZİ'DEN KAÇIYOR 

Libya'da yüzlerce kişinin Bingazi'den kaçtığı bildirildi. Bölgedeki AFP muhabiri, kentin kuzeydoğusundan kaçan insanların, Tobruk ve Mısır'a giden yola çıkmadan önce benzin istasyonları ve fırınların önünde kuyruk oluşturduğunu belirtti. 

Bu arada bir helikopterin kent üzerinde uçtuğu kaydedildi.Libya'da yüzlerce kişinin Bingazi'den kaçtığı bildirildi. Bölgedeki AFP muhabiri, kentin kuzeydoğusundan kaçan insanların, Tobruk ve Mısır'a giden yola çıkmadan önce benzin istasyonları ve fırınların önünde kuyruk oluşturduğunu belirtti. 

SAAT: 12.12 LİBYA'DA HÜKÜMET GÜÇLERİNE SALDIRI 

Libya, Bingazi'nin batısında hükümet güçlerine saldırı düzenlendiğini bildirdi. Jana ajansının savunma bakanlığından bir kaynağa dayanarak verdiği haberde, "Libya tarafından dün ilan edilen ateşkes uyarınca Bingazi'nin batı kesiminde konuşlanan silahlı birliklere, El Kaide çeteleri saldırmaktadır" denildi. Haberde, "bu çetelerin, silahlı birliklere bir avcı uçağı ve helikopterlerle saldırdıklarını, bunun BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'da uçuşa yasak bölge oluşturulmasına yetki veren kararının açıkça ihlali anlamına geldiği" belirtilerek, silahlı güçlerin kendilerini savunmak amacıyla bu saldırılara karşılık vermek zorunda kaldığı kaydedildi. 

SAAT 12.10 YUNANİSTAN LİBYA'DA ASKERİ MÜDAHALEYE KATILMAYACAĞINI AÇIKLADI 

Yunanistan'ın, Libya'ya yapılacak muhtemel bir askeri müdahaleye katılmama kararı aldığı bildirildi. 

Yunan medyası, dün Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu başkanlığında başbakanlık konutunda gerçekleştirilen bakanlar kurulu toplantısında, "konunun tüm parametreleri ele alınarak, Yunanistan'ın, uluslararası yasal düzene ve BM Güvenlik Konseyi'nin 26 Şubat tarihli 1970 sayılı kararına saygı çerçevesinde barışçı bir çözüm arzu etmekle birlikte, NATO müttefiki olmaktan kaynaklanan yükümlülüklerine de saygılı olduğu sonucuna varıldığını" kaydetti. 

SAAT 10.35 MUHALİFLER KADDAFİ GÜÇLERİNE AİT BİR UÇAĞI DÜŞÜRDÜ 

Bingazi kentinde Kaddafi güçlerine ait bir uçağın muhalif güçlerin açtığı ateş sonucu düştüğü belirtildi. Associated Press haber ajansının bölgedeki muhabiri bugün erken saatlerde Kaddafi güçlerine ait bir uçağın alevler içinde yere çakıldığını gördüğünü söyledi. 

SAAT 10.20 ABD: ATEŞKESİ İHLAL EDİYOR 

ABD, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin BM Güvenlik Konseyinin kabul ettiği ateşkes kararını ihlal ettiğini açıkladı. ABD'nin BM nezdindeki Büyükelçisi Susan Rice, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, Kaddafi'ye bağlı güçlerin Konseyin aldığı kararı ihlal ettiğini söyledi. 

SAAT 09.35 EL CEZİRE: KADDAFİ BOMBALIYOR

El Cezire televizyonu Kaddafi'ye bağlı güçlerin Bingazi kentini bombaladığını duyurdu.

SAAT 09.25 KADDAFİ GÜÇLERİ BİNGAZİ'DE

Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin bugün Bingazi kentine girdiği bildirildi. El Cezire televizyonunun haberinde, Kaddafi güçlerinin muhaliflerin elindeki Bingazi kentinin batısındaki banliyölere girdiği belirtildi. 

SAAT 08.44 KENTTE ŞİDDETLİ PATLAMA

Bingazi sakinleri, erken saatlerde, bir avcı savaş uçağının semalarda olduğu sırada, kentin şiddetli patlamalarla sarsıldığını belirtti.

Sakinlerinden Farac Ali, ''Patlamalar saat 02.00 sularında başladı. Kaddafi güçleri ilerliyor, Bingazi'ye 20 kilometre mesafede olduklarını duyuyoruz'' dedi. Ali, havada bir uçak görmelerine karşın, patlamaların karadan açılan ateş sonucu meydana geldiğini sözlerine ekledi. 

SAAT 08.40 HAVA BOMBARDIMANI SÜRÜYOR 

Görgü tanıkları, Bingazi kentinin diğer kesimlerinde de Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerle muhalif güçler arasında çatışmalar meydana geldiğini bildirdi. Muhammed Dvo adlı muhalif güçlerin sempatizanı bir hastane çalışanı, Kaddafi yanlısı güçlerin hava saldırısı düzenlediklerini söyledi. Dvo, ''Savaş uçakları havaalanına giden karayolunu bombaladı ve kentin yakınlarındaki Ebu Hadi ilçesine hava saldırıları düzenleniyor'' dedi. BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'da uçuşa yasak bölge uygulanmasına yetki veren kararının ardından Libya yönetiminden yapılan açıklamada, ülkede tek taraflı ateşkes ilan edildiği duyurulmasına karşın ABD'li yetkililer ülkede ateşkese uyulmadığını bildiriyor.

SAAT 02.54 LİBYA DIŞİŞLERİ BAKANI: MUHALİFLER ATEŞKESİ BOZDU 

Libya Dışişleri Bakan Yardımcısı Halid Kaim, muhaliflerin rejime bağlı silahlı güçlere saldırarak ateşkesi ihlal ettiğini söyledi. Kaim, basına yaptığı açıklamada, ''Silahlı milisler birkaç dakika önce El Magrun kentinde Libya güçlerine ateş açmaya başladı'' ifadesini kullandı. Bombardımanın devam ettiğini belirten Kaim, ''Ordu onlara karşı hiçbir eylemde bulunmadı çünkü bizler ateşkesi ihlal etmek istemiyoruz'' dedi. Bu yüzden en kısa zamanda uluslararası gözlemcilerin gelmesi gerektiğini söyleyen Kaim, ''Yoksa bize karşı suçlamaların sonu gelmeyecek'' diye konuştu. 

ABD'nin BM nezdindeki Büyükelçisi Susan Rice, kısa bir süre önce, Muammer Kaddafi kuvvetlerinin ateşkesi ihlal ettiğini açıklamıştı. 

Ajanslar / Haber 7

Etiketler :